8 Ιαν 2015

Συνεχίζεται η φρενίτιδα του διεθνούς τύπου για τις ελληνικές εκλογές και το Grexit


Συνεχίζεται η φρενίτιδα που έχει καταλάβει τα διεθνή ΜΜΕ και τους επιφανέρις πολιτικούς παράγοντες με επίκεντρο τις ελληνικές εκλογές και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ύστερα από την πολύ ισχυρή πιθανότητα μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο κάτω σταχυολογούμε ορισμένα σχετικά δημοσιεύματα :

• FINANCIAL TIMES: Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να «πατάξει» τους ολιγάρχες της ελληνικής οικονομίας ξεκινώντας από τους χώρους των μίντια, των κρατικών έργων-προμηθειών και των ακινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη βρετανική εφημερίδα ο Γιώργος Σταθάκης, εις εκ των κορυφαίων οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ. Εν αμφιβόλω τίθεται και το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Σε κίνδυνο ίσως να βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

• DIE ZEIT: Βερολίνο και Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδια συμβιβασμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οικονομικά επικίνδυνο και πολιτικά κοστοβόρo για τη Γερμανία το Grexit. Ενας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα, ίσως μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Σε αντάλλαγμα ο Τσίπρας θα παραιτείτο από κάποιες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Ενα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται.
• FINANCIAL TIMES: Κανείς δεν πιστεύει ότι ένα Grexit πρόκειται να έρθει στο κοντινό μέλλον. Ο Τσίπρας αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για τους Ευρωπαίους, όχι οικονομικό. Στόχος όλων είναι η επίτευξη ενός συμβιβασμού.
• SUDDEUTSCHE ZEITUNG: Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Τσίπρα. Ολες οι φήμες που θέλουν τη Μέρκελ να αφήνει την Ελλάδα να φθάσει σε μια έξοδο από το ευρώ είναι καθαρές ανοησίες.
• ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Στο 25% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν έναν «κακό συμβιβασμό» ανάμεσα στους πιστωτές και την Ελλάδα «έπειτα από μια εξαντλητική παρτίδα πόκερ».
• LA REPUBBLICA: Ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται στο παρασκήνιο με τους γεφυροποιούς των Βρυξελλών και της ΕΚΤ, με στόχο την επίτευξη ενός συμβιβασμού που να απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, βγάζοντας από το μαγικό καπέλο μια λύση που να επιτρέπει σε όλους να πουν ότι νίκησαν, καθιστώντας δυνατή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή μιας συμφωνίας με την τρόικα.
• THE INDEPENDENT: Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε παγκόσμιες επιπτώσεις, αλλά αρχίζει να φαίνεται αναπόφευκτη.
• FRANKFURTER ALLGEMEINE: Ο Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας, ότι δεν χρειάζεται πια να εκπληρώσει καμία υποχρέωση, ότι θα περικοπεί το χρέος και ότι όλοι θα είναι χαρούμενοι στην Ευρωζώνη. Ο πραγματικός παραμυθάς είναι αυτός.
• THE WALL STREET JOURNAL: Η ιδέα ότι η Ευρωζώνη είναι τώρα αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει ένα Grexit είναι επικίνδυνη. Μια ελληνική έξοδος θα συνιστούσε θεμελιώδη απειλή για το ευρώ μακροπρόθεσμα. Θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Εάν μια χώρα μπορεί να φύγει, τότε μπορούν και άλλες.
• THE TIMES: Ενα Grexit θα δημιουργούσε προβλήματα σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
• BILD: Το Βερολίνο φοβάται ενδεχόμενο bank-run στην Ελλάδα και επεξεργάζεται σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Tags: 
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/synehizetai-i-frenitida-toy-diethnoys-typoy-gia-tis-ellinikes-ekloges-kai-grexit#sthash.Rzq9npNY.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου