1 Φεβ 2015

Η απρόσμενη στήριξη Ομπάμα σε Ελλάδα κρύβει την υποβόσκουσα καχυποψία των ΗΠΑ απέναντι στη Γερμανία


Τη υπόγεια αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία φαίνεται να αναδεικνύει η πρωτοφανής δήλωση στήριξης του  Μπαράκ Ομπάμ σε μια περίοδο ταραχώδους διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το Βερολίνο
Την υπόγεια αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία φαίνεται να αναδεικνύει η πρωτοφανής δήλωση στήριξης του  Μπαράκ Ομπάμα προς στην Ελλάδα, σε μια περίοδο ταραχώδους διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το Βερολίνο. «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο δίκτυο CNN επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης.Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να στείλει υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ στην Αθήνα.

«Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε υφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους» απαντά ο Μπαράκ Ομπάμα στην ερώτηση του δημοσιογράφου Φαρίντ Ζακάρια «εάν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι η λιτότητα δεν έφερε αποτέλεσμα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της Ελλάδας είχε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων -«η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική» ανέφερε.
«Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές εάν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ελπίζει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και υπογράμμισε ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Βέβαια, αμφιβάλλουμε αν το μύχιο ενδιφέρον των ΗΠΑ είναι η διατήρηση και όχι η διάλυση ενός ανταγωνισιτικού νομίσματος προς το δολάριο για τις διεθνείς συναλλαγές όπως είναι το ευρώ
«Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει» ανέφερε.
Για την ανάπτυξη στην Ευρώπη σημείωσε πως η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές χώρες, αλλά αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία είναι πως ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, να αναπτυχθείς. «Όταν έχεις μία οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο» κατέληξε.
Η υποβόσκουσα καχυποψία και αντίθεση των ΗΠΑ έναντι ττων επιθετικών βλέψεων του νεο-γερμανικού ιμπέριουμ διαφάινεται εμμέσως πλήν σαφώς όπως μετάξύ άλλων, από τις επανειλημμένες παραινε΄σεις του ΔΝΤ για χαλάρωση της αντιαναπτυξιακής και περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που έχει επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρώπη

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ομπάμα έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ: 
Συμφωνείτε με την δήλωση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: “Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.
Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά πο αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολίτικο σύστημα.
Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.
Γενικώς όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, άλλα αυτό που μας διαφύλαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο”.

- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/i-aprosmeni-stirixi-ompama-se-ellada-kryvei-tin-ypovoskoysa-kahypopsia-ton-ipa-apenanti-sti#sthash.GKd1Jtfx.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου