14 Σεπ 2012

Καμιά χώρα δε θέλει πλέον να ενταχθεί στο Ευρώ


Φεύγουν τροχάδην όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι μέσα στην Ευρωζώνη από τον εφιάλτη της ένταξής τους σ΄αυτήν, τώρα που κατάλαβαν τι τους περιμένει. Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borisov και ο υπουργός Οικονομικών Simeon Djankov σε συνέντευξή τους στην Wall Street Journal, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία δεν επιθυμεί την ένταξή της στο Ευρώ. Αν ενταχθούμε τόνισαν « τα ρίσκα είναι πολλά και δε γνωρίζουμε  ποιοι θα είναι οι κανόνες σε ένα δύο χρόνια από τώρα και ότι.... υπάρχει ένα διευρυνόμενο χάσμα στην Ε.Ε.».
Η απροθυμία της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην ευρωζώνη είναι γνωστή εδώ και καιρό, αφού, παρ’ όλες τις επίσημες δηλώσεις προσήλωσης στην Ευρώπη, δεν  έχει ενταχθεί στο μηχανισμό ERM II, το διετή προθάλαμο της.  Φτωχότερη χώρα όλης της Ε.Ε., με μέσο μισθό της τάξης των 360 ευρώ μηνιαίως και ενιαίο φορολογικό συντελεστή μόλις 10%, η Βουλγαρία κατάφερε τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, με όπλο το λεβ της εθνικό νόμισμα, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της και  να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό σε αντίθεση με την Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιρλανδία, που όλες τους έχουν βουλιάζει υπό το βάρος της λειψής ανταγωνιστικότητας που τους παρέχει το υπερτιμημένο ευρώ.
Η Βουλγαρία δεν είναι η μόνη που ανακοίνωσε επισήμως κάτι παρόμοιο. ‘Έχουν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις Πολωνών και Λιθουανών αξιωματούχων. Η Δανία και Η Βρετανία έχουν αυτοεξαιρεθεί απο την Ευρωζώνη, ενώ  οι  άλλες χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν σ’ αυτήν ( Λετονία,  Ουγγαρία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία. ), φαίνεται πως έχουν αποσύρει την επιθυμία ένταξής, αν και με βάση τις κοινοτικές συνθήκες,αυτό είναι υποχρεωτικό ευθύς μόλις εκπληρωθούν οι σχετικές προϋποθέσεις, εκτός της Βρετανίας και της Δανίας, που έχουν αυτοεξαιρεθεί. (Οι χώρες της Ε.Ε. που ανήκουν στην Ευρωζώνη είναι οι  Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Φιλανδία, ενώ εκτός είναι οι Βουλγαρία, Δανία, Λετονία, Λιθουανία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχία.).
Η Νορβηγία,  μια Ευρωπαϊκή χώρα έξω από την Ε.Ε., έχει οριστικά αποσυρθεί απ’ αυτή τη Γερμανοποιημένη Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Σερβίας που φαίνεται να ανακρούει πρύμνα στο ίδιο θέμα. Και βέβαια, η ίδια η Τουρκία έχει θάψει μάλλον οριστικά την επιθυμία της προς την ίδια κατεύθυνση, όχι γιατί δεν τη θέλουν, αλλά γιατί εκείνη δε θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου