30 Οκτ 2014

Economist: Χειρότερη χώρα να επενδύσει κανείς η Ελλάδα

economist-xeiroteri-xwra-na-ependusei-kaneis-i-ellada




Με αφορμή την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2015» η οποία κατατάσσει τις χώρες με βάση την ελκυστικότητά τους προς τις επιχειρήσεις
, ο Economist απαντά με ένα δικό του γράφημα το οποίο δείχνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα, παρουσιάζοντας τις χώρες στις οποίες δεν πρέπει να επενδύσει κανείς.
Ενώ στην λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα έχει ανέβει θέσεις από πέρυσι και πλέον κατατάσσεται 61η σε ότι αφορά την ευκολία του επιχειρείν, ο Economist την κατατάσσει ως τη χειρότερη χώρα να επενδύσει κανείς.
Στη «μαύρη λίστα» των χωρών προς αποφυγή επενδύσεων μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Σλοβενία, η Ιταλία και η Κύπρος.
Όπως αναφέρει ο Economist, τα αποτελέσματα της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας προκαλούν πολλά ερωτήματα, καθώς είναι φανερό πως υπάρχει ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την περιφέρεια της Ευρώπης, ειδικά μετά την εξάπλωση της κρίσης.

Το βασικό κριτήριο για μια σημαντική επένδυση είναι να υπάρχει στη χώρα ένα γρήγορο και ευέλικτο σύστημα υποδοχής του επενδυτή. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, που χτυπήθηκαν από την κρίση, το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μάλιστα η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη τα τελευταία χρόνια. Στη Σλοβενία χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να υπογραφεί συμβόλαιο συνεργασίας με μια ξένη επιχείρηση.Στην Ελλάδα, αντιστοίχως, μπορεί να κρατήσει ακόμα και τέσσερα χρόνια. Το μόνο καλό είναι ότι οι δικηγόροι στη χώρα δεν θα μείνουν ποτέ χωρίς δουλειά, σημειώνει ειρωνικά ο Economist.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου