Πολύ πικρή η σημερινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, αφού οι Γερμανοί ξανάρχονται ως νικητές. Έχασαν δύο παγκόσμιους πολέμους και σήμερα κερδίζουν τον τρίτο και πιο σημαντικό, τον οικονομικό πόλεμο. Με όπλο το ευρώ, αυτό το μεταμφιεσμένο μάρκο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εδρεύει στην Φραγκφούρτη και ελέγχεται απόλυτα από τους ίδιους, επελαύνουν χωρίς αντίπαλο. Ποιο κάτω παραθέτουμε ένα κείμενο του Γιάννη Αέρα, με πολλές δικές μας παρεμβάσεις και προσθαφαιρέσεις που αναδεικνύουν την πικρή πραγματικότητα της φράσης « Οι Γερμανοί ξανάρχονται».
Η πρώτη κίνηση των Γερμανών, γράφει ο Γ. Α. ήταν να δημιουργήσουν την τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) και αργότερα Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών το έθνος τους αισθάνθηκε αρκετά ισχυρό για να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα. Στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προτελευταίο στάδιο πριν τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Μιας ενωμένης Ευρώπης υπό τον απόλυτο έλεγχο της πιο εύρωστης οικονομίας. Της γερμανικής. Στα πλαίσια αυτά, δημιούργησαν πριν από 12 χρόνια το ευρώ. Ένα πανευρωπαϊκό νόμισμα πάνω στα πρότυπα του γερμανικού μάρκου. Ένα νόμισμα που για τις αδύνατες οικονομίες όπως π.χ. η ελληνική, η πορτογαλική η ιρλανδική και οι υπόλοιπες, θα αποτελούσε ταφόπλακα της εθνικής τους ανεξαρτησίας με οικονομική και όχι μόνο, εξάρτησή τους από τη Γερμανία, χωρίς να χρειαστεί να υποστείλουν τις σημαίες τους. Το ευρώ δημιουργήθηκε από την αρχή με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει τεράστιες δονήσεις στις εθνικές οικονομίες. Προκάλεσε παροξυσμό καταναλωτισμού. Με τα τεραστίου αξίας κέρματα του ενός και των δύο ευρώ και το μηδαμινού, για πονηρούς ψυχολογικούς λόγους, μεγέθους, αλλά τεραστίου επίσης αξίας, πεντόευρω, δημιούργησαν ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ. Μόλις λίγα χρόνια μετά την υιοθέτησή του, η Κύπρος, μια οικονομία από τις ισχυρότερες της Ευρώπης, βρέθηκε να έχει ανάγκη δανεισμού. Ενώ αντίθετα, χώρες έξω από το ευρώ όπως η Αγγλία, η Δανία, αλλά και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, κλπ., να πορεύονται ικανοποιητικά.
Παρ’ όλο το σοκ από την ένταξη της Ανατολικής Γερμανίας, η ενωμένη Γερμανία εμφανίζει ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο. Ενώ σχεδόν όλες οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή ο οργανισμός που ελέγχει το ευρώ, είναι εγκατεστημένος στη Γερμανία στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ καθόρισε τις αρχικές ισοτιμίες με τις οποίες θα ενταχθεί κάθε χώρα σε σχέση με το εθνικό της νόμισμα. Η Ελλάδα εξοντώνεται αμέσως με την εξωφρενική σε βάρος της ισοτιμία των 347/ευρώ, ενώ η πραγματική ισοτιμία θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 570/Ευρώ. Από τότε η ΕΚΤ διατηρεί πολύ ψηλά τις ισοτιμίες του ευρώ, ευνοώντας έτσι τη γερμανική οικονομία και ποδοπατώντας τις άλλες, ιδιαίτερα τις περιφερειακές. Των οποίων η διάρθρωση της οικονομίας είναι πολύ διαφορετική και ανταγωνίζονται χώρες με υποτιμημένα νομίσματα.
Ας δούμε λοιπόν τι πέτυχαν οι Γερμανοί τα χρόνια αυτά.
Η βαριά τους βιομηχανία επικράτησε απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή. Άρχισαν να πουλάνε τα βιομηχανικά τους προϊόντα σε ολόκληρη την Ευρώπη και να μαζεύουν μέσω του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών συνάλλαγμα στην χώρα τους. Η μικρή μας Ελλάδα πουλούσε ντομάτες, αγγουράκια και τουρισμό στους Γερμανούς κι αγόραζε από αυτούς υποβρύχια που γέρνουν, αυτοκίνητα, κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία και κάθε είδους βιομηχανικά και ηλεκτρονικά προϊόντα. (θυμηθείτε και τις μίζες της Siemens).Αποτέλεσμα μέσα σε δέκα χρόνια όλο το ευρώ να μετακομίσει στην Γερμανία.
Χρόνο με τον χρόνο, οι διαφορές τον μηδαμινών φτωχών εξαγωγών μας σε σχέση με τις υπέρογκες πανάκριβες εισαγωγές μας από την Γερμανία, πρωτίστως, αλλά κι από τις άλλες βιομηχανικά και τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες, σε συνδυασμό με ένα κλίμα εθνικής ύπνωσης, άκρατου καταναλωτισμού και κακοδιαχείρησης απο φαύλες κυβερνήσεις, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Οι ΗΠΑ όταν δυσκολεύονται οικονομικώς κόβουν νέα δολάρια και τα ρίχνουν στην αγορά. Πράγμα που ναι μεν, υποτιμά το δολάριο, αλλά κάνει τα αμερικανικά προϊόντα ανταγωνιστικά και δίνει δυνατή ώθηση στις εξαγωγές τους. Έτσι διατηρείται εύρωστη συνεχώς η οικονομία τους. Η Κίνα διατηρεί πολύ χαμηλή την ισοτιμία του νομίσματός της και σήμερα έχει εμπορικό πλεόνασμα άνω των 3,5 τρις δολαρίων. Σε πολύ μικρότερη έκταση, κάπως έτσι αντιδρούσε και, επί δραχμής, η Ελλάδα. Στις δυσκολίες υποτιμούσε το νόμισμα και έκοβε δραχμές με αποτέλεσμα να σώζεται, η ήδη οικονομία της. Οι μισθοί αναπροσαρμόζονταν με τη γνωστή στους παλιότερους ΑΤΑ-Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και η υποτίμηση ισχυροποιούσε τα ελληνικά προϊόντα καθώς γίνονταν φθηνότερα για τους ξένους που τα προτιμούσαν. Οι Γερμανοί αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Γι’ αυτό δεν αφήνουν την ΕΚΤ να υποτιμήσει το ευρω και να κόψει νέο χρήμα, σώζοντας τις αδύνατες οικονομίες. Με ένα απλό παράδειγμα θα καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. ‘Όταν βγήκε στην κυκλοφορία το ευρώ, η Γερμανία "έκοψε" 1 τρις ευρώ αντικαθιστώντας το μάρκο και η Ελλάδα όταν εισχώρησε στην ευρωζώνη το 2002, "έκοψε" 250 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο λόγο. Στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα, εξήγαγε ψίχουλα και εισάγει από υποβρύχια μέχρι καρφίτσες και την ίδια ώρα γερμανικές εταιρείες εισβάλλουν στη χώρα. Η ναυτιλία και ο τουρισμός μας, προσπάθησαν να απαλύνουν λίγο την κατάσταση αλλά δεν κατάφεραν παρά να επιβραδύνουν για ελάχιστα χρόνια, την κατάρρευση. Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης που η Ελλάδα κι οι άλλες φτωχές χώρες του Νότου λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια, ήταν μια απλή παρηγοριά στον άρρωστο, ένα διαφημιστικό τερτίπι για να εξυμνείτε από τους αφελείς την «καλοσύνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι ερχόμαστε στο σήμερα....
Οι Γερμανοί μάζεψαν το ευρώ και όπως ήταν επόμενο μόλις εμείς αρχίσαμε να εκλιπαρούμε για δάνεια, μας το επέστρεψαν, κάνοντας και τους δύσκολους κι απαιτώντας εξωφρενικές θυσίες από τον λαό. Έτσι σήμερα η Γερμανία γνωρίζει μια αλματώδη ανάπτυξη έχοντας στην κατοχή της το μεγαλύτερο πλούτο της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καταστρέφεται κρεμασμένη από τα χείλη της Μέρκελ και του Σόϊμπλε. Οι Γερμανοί δε θέλουν με κανέναν τρόπο να βγούμε από την ευρωζώνη αφού αυτό θα σημάνει αυτομάτως δύο πράγματα. Πρώτον ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, αφού με την επαναφορά της δραχμής και την άμεση υποτίμησή της, θα αρχίσει να κινείται και πάλι η οικονομία. Και δεύτερο, το παράδειγμά μας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Αφού πρώτα κινδυνολογούν ασύστολα, ότι η έξοδος από το ευρώ σημαίνει καταστροφή για την Ελλάδα, μετά μας απειλούν κι από πάνω ότι αν αποτύχουμε θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη! Ναι οι πρώτες μέρες με την επιστροφή στη δραχμή μπορεί να είναι δύσκολες. Όμως, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αργεντινής, όταν αποδέσμευσε το νόμισμά της απο το δολάριο, η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα. Οι μισθοί και οι συντάξεις με μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή θα σωθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους. Το χνώτο των δανειστών μας θα φύγει από τον σβέρκο μας μια και καλή. Οι απειλές τους δε θα έχουν αντίκρισμα. Και μπορεί να και να ηρεμήσουν όταν αντιληφθούν ότι τα χρέη μας θα τα αποπληρώσουμε από τη στιγμή που θα έρθει η ανάπτυξη. Οι Έλληνες θα νοιώσουν λίγο πιο σίγουροι καθώς θα δουν επιτέλους μια πράξη εθνικής αξιοπρέπειας και ανάκτησης της εθνικής τους κυριαρχίας, μια ακτίνα φωτός για το μέλλον των παιδιών τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου