4 Απρ 2012

Η φαρμακευτική δαπάνη και τα αδιόρθωτα πάντα συμφέροντα

Όταν το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία
χάπια - δισκία 2πριν από 27 χρόνια, αυτοί ανακαλύπτουν τον τροχό.
Οι λόγοι είναι προφανείς

Η εξωφρενική φαρμακευτική δαπάνη που έχει εξοντώσει οικονομικά και διαφθείρει τη χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση και κοινή λογική. Και αυτό με δύο κύριους τρόπους που εφαρμόστηκαν από το ΙΚΑ την περίοδο 1985-87, είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια πριν. Πρώτον, με την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα, με την οποία ελέγξαμε τότε τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και επιβάλαμε τα γενόσημα όπου έπρεπε (ενώ παρόμοιους σκοπούς εξυπηρετούσε και η δημόσια καμπάνια του ΙΚΑ για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, με τον αξέχαστο και αφιλοκερδή Θανάση Βέγγο).
Και δεύτερον, αυτό που αποκρύπτεται σκανδαλωδώς σήμερα, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Εναν τέτοιο σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξη του υδατογραφημένου κουπονιού που από τότε, ας μου επιτραπεί να το ξανατονίσω, 27 ολόκληρα χρόνια πριν, υπάρχει μέχρι σήμερα επάνω στις συσκευασίες όλων των φαρμάκων. Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα, που το αντέγραψαν πολλές χώρες, μας έδωσε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την κατευθυνόμενη συνταγογραφία.

Τότε, 100 περίπου γιατροί τιμωρήθηκαν παραδειγματικά και ορισμένοι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Αποτέλεσμα: η φαρμακευτική δαπάνη συρρικνώθηκε - τσακίστηκε στην κυριολεξία, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία. Ομως, όλα αυτά είχαν τις συνέπειές τους. Τα πανίσχυρα συμφέροντα του χώρου με υποχρέωσαν να αποχωρήσω από επικεφαλής του ΙΚΑ το 1987 και τότε μου προσφέρθηκαν άλλες πιο σημαντικές υπουργικές θέσεις που δεν δέχτηκα, προτιμώντας τα πανεπιστημιακά έδρανα. (Απομάκρυνση διά της προαγωγής!) Η υποβάθμιση και τελικώς η σταδιακή εγκατάλειψη του συστήματος αυτού μετά το 1988, σε συνδυασμό με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, οδήγησε στην κατακόρυφη, στην τραγική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, που συντήρησε ένα ολόκληρο κύκλωμα συμφερόντων, παρασυναλλαγής και επικίνδυνης φαρμακολαγνίας.

Εκείνο που με διαολίζει είναι ότι πολλοί που τα γνωρίζουν αυτά (προσωπικά προσπάθησα να τα υπενθυμίσω) παριστάνουν τους ειδήμονες περιπλέκοντας το θέμα και σχεδιάζοντας την… ανακάλυψη του τροχού! Οι ίδιοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό της «φαραωνικού» τύπου υπερπολύπλοκης σημερινής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - τρίχες, η οποία αφού καταβροχθίσει πολλά δισ. θα ακολουθήσει

 τη μοίρα του ΤΑΧΙΣ, δηλ. θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες προς δόξαν των τρωκτικών. Με διαολίζει επίσης η παραπλανητική συζήτηση για τα γενόσημα, αφού ο υπερκινητικός - σβούρας πρώην φίλος μου Αντρέας Λοβέρδος, αντί να κυνηγάει σαν μπόγιας τους φαρμακοποιούς, θα μπορούσε να ρυθμίσει το θέμα με την καθιέρωση μιας σύγχρονης, επιστημονικά ορθής και λογικού κόστους λίστας φαρμάκων, με βάση και τα αντίστοιχα διεθνή δεδομένα. Το ερώτημα είναι αν οι σημερινοί «ειδήμονες» γύρω από τον υπουργό είναι: α) άσχετοι, β) διαθέτουν στρεβλή διάθεση για εύλογους λόγους, ή γ) διακατέχονται από φοβική πολιτική βούληση έναντι των τεράστιων συμφερόντων που λυμαίνονται τον χώρο. ΄Η μήπως συμβαίνουν σωρευτικά όλα αυτά;

Θεοδωρος Κατσανεβας - Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, τ. διοικητής ΙΚΑ (1985 - 1987)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου