31 Ιαν 2015

Διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σύγκρουση με τα συμφέροντα|

Του Νίκου Φίλη

Οι προκάτοχοί μου συνήθιζαν, μόλις αναλάμβαναν, να κάνουν ‘τούμπα’. Εγώ σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω”. Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε κατ’ ιδίαν ο Αλέξης Τσίπρας στον Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Ο πρωθυπουργός φρόντισε, με το καλημέρα, να θέσει τις ελληνικές “κόκκινες” γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού. Μνημόνια και τρόικα τέλος, διαπραγμάτευση για μια βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση. Τα ίδια, άλλωστε, είπε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στον συνομιλητή του κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου, ξενίζοντας τον επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος είχε συνηθίσει σε “yes men”.
Πριν ολοκληρωθεί μία εβδομάδα στο πηδάλιο της χώρας, η κυβέρνηση δίνει δείγματα γραφής και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέτωπο. Στο εξωτερικό, στο θέμα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση δείχνει πως είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί ισότιμα με τους εταίρους και όχι ετεροβαρώς με τους δανειστές. Και ήδη οι θετικές αντιδράσεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Δεν θα περίμενε, φυσικά, κανείς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προσχωρήσει στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, αλλά, η μία μετά την άλλη, ευρωπαϊκές χώρες και κορυφαίοι πολιτικοί συντάσσονται με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η λιτότητα δεν οδηγεί πουθενά, καταστρέφει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, υπονομεύει τα θεμέλια της ίδιας της ενωμένης Ευρώπης.
Από τον Μπάρακ Ομπάμα, που χαιρέτισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τάχθηκε ρητά κατά της συνέχισης αυτών των καταστροφικών πολιτικών, μέχρι την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, μία-μία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνομολογούν ότι κάτι πρέπει να γίνει, και αυτό το κάτι είναι πολύ πιο κοντά στην οπτική της Αθήνας παρά σ’ αυτή του Βερολίνου.
Το σχήμα το οποίο έδειχνε ένα “ακραίο” κόμμα στη μικρή και καταχρεωμένη Ελλάδα από τη μία πλευρά και όλες τις υπόλοιπες χώρες από την άλλη αποδεικνύεται λανθασμένο. Αποδεικνύεται πως προβαλλόταν για να εξυπηρετήσει τη λογική ότι η πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και αλλού, ήταν μονόδρομος. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι το στρατόπεδο “αυτών που χρωστάνε” είναι μεγαλύτερο από αυτό των πιστωτών. Η “Corriere Dela Serra” έγραφε χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη στη Ρώμη, θα απευθυνθεί σε ευήκοα ώτα, καθώς η Ιταλία αναγνωρίζει ότι το ελληνικό σχέδιο είναι συμφέρον και για την ίδια.
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, η έκβαση της οποίας δεν θα κριθεί μόνο από τον -βελτιούμενο- διεθνή συσχετισμό, αλλά και από την αντοχή και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ αντλεί τη δύναμή της από την εμπιστοσύνη του λαού και τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου. Και την εμπιστοσύνη αυτή τιμά αρχίζοντας ήδη από τις πρώτες ημέρες να υλοποιεί πτυχές του προγράμματός της, που κρίνονται άμεσα εφαρμόσιμες. Μέτρα που αποσκοπούν στην επανόρθωση των αδικιών και την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, όπως η επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών, η κατάργηση του χαρατσιού στις φαρμακευτικές συνταγές και του πεντάευρου για την είσοδο στα νοσοκομεία, η άρση επιστράτευσης ολόκληρων κλάδων εργαζομένων, το φρένο στις ασύμφορες ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική της κυβέρνησης θα ξεδιπλωθεί σε όλα τα μέτωπα. Σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό, ανυποχώρητη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα, ανακούφιση και ελπίδα για τον λαό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου