Oι πρώτες χώρες που βγήκαν από την ύφεση ήταν εκείνες που έκαναν πρώτες την υποτίμηση και επέτρεψαν στα νομίσματα τους να υποτιμηθούν περισσότερο.
Η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών, σε όλα τα πλάτη του πολιτικού και οικονομικού φάσματος, επισημάινουν τη μεγάλη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. H Αμερικάνικη Citigroup, οι Ιάπωνες της Nomura, αυτό το θεωρoύν περίπου ως βεβαιότητα. Ενώ μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, όπως πολλοί άλλοι, μας παρότρυνε να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη για να επιβιώσουμε. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ομνύει στο ευρώ, σε μια κατανοητή προσπάθειά να καθησυχάσει τους Γερμανούς υπερκυρίαρχους. Και το εδώ καταστημένο συνεχίζει τον απέλπιδα και καταστροφικό αγώνα του για τη χωρίς όρους παραμονή στο ζουρλομανδύα της ευρωζώνης. Αλλά οι βόμβες για το αναπόφεκτο πέφτουν καθημερινά σχεδόν. Αυτές τις ημέρες, ο συνιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο Pacific Investment Management (Pimco), Bill Gross, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag όπως μεταδίδει το Dow Jones Newsires, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι : "η παραμονή της Ελλάδας στη Ευρωζώνη δεν είναι διασφαλισμένη"
Στην Ελλάδα κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν ξεκινήσει, "αλλά δεν έχουν αλλάξει πολλά τους τελευταίους 12 μήνες", σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει. "Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ακόμα βέβαιο αν η Ελλάδα θα είναι ένα μόνιμο μέλος του ευρώ". Ο Gross υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το περιθώριο χρόνου που κέρδισαν από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ως γνήσιο τέκνο των αγορών, προειδοποιεί για τον κίνδυνο του πληθωρισμού από την χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ανάκαμψης.
"Η τόσο γενναιόδωρη στάση που έχουν οι κεντρικές τράπεζες με τα τσεκ των επιταγών τους θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πληθωρισμό και υποτίμηση των νομισμάτων", σημειώνει. Η Pimco αναμένει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί στο 3% ετησίως το 2014, 2015 και 2016.
"Βρισκόμαστε ήδη σε ένα νομισματικό πόλεμο", σημειώνει αναφερόμενος στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στην Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Η κατάσταση θυμίζει την κατάσταση την δεκαετία του 1930, προσθέτει. Και αποκαλύπτει κάτι που εκείνου δεν του αρέσει, αλλά δικαιώνει την ανάγκη εξόδου απο το σκληρό ευρώ των χωρών του νότου ; "Εκείνη την εποχή επίσης υπήρχε ένας αγώνας δρόμου για την υποτίμηση των νομισμάτων – και στο τέλος οι πρώτες χώρες που βγήκαν από την ύφεση ήταν εκείνες που έκαναν πρώτες την υποτίμηση και επέτρεψαν στα νομίσματα τους να υποτιμηθούν περισσότερο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου