13 Οκτ 2014

Μέχρι 1000 Έλληνες γιατροί ξενιτεύονται κάθε χρόνο στο εξωτερικό


Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 700-1000 Έλληνες γιατροί φεύγουν κάθε χρόνο από τη χώρα μας σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Η ανεργία έχει πλήξει βαρύτατα τον ιατρικό κλάδο ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης αλλά και της αποφοίτησης μεγάλου αριθμού Ελλήνων γιατρών από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τις ανάγκες της χώρας μας.


Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ένας στους τρεις με τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, με τους δείκτες της ανεργίας συνεχώς να αυξάνουν και να κυμαίνονται μεταξύ 12-15% μεταξύ 2010-2014. Ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία ξεπέρασε τις 7000 ενώ υπάρχουν άλλες 6.000 κενές θέσεις στη χώρα. Για αυτό και δεν ήταν τυχαία η «αδελφοποίηση» του ΙΣΑ με τον Ιατρικό Σύλλογο Βερολίνου.
 Όταν ένας νέος γιατρός, περιμένει κατά μέσο όρο πέντε χρόνια για να ξεκινήσει ειδικότητα και όταν την τελειώσει δεν είναι σίγουρος εάν θα βρει κάπου να εργαστεί, η φυγή το εξωτερικό φαντάζει ως η μόνη λύση.

Εκτός από τη Γερμανία, οι νέοι Έλληνες γιατροί επιλέγουν επίσης την Αγγλία, τη Σουηδία και την Ελβετία, ενώ κάποιοι φεύγουν για τις ΗΠΑ. «Σε αυτές τις χώρες οι γιατροί δουλεύουν σκληρά, αλλά πληρώνονται καλά. Ο μισθός ενός ειδικευόμενου γιατρού στην Ελλάδα είναι κάτω από 1.000 ευρώ, ενώ οι εφημερίες πληρώνονται πια κατά 40% λιγότερο από ό,τι παλιότερα. Φυσικά, το εξωτερικό είναι μονόδρομος και για όσους επιθυμούν να παρακολουθούν από πιο κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής.

Έτσι, τόσο οι οργανώσεις των φοιτητών ιατρικής, όπως η ΕΕΦΙΕ, όσο και οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας έχουν αναλάβει την προετοιμασία των γιατρών, ώστε η μετάβαση στο εξωτερικό να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. «Παρέχουμε στους φοιτητές τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με τη διεξαγωγή σεμιναρίων και άλλων δραστηριοτήτων, που είναι χρήσιμο είτε μείνουν στην Ελλάδα είτε φύγουν στο εξωτερικό», λέει ο πρόεδρος της ΕΕΦΙΕ Αθήνας. Ο ΙΣΑ, από την άλλη, αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την έξοδο ενός μέλους του από τη χώρα, ενώ με τη νομική του υπηρεσία επιλύει κάθε είδους προβλήματα που προκύπτουν.

Το πικρό συμπέρασμα είναι ότι, η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα παιδιά της, χάνοντας ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό για το οποίο έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου