23 Φεβ 2013

Το ανεκδιήγητο σχέδιο Αθηνά του Υπουργείο Παιδείας


Πρόχειροι σχεδιασμοί στο γόνατο, χωρίς μελέτη και διάθεση σοβαρής επίλυσης του χαοτικού συστήματος της Ανώτατης παιδείας στη χώρα μας

Όλα τα είχε η " Μαριορή ", ο Αδαμάντιος Κοράης μας έλειπε

Το επιλεγόμενο σχέδιο Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας, πάσχει από έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και κοινής λογικής. Η προτεινόμενη διοικητική συνένωση του  Πανεπιστημίου Πειραιώς,  του  Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου,  του Γεωπονικού και του  Χαροκόπειου  Πανεπιστημίου, αποτελεί προϊόν επιπόλαιου σχεδιασμού στο γόνατο. Το υπερφίαλο σχέδιο προγραμματίζει την ενοποίηση ανόμοιων και διάσπαρτων χωροταξικά ιδρυμάτων, επιβαρύνοντας στην πράξη το λειτουργικό τους κόστος, αντί για το αντίθετο. Διαγράφει το brand name που έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, υποκαθιστώντας το με ένα νέο που το αποκαλεί «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο για να αποκτήσει τη δική του οντότητα χρειάζονται άλλες τόσες δεκαετίες.


Με ποια λογική ο Πειραιάς, η τρίτη πόλη  και το πρώτο λιμάνι της  χώρας, ίσως το  μεγαλύτερο της Μεσογείου, δε θα έχει  το δικό του  ομότιτλο Πανεπιστήμιο ; Το οποίο μάλιστα, θα έπρεπε να επεκταθεί  περισσότερο σε  επιστήμες της θάλασσας, του τουρισμού, της πληροφορικής και των  τηλεπικοινωνιών.  Πως και γιατί, θα καταργηθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που έχει δική  του οντότητα και ισχυρή παρουσία στις οικονομικές επιστήμες, όπως  το  Πάντειο στις κοινωνικές; Τα τρία αυτά ιδρύματα, έχουν περισσότερο από το αναγκαίο μέγεθος κατά τα διεθνή πρότυπα, για να διατηρούν την αυτονομία τους και να επιδιώκουν ευγενή άμιλλα αλλά και συνεργασία μεταξύ τους.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, θα έπρεπε να επεκταθεί αλματωδώς, αφού η πρωτογενής παραγωγή  αποτελεί  πρώτιστη ανάγκη σήμερα. Μόνο ίσως το Χαροκόπειο, λόγω του μικρού του μεγέθους, της  συγγένειας των αντικειμένων και  της  χωροταξικής του εγγύτητας, μπορεί να  αποτελέσει ανεξάρτητη  σχολή του  Πανεπιστημίου Πειραιώς ή του Παντείου.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 1964 υπήρχε μελέτη του αείμνηστου καθηγητή Φίλιππου Εμμανουήλ στο ΚΕΠΕ για το Αττικό Πανεπιστήμιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου μου ανέθεσε μια άτυπη διερεύνηση του θέματος, η οποία κατέληξε στην επιλογή της μετεξέλιξης της  Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς σε Πανεπιστήμιο Πειραιώς, της ΑΣΣΟΕ σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη δημιουργία του Παντείου Πανεπιστημίου. Σήμερα, τριάντα χρόνια αργότερα, τα τρία αυτά ΑΕΙ, με τη δική τους οντότητα, ιστορία και επαρκές μέγεθος, είναι  αδόκιμο και ανόητο να ενοποιηθούν  υπό μια νέα βαρύγδουπη ονομασία, η οποία δε σημαίνει τίποτα. 

Ανάλογοι προβληματισμοί  ισχύουν για τα   ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά,όπως και για άλλες περιπτώσεις  αλλοπρόσαλλων σχεδιασμών στην περιφέρεια. Απαράδεκτη είναι ειδικότερα, η άμεση κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ, χωρίς τουλάχιστον να προβλέπεται  η ολοκλήρωση των σπουδών των σπουδαστών που φοιτούν κατά την  τρέχουσα περίοδο, και μάλιστα όταν προκρίνεται η μεταφορά τους σε  εντελώς διαφορετικό αντικείμενο ή και σε άλλη πόλη.

Το αδόκιμο του σχεδίου Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ανώτατη παιδεία στη χώρα μας αναπτύχθηκε με άναρχο και  επιπόλαιο τρόπο, υπό την επίδραση τοπικών και καθηγητικών συμφερόντων, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό που να συνδέεται με περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες. Το Υπουργείο Παιδείας και Εργασίας ελέγχονται γιατί, παρ’ όλους τους συναφείς τεράστιους πόρους που έχουν δαπανηθεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε φρόντισαν να δημιουργήσουν έναν περιφερειακό έγκυρο χάρτη εργασιακών και εκπαιδευτικών αναγκών.  Και συνεχίζουν να σχεδιάζουν στο γόνατο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανεκδιήγητο σχέδιο Αθηνά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου