Ενώ μπορεί να φαίνεται ευφάνταστο για ένα από τα ιδρυτικά μέλη να εξετάζει την έξοδο από το ευρώ, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι όχι περισσότερο από ένα-δύο χρόνια από τώρα, η Ρώμη θα έχει και πάλι το δικό της νόμισμα . Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια χώρα σε βαθιά κρίση, με το ΑΕΠ να εξακολουθεί να είναι σχεδόν 10% μικρότερο και τη μόνιμη οικονομική κρίση να οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ύφεση. Όλες οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση της οικονομίας, όπως οι σκληρές μεταρρυθμίσεις για φορολογικά εργασιακά και θέματα αγοράς, έχουν αποτύχει.
Υπήρξε μια εποχή, όπου η μεσαία εισοδηματική τάξη στην Ιταλία, απέρριπτε σκέψεις για έξοδο από το ευρώ. Οι αποταμιεύσεις τους ήταν σε ευρώ και όλα τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, ιδιαίτερα της ακίνητης περιουσίας τους, απολαμβάνουν μια σταθερή ασφαλή αξία με βάση το κοινό νόμισμα. Η έξοδος από το ευρώ έμοιαζε να συνεπάγεται μια μεγάλη πτώση του πλούτου της χώρας. Αυτός ο φόβος φαίνεται ότι εξατμίστηκε. Η Κίνηση Αστέρων Beppe Grillo Πέντε έχει μετακινηθεί από κριτική προσέγγιση σε απόλυτη αντίθεση προς το ευρώ. Ο κωμικός ηθοποιός που έγινε πολιτικός, προωθεί ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Γενικότερα, η διάψευση της μιας πρόβλεψης μετά την άλλη για ανάπτυξη μέσα στην ευρωζώνη, έχει υπονομεύσει την υποστήριξη των Ιταλών προς τις Βρυξέλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι Ιταλοί περίμεναν τρία χρόνια το αφεντικό της ΕΚΤ Mario Draghi να αντιγράψει την τακτική της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για εκτύπωση χρημάτων, για αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας που να οδηγήσει σε ανάπτυξη. Ο Draghi μιλάει συνέχεια για χορήγηση κεφαλαίων σε προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά ύστερα κάνει πίσω. Την περασμένη εβδομάδα έκανε πάλι το ίδιο.
Αλλά ακόμα και άν ο Draghi πετύχει κάτι σχετικό, είναι απίθανο να έχει αποτέλεσμα. Οι Ιταλοί γνωρίζουν τον εαυτό τους. Χρειάζονται μια υποτίμηση του νομίσματος. Είναι η μόνη σωτηρία. Οι Ιάπωνες το έχουν κάνει. Και καθώς αυτή η μεγάλη χώρα χρηματοδοτεί με επιτυχία ένα τεράστιο χρέος του δημόσιου τομέα, αυτό μοιάζει να είναι ένα καλό πρότυπο.
Μην κάνετε κανένα λάθος, μια επιστροφή στις λίρας θα είναι επώδυνη. Ωστόσο, μοιάζει με κάτι που οι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να το εξετάσουν για να σταματήσει η οριστική κατολίσθηση της ιταλικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου