Σε πορεία σύγκρουσης με προοπτική το Grexit, βρίσεκται σήμερα η Αθήνα με το Βερολίνο ύστερα απο μια σειρά απο σοβαρές σχετικές ενδείξεις, με κορυφαία τη διαρροή απόρρητου εγγράφου σύμφωνα με το οποίο η γερμανική πλευρά απορρίπτει όλο το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μισθούς, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Λίγη ώρα αργότερα από τη διαρροή από το Reuters το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης κι ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις.Στην απάντηση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι το έγγραφο αυτό δείχνει πως η γερμανική πλευρά μπαίνει στην διαπραγμάτευση, ωστόσο, το Μαξίμου δεν προτίθεται να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές. Η απάντηση αυτή αφήνει όλα τα μέτωπα ανοικτά και ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση και στην προσπάθειά της να πείσει τους εταίρους για την αποτυχία του προγράμματος και την αλλαγή πολιτικής.
Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της Τρόικα και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.
Ωστόσο, Γερμανός ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στη Γερμανία, τόνιζε σε πολύ αυστηρό τόνο πως η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν φοβάται μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα.Ο ίδιος ανέφερε πως εάν η Ελλάδα δεν λάβει την επόμενη δόση το μέλλον της χώρας θα είναι σκοτεινό, έκανε λόγο για άγριες διαθέσεις των κυβερνητικών βουλευτών έναντι της Ελλάδας και αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος ή κάποιας συνόδου για το ελληνικό χρέος.
Στο επίμαχο έγγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπαναχωρήσει στις αντι-μνημονιακές εξαγγελίες των πρώτων ημερών της διακυβέρνησής της, ενώ απορρίπτεται οποιοδήποτε πισωγύρισμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τον κατώτατο μισθό, τις απολύσεις, τη φορολογία και τις συντάξεις.
«Το Eurogroup χρειάζεται μία ξεκάθαρη και σαφή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά», υπογραμμίζεται στο έγγραφο και συνεχίζει: «Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους για τη χρηματοδοτική υποστήριξη από την ευρωζώνη και του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ανακτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής και περισσότερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.
Επίσης επιθυμεί να βάλει τέλος στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων από την Τρόικα – τους επιθεωρητές από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – των οποίων οι τριμηνιαίες επισκέψεις έχουν γίνει συνώνυμο για πολλούς Έλληνες με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.
Το γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει η τρόικα να παραμείνει στη θέση της.Καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.
Η Γερμανία θέλει επίσης η Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία για τη μείωση της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που δημιουργεί μία στενή σχέση μεταξύ των εισφορών και των παροχών, να κρατήσει τον μειωμένο κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση των αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.
Το Βερολίνο ζητά τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, των ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφελείας και των ακινήτων και την προώθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων με στόχο να λάβει 2,2 δις. ευρώ σε έσοδα το 2015.«Στην βάση των στοιχείων που περιγράφονται άνωθεν, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλάισιο», καταλήγει το έγγραφο.
Σήμερα Πέμπτη, η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφαγκ Σόϊμπλε,χαρακτηρίζεται από το πρωτογανές γεγονός ότι, οτι ο γερμανός λύκος δεν έδωσε το χέρι του να χαιρετίση τον Έλληνα Υπουργό. Και ύστερα από τις κλασσικές πλέον ανούσιες δηλώσεις για την ανα΄γκη διαπραγματεύσεων κατέληξαν στο βασικό συμπέρασμα ότι : "συμφωνούν πως διαφωνούν σε όλα"!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου