16 Φεβ 2015

Κρούγμαν : Είναι παράλογοι οι Γερμανοί


Ποιος είναι παράλογος τώρα» αναρωτιέται ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφερόμενος στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το χρέος, χωρίς σε αυτή να υπάρχει το κούρεμα.Σε άρθρο του με τίτλο «Ποιος είναι παράλογος τώρα» ο Αμερικανός οικονομολόγος, γράφει στους New York Times σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και υποστηρίζει πως οι Γερμανοί θα είναι τρελοί αν απορρίψουν χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για το χρέος. Όπως σημειώνει στο blog του στους New York Times, η πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για ανταλλαγή χρέους είναι απολύτως λογική και δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο επιχείρημα οι Γερμανοί μπορεί να την απορρίψουν χωρίς συζήτηση.

«Ετσι όπως αντιλαμβάνομαι τα νεώτερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο Γιάννης Βαρουφάκης λέει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια ουσιαστική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ. Θέλουν, επίσης, ευελιξία για την επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων με ένα μείγμα που περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα», γράφει ο Κρούγκμαν.
«Έχουμε λάβει, επανειλημμένα, διαβεβαιώσεις ότι όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί στο ακέραιο, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα βγάζει τελικά πρωτογενή πλεονάσματα ίσα -στην παρούσα αξία- με τον αριθμό του χρέους. Πώς ακριβώς αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύεται -είτε πρόκειται για μια ειλικρινή μείωση του βασικού χρέους είτε για μία ανασκευή που μειώνει την πραγματική επιβάρυνση, χωρίς να είναι και τόσο σαφής- είναι εκείνο που πρέπει να έχει σημασία», τονίζει.
«Μόλις βεβαιώσουμε ότι το χρέος δεν θα αποπληρωθεί στην ουσία στο ακέραιο, το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε την λιγότερη -από-την πλήρη- εξόφληση. Όπως έχω υποστηρίξει, το βασικό είναι να δοθεί στην Ελλάδα κάποια χαλάρωση -αλλά όχι κατάργηση- της απαίτησης να βγάζει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για ανάκαμψη. Και αυτό είναι εκείνο που η Ελλάδα ζητάει τώρα», συνεχίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση αυτή, επισημαίνει ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας πως «αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα κι αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες».
«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση -ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ακόμη, καταλήγοντας πως «το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση» και πως «η επόμενη κίνηση είναι στο χέρι των πιστωτών».
The post Πολ Κρούγμαν: Λογική η πρόταση του Βαρουφάκη, τρελοί οι Γερμανοί αν αρνηθούν appeared first on KoolNews.
Tags: 
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/kroygman-einai-paralogoi-oi-germanoi#sthash.Vbmg6dKh.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου