17 Φεβ 2013

Κρούγκμαν-Ρουμπινί: «Κουρέψτε» τα χρέη, σταματήστε τη λιτότητα


Αλλιώς η έκρηξη σε Ελλάδα και ευρωζώνη δεν είναι μακριά


Αλάρμ για την Ευρώπη κρούουν ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί που έγινε γνωστός για τις προβλέψεις του ότι έρχεται το τέλος της φούσκας το 2007, καθώς και ο Αμερικανός νομπελίστας νεοκεϊνσιανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Ο Ν. Ρουμπινί επιμένει πως οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται όσο δεν γίνεται ριζικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους άμεσα.
Επίσης, οι ανησυχίες απλώνονται όσο καθυστερεί το τοίχος προστασίας γύρω από τις υπερχρεωμένες χώρες Ισπανία και Ιταλία και όσο μένει στον «πάγο» η τροφοδότηση με επιπλέον χρήμα του ευρω-μηχανισμού διασώσεων ESM -για την ενίσχυση της «δύναμης πυρός»- από τα 440 δισ. ευρώ στα 2 τρισ. ευρώ.
Αλλιώς λέει η έκρηξη Ευρωζώνη δεν είναι μακριά. Την ίδια ώρα καλεί τη Γερμανία να "διασώσει" την ευρωζώνη για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης, σε συνέντευξη στο Stern.
Από τις σελίδες των New York Times, από την πλευρά του ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σηκώνει προειδοποιητικές σημαίες:
«Το ζήτημα της ευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης μόλις άρχισε... με το κούρεμα του χρέους της, η Ελλάδα, όπως κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εξαναγκάστηκαν σε μέτρα λιτότητας εν μέσω ύφεσης, καταδικάζονται σε πολλά ακόμη χρόνια δεινών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου