6 Απρ 2013

Συζητήσεις στην Κύπρο για την έξοδο απο το ευρώ



E-mail
ΕκτύπωσηPDF

Της Βασιλικής Σιούτη*
Μπορεί η Κύπρος να απέρριψε,πριν λίγες μέρες όταν συζητήθηκε, το ενδεχόμενο εξόδου της από την ευρωζώνη, το θέμα όμως έχει τεθεί πλέον στην κυπριακή κοινωνία αλλά και στην πολιτική σκηνή και η συζήτηση έχει ανοίξει. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στο νησί δύο γνωστοί οικονομολόγοι, ο Κ.Λαπαβίτσας από την Αγγλία και ο Heiner Flassbeck από τη Γερμανία για να συζητήσουν το πιθανό σχεδιασμό του σχετικού plan b. Η πρωτοβουλία ήταν του ΑΚΕΛ, αλλά πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung την περασμένη εβδομάδα παραδέχθηκε ότι η Λευκωσία έφτασε στο σημείο «να ζυγίσει σοβαρά την έξοδο από το κοινό νόμισμα». Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή κυβέρνηση όμως, γρήγορα διαπίστωσαν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να εξεταστεί σοβαρά στο παρά 5 και χωρίς καμία προετοιμασία. «Άρα, στην πραγματικότητα δεν είχαμε καμία επιλογή πέρα από το να υποκύψουμε» αναφέρει κύπριος αξιωματούχος.
Το θέμα όμως έχει πέσει στο τραπέζι και απασχολεί σοβαρά όλα τα κομματικά επιτελεία. Το πρόσφατο άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν στους New York Times που έλεγε ότι ηΚύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα την Ευρωζώνη και να αφήσει το νόμισμα της να υποτιμηθείώστε να ανακάμψει, έγινε επίσης αντικείμενο προβληματισμού.
Ο Γ.Λιλλήκας έχει τοποθετηθεί υπέρ της εξέτασης του θέματος, ενώ και ο πρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στοBloomberg ζήτησε να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. «Πρόκειται να εισέλθουμε σε μια πολύ βαθιά ύφεση με υψηλή ανεργία και χωρίς προοπτική» είπε, «και χρειάζεται ναεξετάσουμε εάν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια».
Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού στελέχη του ΑΚΕΛ την περασμένη εβδομάδα τηλεφώνησαν στον καθηγητή Οικονομικών στο Λονδίνο, Κ.Λαπαβίτσα και τον ρώτησαν εάν θα ήθελε να συμβάλλει,καταθέτοντας κάποιες προτάσεις. Ο Κ.Λαπαβίτσας τους έστειλε μία ανάλυσή του για την Κύπροκαι στη συνέχεια εκείνοι τον κάλεσαν στο νησί για να συζητήσουν εάν θα μπορούσε να σχεδιαστεί έναπλάνο εξόδου με όλες τις επιπτώσεις και προοπτικές. Εκείνος απάντησε θετικά και μαζί με τογερμανό Heiner Flassbeck, με τον οποίο ανήκουν από κοινού σε ένα διεθνές δίκτυο οικονομολόγων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, επιβιβάστηκαν την Πέμπτη στο νησί, όπου πραγματοποίησαν σειρά επαφών με στελέχη όχι μόνο του ΑΚΕΛ, αλλά και από την κυβέρνηση και άλλα κόμματα.
Ο Heiner Flassbeck είναι κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος, επικεφαλής της Διεύθυνσης για την παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη στρατηγικών της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τοΕμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) και έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όσκαρ Λαφοντέν.
Παρ' ότι γερμανός, ο Heiner Flassbeck, παραδέχεται καιρό τώρα, τα είπε και στην Κύπρο, ότι η εμμονή της Γερμανίας στις πολιτικές λιτότητας καταστρέφει τις χώρες του νότου και τις οδηγεί σε μόνιμη ύφεση εμποδίζοντας την ανάκαμψη.
 
Ο γερμανός οικονομολόγος μαζί τον Κ.Λαπαβίτσα εξήγησαν με βεβαιότητα στους κύπριους συνομιλητές τους ότι με τη συνταγή της Ευρωζώνης η Κύπρος θα καταστραφεί ταχύτατα. Τους είπαν επίσης, ότι εκείνοι μπορούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο Β σε συνεργασία με δίκτυο οικονομολόγων με το οποίο συνεργάζονται και περιλαμβάνει διακεκριμένα ονόματα από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Αργεντινή και το Μεξικό. «Το χρέος της Κύπρου μέχρι τώρα ήταν βιώσιμο» επισήμαναν, «αλλά αν πάρει το δάνειο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ δε θα είναι». Συζήτησαν επίσης το θέμα του δημόσιου ελέγχου των τραπεζών και το πώς θα μπορούσε να προστατευθεί η εγχώρια οικονομία και οι εγχώριοι επενδυτές μετα κυλίοντας τη ζημιά στο εξωτερικό, περίπου όπως έκανε η Ισλανδία.
«Δεν υπάρχει πλέον κανένα επιχείρημα για να μείνετε στο ευρώ» τους είπε ο Κ.Λαπαβίτσας, εξηγώντας πως το βασικό επιχείρημα όσων υποστήριζαν ότι η έξοδος θα σήμαινε καταστροφή ήταν «μένουμε στο ευρώ για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις».
Στην Κύπρο παραμένουν ωστόσο οι φωνές που ισχυρίζονται δημόσια ότι πιθανή εγκατάλειψη του ευρώ σημαίνει καταστροφή, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «είμαστε μια χώρα που εξαρτάται κατά 80%-90% από τις εισαγωγές».
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους φέρεται να είπε ότι στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία βγει από το ευρώ θα πρόκειται «για οικονομική και πολιτική καταστροφή».
«Στην Κύπρο πάντως, οι πολιτικοί δεν έχουν αυτή την ψύχωση με το ευρώ που υπάρχει στους έλληνες πολιτικούς. Υπάρχει διάλογος για τα πάντα. Ανησυχούν, φοβούνται, αλλά εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο με ψυχραιμία» σχολίαζε ο Κ.Λαπαβίτσας.
Το δίδυμο Λαπαβίτσα- Flassbeck είχε βρεθεί και στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες και είχε εκθέσει τις απόψεις του στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα σε μία καθαρά ενημερωτική, αλλά κλειστή συνάντηση όπου παρουσίασαν την ανάλυσή τους για την ευρωζώνη. Παρών ήταν και ο Γ.Δραγασάκης, ενώ κάποια στελέχη που ασχολούνται με την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν να απουσιάσουν, καθώς δεν επιθυμούν ούτε καν να ακούσουν αναλύσεις που αμφισβητούν την ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ελληνική κοινωνία φουντώνει η αμφισβήτηση της ευρωζώνης, το θέμα έχει αρχίσει να συζητιέται και μεταξύ κάποιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (από τη λεγόμενη λαϊκή δεξιά), μόνο ως «απαγορευμένη» συζήτηση, όμως, και μακριά από τη δημοσιότητα. Είναι χαρακτηριστική μία φράση του στενού συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου, Πάρη Κουκουλόπουλου στη σύσκεψη του πολιτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ , ο οποίος είπε ότι «μέχρι τώρα στον ελληνικό λαό έχουν ειπωθεί δύο αλήθειες. Η μία από το ΠΑΣΟΚ και η άλλη από το ΚΚΕ» είπε και εξήγησε τι εννοεί:» Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εντός του ευρώ και το ΚΚΕ ότι η λύση υπάρχει εκτός κοινού νομίσματος».
*Δημοσιεύθηκε στον "Επενδυτή"(30/3/13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου