25 Μαρ 2013

Οι φορολογικοί παράδεισοι



Φορολογικός παράδεισος

Με τον όρο φορολογικός παράδεισος ή φορολογικό καταφύγιο χαρακτηρίζονται γενικά οι χώρες - κράτη τα οποία διαθέτουν ειδική φορολογική πολιτική με χαμηλή ή και καθόλου φορολογία για όσους ξένους επενδυτές ιδρύουν εκεί εταιρείες, μεταφέρουν εκεί τα κεφάλαια ή τα περουσιακά τους στοιχεία. Έτσι οι επενδυτές καταβάλουν πολύ μειωμένη ή και καθόλου φορολογία έναντι της προβλεπόμενης εκείνης στη χώρα της μόνιμης διαμονής του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να προσελκύουν ξένους επενδυτές, οι χώρες αυτές έχουν ως πάγια πολιτική να μην διαθέτουν σε τρίτους οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες των επενδυτών που δραστιριοποιούνται στο έδαφός τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορα άτομα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή και διεθνείς εταιρίες να καταφεύγουν σ΄ αυτά τα κράτη και να δημιουργούν εταιρίες τις λεγόμενες "Οφ-σορ" εκ του αγγλικού όρου Offshore (=υπεράκτιες εταιρίες ή υπερπόντιες εταιρίες) με έδρα αυτούς τους «παραδείσους» με απώτερο σκοπό την μικρότερη δυνατή φορολογική τους επιβάρυνση, και κατ΄ επέκταση την απαλλαγή φορολογίας τους από τη χώρα της μόνιμης διαμονής τους αλλά και η απόκρυψη δραστηριοτήτων οι οποίες μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι παράνομες.

Ο όρος offshore σημαίνει μακράν των ακτών, επειδή όμως δημιουργήθηκε στην Αγγλία που είναι μια μεγάλη νησος ο όρος αυτός κατ΄ επέκταση σημαίνει "εκτός επικράτειας", και με αυτή την έννοια κατέληξε διεθνής όρος επιχειρηματικότητας εξωτερικού, και ειδικότερα γι΄ αυτή που δημιουργείται σε "φορολογικό παράδεισο".
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ 45 κρατικές οντότητες «δεν συνεργάζονταν επαρκώς στο φορολογικό πεδίο».
Χώρες , οι οποίες χαρακτηρίζονταν ως φορολογικοί παράδεισοι είναι: η Ιρλανδία, η Κόστα-Ρίκα, η Κύπρος, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν, το Βανουάτου, το Λουξεμβούργο, το Μονακό*, η Ολλανδία*, η Ουρουγουάη, ο Παναμάς, η Σιγκαπούρη*, η Φινλανδία*, το Χονγκ Κονγκ, οι Σεϋχέλλες η Σαμόα, το Μπελίζε, οι Μπαχάμες, το Ναουρού, καθώς και κάποιες υπερπόντιες κτήσεις όπως το Γιβραλτάρ, τα νησιά Γκέρσεϊ και Γκένσεϊ, οι Βερμούδες, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, ο Μαυρίκιος, τα Νησιά Καϋμάν, η Νήσος του Μαν, ηνήσος Νέβις, το Νιούε και άλλα.
·                    (*) με περιορισμένες απαλλαγές κατά τομείς δραστηριότητας.

Όγδοη έκθεση του FATF [

Ο οργανισμός FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering) συστάθηκε το 1989 με σκοπό την πάταξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του (Annual Review of Non-Cooperative Countries and Territories 2006-2007 με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2007) δεν συμπεριέλαβε καμία χώρα ως μη συνεργάσιμη. Η Μιανμάρ αφαιρέθηκε από τον σχετικό κατάλογο στις 13 Οκτωβρίου 2006, το Ναουρού στις 13 Οκτωβρίου 2005 και η Νιγηρία στις 23 Ιουνίου 2006[2].
Σε "Δήλωσή" του, ο οργανισμός στις 25 Φεβρουαρίου 2009 εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε τη μεγαλύτερη συμμόρφωση από τις εξής χώρες: Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Πακιστάν και Σάο Τομέ και Πρίνσιπε

 47 ΧΏΡΕΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΊ «ΠΑΡΆΔΕΙΣΟΙ»


Το "φως" της δημοσιότητας είδε η λίστα του υπουργείου οικονομικών που περιλαμβάνει τους 47 φορολογικούς «παραδείσους», κράτη δηλαδή που δεν έχουν συνάψει σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, με απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου καθορίσθηκαν τα μη συνεργάσιμα κράτη για το έτος 2012.

Ως μη συνεργάσιμα κράτη θεωρούνται εκείνα που δεν είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και τα οποία δεν έχουν συνάψει με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα ούτε έχουν υπογράψει τέτοια σύμβαση διοικητικής συνδρομής με τουλάχιστον δώδεκα άλλα κράτη.

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται οι εξής χώρες:


1. Ανδόρα,2. Ανγκουίλα,3. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα,4. Αρούμπα,5. Μπαχάμες,6. Μπαχρέιν,7. Μπαρμπάντος,
8. Βερμούδες,9. Μπελίζ,10. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι,11. Μπρουνέι,12. Νήσοι Κέιμαν,13. Νήσοι Κουκ,
14. Κόστα Ρίκα,15. Χιλή,16. Ντομίνικα,17. Γιβραλτάρ,18. Γρενάδα,19. Γουατεμάλα,20. Γκέρνσεϋ,21. Νήσος Μαν
22. Τζέρσεϋ,23. Λίβανος,24. Λιβερία,25. Λιχτενστάιν,26. Μαλαισία,27. Νήσοι Μάρσαλ,28. Μοντσεράτ,29. Μαυρίκιος
30. Μονακό,31. Ναούρου,32. Ολλανδικές Αντίλλες,33. ΠΓΔΜ (FYROM),34. Νιούε,35. Παναμάς,36. Φιλιππίνες
37. Αγία Λουκία,38. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις,39. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες,40. Σαμόα,41. Σεϋχέλλες
42. Σιγκαπούρη,43. Νήσοι Τέρκς και Κάικος,44. Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ,45. Βανουάτου,46. Ουρουγουάη
47. Χονγκ-Κονγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου