Καταστροφική για την Καγκελάριο Μέρκελ και την πολιτική της ευρωζωνικής λιτότητας ήταν η 5η Συνάντηση των κατόχων βραβείων Νόμπελ οικονομίας στο Λιντάου της Γερμανίας. Οι 17 νομπελίστες που έδωσαν το παρών στη συνάντηση που την παρακολούθησαν και 450 νέοι οικονομολόγοι, μπορεί να διαφώνησαν σε πολλά μεγάλα οικονομικά θέματα, αλλά έμεινα απόλυτα σύμφωνοι σε ένα : στην αυστηρή κριτική τους προς την Άγκελα Μέρκελ και την πολιτική της.«Με συλλογική απόρριψη αντιμετώπισε η ελίτ της παγκόσμιας οικονομικής σκέψης, τις προτάσεις της γερμανίδας καγκελαρίου για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η έγκριτη Welt am Sonntag.
Οι επικριτές της καγκελαρίου δεν προήλθαν μόνο από τους κεϋνσιανιστές . Συντηρητικοί και φιλελεύθεροι οικονομολόγοι,εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην πολιτική που η καγκελάριος έχει επιβάλει στην ευρωζώνη.
«Η μετωπική επίθεση των σημαντικότερων οικονομολόγων διεθνώς κατά της γερμανικής πολιτικής, δείχνει όχι μόνο πόσο διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ πολιτικής και οικονομίας –κυρίως όσον αφορά θέματα όπως η "ευρωκρίση", αλλά καθιστά επίσης σαφές πόσο δύσκολο είναι για τη Γερμανία να επιβάλει τις ορθόδοξες οικονομικοπολιτικές της απόψεις στην Ευρώπη», επισήμανε ο Χόλγκερ Σέπιτς στη Deutsche Welle. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «οι οικονομολόγοι αναμένουν πως η Μέρκελ θα πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις της άν δε θέλει να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ».
Η ίδια η Καγκελάριος στην ενακτήρια ομιλία της στη συνάντηση, όχι μόνο υπεραμύνθηκε της πολιτικής της, αλλά ήταν και επιθετική. Υποστήτιξε με περισή αλαζονία ότι, τα 'κατασκευαστικά σφάλματα' του οικονομικού και νομισματικού συστήματος θα πρέπει να αρθούν με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος εκείνων που υπερχρεώνονται και οι οποίοι αρνούνται να προωθήσουν τις δέουσες μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενη στη Γαλλία και την Ιταλία, χωρίς να τις κατονομάσει, η Άγκελα Μέρκελ έθεσε ρητορικά το ερώτημα «άν θα πρέπει κανείς να υπερχρεώνεται προκειμένου να επιτύχει το στόχο της ανάπτυξης».
Οι νομπελίστες τις τα 'εσουραν" μόλις κατέβηκε απο το βήμα. «Φαίνεται πως η κα Μέρκελ δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης», παρατήρησε δεικτικά ο Έντμουντ Φελπς, κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 2006, καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Δεν είχα ιδιαίτερα θετική άποψη για το ευρώ και εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πόσο ισχυρή είναι η πολιτική βούληση για το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, εφόσον έχετε ταχθεί υπέρ του ευρώ θα πρέπει να κάνετε και κάτι υπέρ αυτού», είπε ο Λαρς-Πέτερ Χάνσεν, νομπελίστας Οικονομικών για το 2013. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο,είπε χαρακτηριστικά ότι, «το να απειλείς μια χώρα που ήδη έχει καταρρεύσει με περαιτέρω κυρώσεις, δεν το βρίσκω τόσο καλή ιδέα» τόνισε ο ίδιος.
Ο Τζέιμς Μίρλες, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ,κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 1996, ανέφερε πως η κα Μέρκελ δέχεται «εσφαλμένες συμβουλές. Έχει ήδη αντιληφθεί ότι το ευρώ έχει κατασκευαστικά ελαττώματα, αλλά από αυτή τη διαπίστωση εξάγει εσφαλμένα συμπεράσματα», επισήμανε ο σκωτσέζος οικονομολόγος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, το ευρώ δεν έχει πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Ο Μίρλες παραπέμπει στη δραματικά υψηλή ανεργία στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα το κοινό νόμισμα. «Το κόστος για τη διατήρηση του ευρώ είναι υψηλό και θα πρέπει να είναι κανείς διατεθειμένος να το αναλάβει», τόνισε.
«Η κα Μέρκελ ακολουθεί στην Ευρώπη μια εντελώς εσφαλμένη πολιτική. Η πορεία λιτότητας που έχει επιβάλει θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε βαθιά ύφεση», υπογράμισε ο νομπελίστας Έρικ Μάσκιν που διδάσκει στο Χάρβαρντ. «Εφόσον θέλετε το ευρώ, κάνετε κάτι για αυτό»
Ο κορυφαίος Αμερικάνος Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγλιτς υποστήριξε ότι, «η ευρωζώνη απειλείται από μια μακροχρόνια ύφεση, που μπροστά της θα ωχριούν οι χαμένες δεκαετίες της Ιαπωνίας
Εκτός των άλλων, επιθετικός προς την κα Μέρκελ ήταν ο επίσης νομπελίστας βραβευμένος με Κρίστοφεν Σιμς, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να προετοιμάσει έκτακτο σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη. Και τόνισε πως, τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Τα παραπάνω πέρασαν στα ψιλά στα ποδηγετούμενα ΜΜΕ της υποτελούς χώρας μας.Πάλι καλά που δε βγήκε κάποιος κυβερνητικός ή κάποιο παπαγαλάκι και να εγκαλέσει τους νομπελίστες ότι "ανήκουν στη συμμορία της δραχμής".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου