16 Οκτ 2014

Bloomberg : και νέα κατηφόρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Το πρακτορείο Bloomberg με τηλεγραφήματά του ανατρέπει το success story που πασπαλίζει με ζάχαρη πλασματικής αισιοδοξίας της δύσμοιρη ελληνική οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι : «Το πλάνο της Ελλάδας να βγει εκτός του μεγαλύτερου προγράμματος διάσωσης στην Ιστορία κινδυνεύει να διαλυθεί. Οι επενδυτές για άλλη μια φορά απειλούν να αφήσουν την Ελλάδα εκτός αγορών».
«Αυτό που συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα έχασε την επαφή της με τις αγορές. Οι «επενδυτές» φοβούνται πως αν η Ελλάδα βγει τώρα εκτός
προγράμματος, όλη η βελτίωση στα οικονομικά της θα είναι μη βιώσιμη», δηλώνει ευθαρσώς ο Θανάσης Δρογώσης της Pantelakis Securities SA.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το ράλι των ελληνικών τίτλων διακόπηκε από τη στιγμή που ο η κυβέρνηση ανακοίνωσε  πως η Ελλάδα προτίθεται να εξέλθει του προγράμματος. Οι ελληνικοί τίτλοι έχασαν 11,7% τους τελευταίους μήνες και πιέζονται συνεχώς. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο επίσης ακολουθούν μια πορεία ελεύθερης πτώσης.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αρνητικό κλίμα: «Το αναπτυσσόμενο πολιτικό ρίσκο, ειδικά ενόψει της προεδρικής εκλογής, και η ανησυχία των επενδυτών για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εκτός μνημονίου».
Από τη μεριά της, η Citigroup ήδη από τις 4 Οκτωβρίου είχε διαμηνύσει στους επενδυτές πως η Ελλάδα δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της δίχως την παρουσία κάποιας εποπτεύουσας αρχής. «Η πώληση των ελληνικών ομολόγων δεν είναι ξεχωριστό γεγονός από τον φόβο των επενδυτών, παγκοσμίως, για τους τίτλους υψηλού ρίσκου. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο σοβαρή, καθώς υπάρχει και το πολιτικό ρίσκο», σημειώνει ο Αλέξανδρος Μαγκλάρεας της Triton Asset Managment.
Η Ευρώπη βλέπει το σύνολο των μετοχών να παίρνει την κατηφόρα σε ποσοστό 11% λόγω της ελληνικής περίπτωσης, όπως σημειώνει το Bloomberg, και ήδη εκφράζονται φόβοι πως η ανάσχεση ούτε εύκολη θα είναι, ούτε άμεση.
Οι πρόωρες εκλογές είναι επί θύραις, ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και οι επενδυτές δεν πείθονται με τη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου