16 Μαρ 2013

Η Τρόϊκα κατεδαφίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Οικονομικό Αθηνών, το Πάντειο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο


Άρθρο του Θόδωρου Κατσανέβα στη εφημερίδα " Το Χωνϊ", 16-3-2013

«Adamantios Korais», όπως λέμε Νότια ή Βόρεια Κορέα !

Εδώ και λίγες μέρες, προσπαθώ να καταλάβω πως εξηγείται να κατεδαφίζονται τρία κεντρικά πανεπιστήμια, το Πειραιώς, το Οικονομικό Αθηνών, το Πάντειο και το Γεωπονικό, να συρρικνώνονται  και να συγχωνεύονται σε ένα νέο ονομαζόμενο Αδαμάντιος Κοράης και να υπάρχει γενικότερη του τάφου σιωπή. Τα κεντρικά μέσα αποχαύνωσης, αποσιωπούν το θέμα για τους δικούς τους λόγους και ο κόσμος, κουρασμένος, απελπισμένος, παραιτημένος, το αντιπαρέρχεται. Οι φοιτητικές παρατάξεις, που για ψύλλου πήδημα έκλειναν τα πανεπιστήμια στο πρόσφατο παρελθόν, σιωπούν. Οι καθηγητές, οι βουλευτές, το ίδιο. Τελικά, αν και δε με ελκύει η προσφυγή σε συνωμοσιολογίες, αφού έψαξα το θέμα, κατέληξα στην πληροφορία ότι και εδώ από πίσω κρύβονται εντολές της Τρόϊκας ! Με αιτιολογία την εξοικονόμιση πόρων από τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Οι κατ’ όνομα εδώ κυβερνώντες,  φοβισμένοι και ζαλισμένοι,  χωρίς πυξίδα, χωρίς άποψη, σπεύδουν να εκτελέσουν τις κατεδαφιστικές εντολές.
Στο νέο Πανεπιστήμιο-χυλό, συνενώνονται τα ως άνω ιδρύματα μαζί και με το Χαροκόπειο. Αλλά αλίμονο. Κάθε άλλο παρά συμπιέζεται έτσι το διοικητικό και λειτουργικό τους κόστος, αφού το μέγεθος τουλάχιστον των τριών από αυτά, είναι ήδη αρκετά μεγάλο κατά τα διεθνή πρότυπα. Και η διόγκωσή με τη συνένωσή τους,  δημιουργεί πρόσθετες επιβαρύνσεις, τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκινησίες και αγκυλώσεις. Το υπερφίαλο σχέδιο ενοποιεί ανόμοια και διάσπαρτα χωροταξικά ιδρύματα, υποβαθμίζοντάς τα. Διαγράφει το brand name που έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, υποκαθιστώντας το με ένα νέο που το αποκαλεί «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο για να αποκτήσει τη δική του οντότητα χρειάζονται πολλά περισσότερα χρόνια. Και που αν η ονομασία του μεταφραστεί στην αγγλική, θα αναρωτούνται στο εξωτερικό  αν αφορά τη Νότια ή τη Βόρεια Κορέα !

 

Ο Πειραιάς η μόνη μεγάλη πόλη που δε θα έχει ομότιτλο Πανεπιστήμιο

 

Με ποια λογική ο ιστορικός Πειραιάς, η τρίτη πόλη  και το πρώτο λιμάνι της  χώρας, ίσως το  μεγαλύτερο της Μεσογείου, δε θα έχει  το δικό του  ομότιτλο Πανεπιστήμιο ; Το οποίο μάλιστα, θα έπρεπε να επεκταθεί  περισσότερο σε  επιστήμες της θάλασσας, του τουρισμού, της πληροφορικής και των  τηλεπικοινωνιών. Τρία είναι τα μεγαλύτερα σύμβολα του Πειραιά, το λιμάνι, το Πανεπιστήμιο και ο... Ολυμπιακός. Και καταργείται το ένα απ’ αυτά. Αναρωτιέται κανείς, τι αξία θα είχε ο Ολυμπιακός αν του άλλαζαν το όνομα ! Ευτυχώς που η Αγία και Ομοούσια Τρόϊκα, με το πονηρό Ευαγγέλιό της το Μνημονοευρώ,δεν έχει ακόμα ανακατευθεί στα αθλητικά.  Αλλά για να σοβαρευτούμε. Γεγονός είναι ότι, δε θα πρέπει να υπάρχει διεθνώς πόλη όπως ο Πειραιάς, που δεν έχει ομότιτλο Πανεπιστήμιό. Στην αφασική εποχή που ζούμε, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, οι άνθρωποι του Πειραιά, οι πολίτες και οι παράγοντές της με εξαίρεση το Δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο και το Γιώργο Κασιμάτη του Επιμελητηρίου Πειραιά,, δεν ξεσηκώνονται όταν αναίτια, χωρίς λογική, καταργείται το ιστορικό τους Πανεπιστήμιο. Και ο Πειραιάς θα είναι η μόνη μεγάλη ελληνική πόλη χωρίς ΑΕΙ.

 

Η συρρίκνωση του Οικονομικού Αθηνών, του Παντείου, του Γεωπονικού

 

Αλλά και για να πάμε πιο πέρα, με ποια λογική καταργείται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η ιστορική Α.Σ.Ο.Ε.Ε.που έχει τη δική  του οντότητα και ισχυρή διεθνή παρουσία στις οικονομικές επιστήμες ; Όπως και το Πάντειο στις κοινωνικές σπουδές. Τα τρία αυτά ιδρύματα, εκτός από το κατάλληλο μέγεθος, έχουν  ισχυρή ιστορική διαδρομή και καθιέρωση, η οποία επιβάλλει την αυτονομία, την ευγενή άμιλλα αλλά και συνεργασία μεταξύ τους. Η αλλαγή και μόνο του τίτλου τους, εκτός από τις τεράστιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τη δυσκινησία, την ασυνεννοησία, το μεγαλύτερο κόστος διοίκησης, υποβαθμίζει τα πτυχία των παλαιότερων ετών, αλλά και των νεότερων, αφού ένα Πανεπιστήμιο με νέα ονομασία, θα χρειαστεί δεκαετίες για να γίνει γνωστό και να καθιερωθεί διεθνώς.

 

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αντί να ενσωματωθεί και υποβαθμιστεί, θα έπρεπε να επεκταθεί αλματωδώς, αφού η πρωτογενής παραγωγή  αποτελεί  πρώτιστη ανάγκη σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι, από το 1964 υπήρχε μελέτη του αείμνηστου καθηγητή Φίλιππου Εμμανουήλ στο ΚΕΠΕ για το Αττικό Πανεπιστήμιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου  ανέθεσε μια άτυπη διερεύνηση του θέματος, η οποία κατέληξε στην επιλογή της μετεξέλιξης της  Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς σε Πανεπιστήμιο Πειραιώς, της ΑΣΣΟΕ σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη δημιουργία του Παντείου Πανεπιστημίου. Σήμερα, τριάντα χρόνια αργότερα, τα τρία αυτά ιστορικά ΑΕΙ, με τη δική τους οντότητα, είναι  απαράδεκτο, αδόκιμο έως και ανόητο να ενοποιηθούν  υπό μια νέα βαρύγδουπη ονομασία, η οποία δε σημαίνει τίποτα. 

 

Αλλοπρόσαλλοι σχεδιασμοί για τα ΤΕΙ

 

Ανάλογοι προβληματισμοί  ισχύουν για τα  ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, όπως και για άλλες περιπτώσεις  αλλοπρόσαλλων σχεδιασμών στην περιφέρεια. Απαράδεκτη είναι ειδικότερα, η άμεση κατάργηση τμημάτων ΤΕΙ, χωρίς τουλάχιστον να προβλέπεται  η ολοκλήρωση των σπουδών των σπουδαστών που φοιτούν κατά την  τρέχουσα περίοδο, και μάλιστα όταν προκρίνεται η μεταφορά τους σε  εντελώς διαφορετικό αντικείμενο ή και σε άλλη πόλη. Με μεγάλη καθυστέρηση, έδειξαν οι αρμόδιοι σημεία ευαισθησίας, τουλάχιστον για τη χονδροειδή αυτή ενέργεια.

 

Τροϊκανές εντολές

 

Το αδόκιμο του σχεδίου Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ανώτατη παιδεία στη χώρα μας αναπτύχθηκε με άναρχο και  επιπόλαιο τρόπο, υπό την επίδραση τοπικών και καθηγητικών συμφερόντων, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό που να συνδέεται με περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες. Το Υπουργείο Παιδείας και Εργασίας ελέγχονται γιατί, παρ’ όλους τους συναφείς τεράστιους πόρους που έχουν δαπανηθεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δε φρόντισαν να δημιουργήσουν έναν περιφερειακό έγκυρο χάρτη εργασιακών και εκπαιδευτικών αναγκών.  Και συνεχίζουν να σχεδιάζουν στο γόνατο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανεκδιήγητο σχέδιο Αθηνά. Και να υποβαθμίζουν αντί να αναβαθμίζουν Πανεπιστήμια και Ανώτατες σχολές. Τελικά, είναι τραγικό να διαπιστώνει κανείς ότι, αυτό δεν οφείλεται στις εγγενείς αδυναμίες των κυβερνώντων, αλλά στους Τροϊκανούς εντολοδόχους που διαθέτουν μαχαίρι και κόβουν κεφάλι.



[1] Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

1 σχόλιο:

  1. έστειλα το ακόλουθο στον Υπουργό:
    Τελικά η λεξιλαγνεία, είναι φαίνεται ενδημική στους πολιτικούς. Χωρίς να έχουν, συνηθέστατα, ιδέα για την ίδια την λέξη, που προτείνουν. Ετσι με την πασοκική λαίλαπα, που έκανε όλον τον νοήμονα κόσμο να απορεί για την διάλυση, μεταμεσονυκτίως, τής κοινής ελληνικής γλώσσας, είχαμε και ονοματοδοσίες υπουργείων με ταμπέλες που θύμιζαν λαϊκή αγορά ή ΜΚΟ. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο τού ΓΑΠ και τών κηπουρών του, είχαμε το φαινόμενο κλασσικά αντικείμενα & αρμοδιότητες υπουργείων να μεταφέρονται, έτσι στην ψύχρα, δεξιά αριστερά. Χωρίς καμμιά μελέτη.

    Την ίδια δόξα φαίνεται εζήλωσαν και οι τής ΝΔ. Με άμεσο παράδειγμα την ...Αθηνά. Οπως δεν έχει καμμιά σχέση ο Δήμος τών αθηναϊκών χρόνων με τον σημερινό ...Καλλικράτη, έτσι δεν έχει η σοφία τής Αθηνάς με την ‘Αθηνά’ τών ΑΕΙ.

    Επί παραδείγματι, ποιός νοσηρός εγκέφαλος συνέλαβε να ονομασθεί η ομοσπονδία τών Αθηναϊκών πανεπιστημίων σε ‘Αδαμάντιος Κοραής’; Και καλά ο Υπουργός μπορεί να μην ξέρει· κανείς όμως από την τεχνοδομή τού Υπουργείου δεν βρέθηκε να τού ψελλίσει δυό λέξεις;

    Οτι δηλαδή, ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν εκείνος που δήλωνε και επρότεινε όπου βρεθεί και σταθεί ότι οι Ελληνες δεν είναι πολιτισμικά Ελληνες, αλλά βάρβαροι και ότι για να εκπολιτισθουν, πρέπει το ιδρυόμενο ελληνικό κράτος, νὰ ἐκδυτικισθεῖ πλήρως. Ωστε νὰ ἐπαναπροσλάβει ἀπὸ τὴν Δύση τὸν ἑλληνισμὸ ποὺ τὸ ἴδιο εἶχε χάσει, ποὺ οἱ ἴδιοι οἱ Ἕλληνες εἶχαν χάσει. Αὐτὴ εἶναι ἡ περίφημη θεωρία τῆς «μετακένωσης» τοῦ Κοραῆ.

    Σκεφθεῖτε, σκεφθεῖτε σύλληψη, ὅτι οἱ Ἕλληνες ἔχουν πάψει νὰ εἶναι Ἕλληνες, ὅτι οἱ δυτικοὶ εἶναι περισσότερο Ἕλληνες ἀπὸ τοὺς σημερινοὺς Ἕλληνες, ἐπομένως ἂν οἱ σημερινοὶ Ἕλληνες θέλουν νὰ ξαναγίνουν Ἕλληνες, πρέπει πρῶτα νὰ γίνουν ἐντελῶς δυτικοί.

    Κι ὅμως, αὐτὸ τὸ “ὅραμα”, όχι μόνο πέρασε τὴν ἐποχὴ ἐκείνη, αλλά ήταν και εξακολουθεί να είναι το επικρατούν δόγμα, σε όλες τής εκφάνσεις τού Ελληνικού Κράτους.

    Ο Κοραῆς, όπως επισημαίνει ο Γιανναράς, δεν έθεσε ποτὲ τὸ κριτικὸ ἐρώτημα: “ἄν, αὐτὸ ποὺ νόμιζε ὅτι προσλαμβάνει καὶ συνεχίζει ἀπὸ τὴν ἀρχαία Ἑλλάδα ἡ Δύση, εἶχε κάποια οὐσιώδη σχέση μὲ τὴν Ἑλληνικὴ παράδοση ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα καὶ μετά· ἐὰν δηλαδὴ εἶχαν ἕνα δυτικὸ διάβασμα τοῦ ἀρχαίου ἑλληνισμοῦ οἱ δυτικοί, ἢ ἂν εἶχαν πράγματι ἕνα ἑλληνικό, ἔνδοθεν διάβασμα αὐτῆς τῆς παράδοσης”.

    Το χειρότερο είναι ότι τα πνευματικά ‘παιδιά’ τού φανατικού πολέμιου τού Καποδίστρια, Κοραή, εξίσου φανατικά επάνδρωσαν τους μηχανισμούς τού κράτους, προς μεγάλην αγαλλίασιν τών πάσης φύσεως επίδοξων προστατών. Από τούς Βαυαρούς, τούς Αγγλους, τούς Αμερικανούς και εσχάτως Τούρκους. Στην Διοίκηση, στις Εξωτερικές και διεθνείς σχέσεις τής Χώρας και δυστυχώς στην Παιδεία.

    Εκεί πραγματικά μιλάμε για πλήρη άλωση. Την στιγμή, που αναδεικνύονται σε όλο τους το ….’μεγαλείο’, τα αδέξοδα τού Διαφωτισμού.
    Γ. Κακαρελίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή