7 Φεβ 2015

Το Βερολίνο παραπέμπει στην Τρόικα για περατέρω διαπραγματεύσεις


Ο εκπρόσωπος της γερμανικής υπερ-κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε την ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η δήλωση τύπου Ζαγοριανάκου "αποφασίζομεν και διατάσομεν" ήταν ότι «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας διεξάγονται με την τρόικα και με την ΕΕ στο σύνολό της, δεν είναι διμερές πρόγραμμα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας».Ο κ. Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι «η τρόικα θα εκτιμήσει στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του δεύτερου προγράμματος. Στη βάση αυτή θα γίνει η συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Ευχόμαστε να δωθεί γρήγορα θετικό τέλος, στη βάση του οποίου θα αποσαφηνιστεί και η πορεία για την επόμενη χρονιά. Το επόμενο ενδιάμεσο βήμα είναι η συζήτηση στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου αν υπάρχει η έκθεση της τρόικα».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία αγοράς από την Ελλάδα βλημάτων για τα άρματα μάχης «Λέοπαρντ» ύψους 50 εκ. ευρώ και πώς αυτό συμβιβάζεται με τις επιταγές της λιτότητας που της επιβάλλονται, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και μπορεί κυρίαρχα να αποφασίζει για τις επενδύσεις που κάνει». 
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωσε ότι «η βοήθεια δόθηκε στην Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μία εκ των προϋποθέσεων ήταν να μειώσει η Ελλάδα τις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα από το 2009 μειώνει σταθερά τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά η ευθύνη για τον προϋπολογισμό βρίσκεται στην ελληνική βουλή. Η Ελλάδα αποφασίζει κυρίαρχα για το είδος των δαπανών της». 
Γενικότερα για την Ελλάδα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «η ευρωζώνη στο σύνολό της βρέθηκε το 2010 σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, έπρεπε να λάβει μέτρα και να πάρει αποφάσεις, για να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επανέλθει σε πορεία δημοσιονομικής σταθερότητας. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, που δεν έχουν ολοκληρωθεί, είναι ότι η Ελλάδα είχε τεράστια αλληλεγγύη των εταίρων της, συνεχίζει να είναι στο Ευρώ, η Ευρωζώνη διατηρήθηκε και η αβεβαιότητα σε ένα μεγάλο μέρος της έχει εκλείψει. Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, και με θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που πήρε η κυβέρνησή της. Αυτός είναι ο πυρήνας των πακέτων διάσωσης και των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου