17 Οκτ 2014

Καλό σου ταξίδι σύντροφε Γιάννη Χαραλαμπόπουλε

Πλήρης ημερών, με ψηλά το κεφάλι,ευθυτενής,όμορφος, λεβεντόκορμος,καλοσυνάτος,κορωνίδα ήθους και αγώνων, άξιος και έντιμος πολιτικός, έφυγε σε ηλικία 95 ετών από τη ζωή την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, επί χρόνια κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, αγαπητός σε όλους, ανθρώπινος,μειλίχιος,συνεργάσιμος, αλλά σταθερός στις αξίες της πατρίδας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού που υπηρέτησε με σθένος. Γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι Μεσσηνίας και προέρχεται από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση.Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή  Ευελπίδων το 1939 ως
ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, αλλά πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940-1941, συμμετέχοντας στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου υπηρέτησε στις μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Μετά το 1945,,συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich) της Μεγάλης Βρετανίας.
Διετέλεσε διοικητής διάφορων Μονάδων του Στρατού, στις οποίες όσοι υπηρέτησαν υπο τις διαταγές του, τον θυμούνται με αγάπη και σεβασμό. Καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων και παράλληλα ειδικός σύμβουλος το 1963 στο τότε Υπουργείο Συντονισμού, τελικά παραιτήθηκε από το στρατό με το βαθμό του Συνταγματάρχη μηχανικού.Πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου στη Μεσσηνία όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και 1964. 
Σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974), ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση συμμετέχοντας στην ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης). Το καλοκαίρι του 1967, φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση, κρατήθηκε ξανά στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) στην Ελλάδα. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθηκε και βασανίστηκε άγρια στην Ε.Σ.Α. απ' όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.Οι παλαιότεροι θυμούνται με συγκίνηση την απελευθέρωσή και επιστροφή του από τη Γυάρο, όταν πλήθος κόσμου τον περιέβαλε  με ενθουσιασμό και αγάπη και του φόρεσε ένα δάφνινο στεφάνι ήρωα.
Το 1974 συμμετείχε στην υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985). Με την ανάληψη της κυβέρνησης απο το ΠΑΣΟΚ  στις 18 Οκτωβρίου 1981, ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αν και προερχόταν από τον κεντρώο χώρο, εξελίχθηκε σε ένα από τα προοδευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από την περίοδο του αγώνα εναντίον της Χούντας, είχε αναπτύξει σχέσεις με σοσιαλιστικά και εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα σε διάφορες χώρες. Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος τον είχε κατηγορήσει ότι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας βοηθούσε με όπλα τους αντάρτες Κούρδους του PΚΚ.
Αν και πάντα πιστός στον Ανδρέα Παπανδρεόυ, μετά το 1989, απέφυγε το συναγελασμό με την αυλή της Εκάλης και τα Υπουργικά αξιώματα στην περίοδο της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των ετών 1993-1996, όταν ορίστηκε απλώς Γραμματέάς της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Τον Ιανουάριο του 1996, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού. Στις τότε εκλογές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Σημίτης, με δεύτερο τον Μάκη Αρσένη.
Παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπουλου, στέλεχος και για ένα διάστημα πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, είχε δύο γιούς το Χάρη και το δικηγόρο Γιώργο-Ερνέστο, που εκλέχτηκε για ένα διάστημα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών 
Πατριώτης αγωνιστής, δημοκράτης,ευαίσθητος,ανθρώπινος, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ακολούθησε το δρόμο της έντιμης πολιτικής για να θυμίζει σε όλους ότι όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι. Ότι υπάρχουν και έντιμοι πολιτικοί.Και ότι, η χώρα έχει ανάγκη από το παράδειγμά του.Έφυγε απο τη ζωή μόλις δυό μέρες πριν συμπληρωθούν 33 ολόκληρα χρόνια από τη μεγαλειώδη μίκη του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου 1981, στην οποία διαδραμάτισε ο ίδιος πρωταγωνιστικό ρόλο.Και άφησε πίσω του μια σπουδαία προσωπική ιστορική παρακαταθήκη ανιδιοτελούς προσφοράς στην πατρίδα.

Καλό σου ταξίδι φίλε, σύντροφε, Γιάννη Χαραλαμπόπουλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου