23 Σεπ 2014

Γύπας εναντίον γύπα και στη γωνία κερδισμένη η Αργεντινή

Συνάντηση με τον πολυπράγμωνα μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος είχε στη Νέα Υόρκη το «κακό» κορίτσι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, η  πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του mister Σόρος, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προοπτικές της αργεντίνικης οικονομίας και ο τομέας της ενέργειας. Ο μεγαλοεπενδυτής ήδη κατέχει το 3,5% της κρατικής ενεργειακής εταιρείαYPF.

Ο mister Σόρος είναι  ένας από τους ομολογιούχους που δέχτηκαν τα κουρέματα των ομολόγων της Αργεντινής το 2005 και το 2010, χάνοντας μέρος της επένδυσής του σε αργεντίνικο χρέος. Σήμερα, ο ίδιος γνωρίζοντας ότι αν τραβήξεις πολύ το σκοινί θα σπάσει, λειτουργεί με το αζημίωτο ως φυσικός σύμμαχος με την κυβέρνηση Κίρχνερ. Βρίσκεται απέναντι στον αδίστακτο θρασύ αρχιγύπα Πωλ Σίγκερ και την τράπεζα Bank of New York Mellon, η οποία τον Ιούλιο δεν εκταμίευσε τη δόση χρέους που είχε καταθέσει το Μπουένος Άιρες για την πληρωμή συνεργάσιμων ομολογιούχων του.

Η  BNY Mellon αρνήθηκε να εκταμιεύσει τα χρήματα ύστερα και από εντολή τoυ δικαστή της Νέας Υόρκης Γκρίζα που ακολουθώντας τις εξωφρενικές απαιτήσεις της ακραίας πτέρυγας των αρπακτικών των αγορών, όρισε πως η Αργεντινή πρέπει να αποζημιώσει όχι μόνο τους συνεργάσιμους δανειολήπτες αλλά και τους  γύπες τύπου Πολ Σίγκερ οι οποίοι  απαιτούν να εισπράξουν στο ακέραιο ομόλογα που έχουν αγοράσει στο υποπολλαπλάσιο της αξίας τους. 

Ο Τζορτζ Σόρος  έχει μηνύσει την τράπεζα που μπλόκαρε την πληρωμή της δόσης για τους συνεργάσιμους ομολογιούχους της λατινοαμερικανικής χώρας.Η κ. Κίρχνερ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δικαιοσύνη τον ΗΠΑ για μεροληψία υπέρ των ακραίων αρπακτικών. Αντι να μυξοκλαίει και να εκληπαρεί για τον οίκτο των αρπακτικών, προχώρησε σε μια σειρά από κινήσεις που βοηθούν τη χώρα της.

Μεταξύ αυτών είναι οι οικονομικές συμφωνίες που συνήψε με την Κίνα και τη Ρωσία, η απόφαση να μεταφερθεί η δυνατότητα πληρωμής των χρεών της χώρας με βάση το Αμερικάνικο δίκαιο και η προώθηση της σπουδαίας απόφασης της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να παρεμβαίνει στις ρυθμίσεις χρεών. Στην απόφαση αυτή που πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, η Ελλάδα απείχε, αν και ευνοείται κατ' εξοχήν απ' αυτήν,αναδεικνύοντας έτσι ότι, ακόμα και γαι θέματα που μας ευνούν, αδυνατούμε να πάρουμε μια απόφαση που θα ενοχλήσει τα αφεντικά.


Το αστείο της υπόθεσης είναι το γεγονόςότι,έχει κηρυχθεί πόλεμος ανάμεσα στους γύπες των αγορών και αυτό το αξιοποιεί κατάλληλα η Κίρχνερ. Αν ο "κακός"γύπας βρίσκει απέναντί του έναν άλλο πιο συγκαταβατικό γύπα και στο τέλος κερδισμένη είναι η Αργεντινή και ο λαός της που έχουν έναν ηγέτη σαν την Κριστίνα, έ τότε χαλάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου