Ο "Μπάζο" της Ευρώπης, γνωστός και ως Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κοκορεύεται ότι, αυτός έπεισε τη φράου Μέρκελ να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. "Όχι για το καλό της Ελλάδας αλλά για το καλό της ευρωζώνης, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ένα άλμα στο κενό" λέει, αποκαλύπτοντας ότι όλα έγιναν αδιαφορώντας για την Ελλάδα. Περνώντας τις τελευταίες ημέρες του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,την παραμονή της παραπομπής του δηλαδή στα μπάζα της ιστορίας,ο εκλαμπρότατος κύριος Μπάζο, κάνει έναν απολογισμό-τρομάρα μας-για τα "επιτεύγματα" της θητείας του, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων και στο σενάριο της ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Ο "Μπάζο" αντιπαρέρχεται φυσικά το γεγονός ότι, στη διάρκεια της θητείας του η Ελλάδα και οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης βουτήχτηκαν στον οικονομικό Καιάδα και στη μιζέρια και ότι, ο συνδυασμός της ακραίας λιτότητας με το πανάκριβο ευρώ, οδηγούν ολόκληρη την ευρωζώνη στην ουρά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν Μπάζο,που κύριο έργο του υπήρξε το ξεσκόνισμα της αυτού Υψηλοτάτης, της Αγγέλας Δωροθέας Μέρκελ. Άξιος ο μισθός του.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μπάζο-Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι υπερήφανος που βοήθησε στην επιβίωση της Ε.Ε. για δέκα χρόνια, μέσα από τη σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.«Είχα πάντα την πεποίθηση ότι θα μέναμε, αλλά εγώ έπρεπε να ωθήσω το πλοίο προς τη σωστή κατεύθυνση, μερικές φορές κάτω από πολύ ισχυρές αντιξοότητες», δήλωσε ο Μπαρόζο.
Στην «κληρονομιά» του από την προεδρία του περιλαμβάνεται και η συμβολή του στην επιβίωση της Ευρωζώνης, μέσα στην κρίση που ξέσπασε το 2008 με 2009 και της οποίας οι συνέπειες δεν έχουν υποχωρήσει ακόμη, κάτι που κατάφερε με τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού ταμείου διάσωσης, τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων, τη σύσφιξη του δημοσιονομικού κανονισμού και της εισαγωγής της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Όμως, αφήνει και έναν «άνεμο» ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία και άλλους «αέρηδες» λαϊκισμού σε πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν πληγεί από την ανεργία και την οικονομική στασιμότητα, όπως παρατηρεί το Reuters.
Οι πιο "ευτυχισμένες στιγμές" του ήταν όταν έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για λογαριασμό της Ε.Ε., το 2012 «σε μια εποχή, όταν υπήρχαν πολλές αμφιβολίες σχετικά με την Ε.Ε., ακόμη και σε χώρες της Ευρώπης» και η υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο Μπάζο υποστηρίζει με υπερηφάνια ότι Βοήθησε, επίσης στο να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος και της προσπάθειας για καθαρότερη ενέργεια.Ωστόσο, θυμάται και τις άγρυπνες νύχτες που πέρασε-ο κακόμοιρος- προσπαθώντας να κρατήσει ενωμένη την Ευρωζώνη.Αναφερόμενος σε μια θυελλώδη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κυριότερων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών, τον Ιούλιο του 2012 , στην κορύφωση της κρίση, θυμάται τα δύο ερωτήματα που τους έθεσε:
«Τους έθεσα δύο ερωτήματα: ‘Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα είναι ακόμη στην Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2012;’ Όλοι εκτός από έναν είπαν ‘όχι’. Το κεντρικό σενάριο ήταν η έξοδος της Ελλάδας», σημειώνει και συνεχίζει: «Τότε ρώτησα: ‘Πόσοι από εσάς πιστεύετε πως θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ευρώ στην τρέχουσα μορφή του;’ (Οι απαντήσεις) Ήταν 50-50».
Με τις αγορές να βρίσκονται σε αναταραχή, ο Μπαζο-Μπαρόζο, επί έναν μήνα προσπαθούσε να πείσει τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να υιοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα επικεντρώθηκε στο να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να κρατήσει την Ελλάδα στο Ευρωζώνη.
«Πολλές σημαντικές προσωπικότητες της γερμανικής κυβέρνησης δήλωναν ότι θα ήταν καλύτερο να βγει η Ελλάδα και άλλες χώρες από το ευρώ, ώστε να σωθούν οι υπόλοιπες», σημειώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.Εάν αποχωρούσε η Ελλάδα, τότε η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία θα τελούσαν υπό την πίεση των αγορών.
Ο Μπάζο προέβαλε ένσταση στις επιφυλάξεις της Μέρκελ και λέει με χαζή και ποταπή ειλικρίνεια ότι: «Για εμένα, το θέμα δεν ήταν τόσο να την πείσω για το συμφέρον του να έχουμε την Ελλάδα, αλλά να την πείσω για τους κινδύνους που θα υπάρξουν από την ελληνική έξοδο. Της είπα: ‘Θες ένα άλμα στο σκοτάδι;’ Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για κάποιον σαν την Γερμανίδα καγκελάριο, της οποίας το σύστημα λήψης των αποφάσεων είναι κυρίως συντηρητικό, με την καλή έννοια του όρου. Θέλει να μειώνει τα ρίσκα και όχι να αυξάνει τα οφέλη».
Τι μας λέει δηλαδή ο "καλός" αυτός κύριος. Ότι το Grexit αποφεύχθηκε για το καλό της ευρωζώνης που είναι και το καλό του αφεντικού του, της Γερμανίας.Οικιακή βοηθός της Μέρκελ, ξεσκονιστήρι πρώτης διαλογής και με δική του βούλα.Ούστ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου