Μια εβδομάδα έχει περάσει και ακόμη δεν ξέρουμε αν η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πετύχει μια συμφωνία με τις αρχές της ευρωζώνης, αναφέρει η Telegraph σε άρθρο του Roger Bootle, επικεφαλής της Capital Economics.Όπως επισημαίνεται, υπάρχει μεγάλη διχογνωμία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως κάθε τόσο ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ελλάδας αφήνει να εννοηθεί πως η Ελλάδα δεν ζητάει «τον ουρανό με τα άστρα», ενώ αντίστοιχα εκπρόσωπος της ευρωζώνης τονίζει πως υπάρχει περιθώριο για ευελιξία.
«Τότε άλλη φωνή από την Ελλάδα φαίνεται να ζητάει τον ουρανό με τα άστρα, ενώ κάποιος από την ευρωζώνη επιβεβαιώνει την απόλυτη και απαραβίαστη ιερότητα του χρέους. Αντιστοίχως, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι είτε για μια βρώμικη συμφωνία είτε για μια άτακτη έξοδο από το ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της Capital Economics, ακόμη και αν χορηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση πλήρη διαγραφή του χρέους και τέλος της λιτότητας, «εάν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, αυτό θα έλυνε μόνο το μισό πρόβλημα. Διότι παραμένει ακόμη μη ανταγωνιστική, κάτι που εξηγεί την πτώση κατά 25% του ΑΕΠ».
Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών καταρρεύσουν, και η Ελλάδα δεν τιμήσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με το χρέος, μπορεί να προσπαθήσει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά δεν θα τα καταφέρει. Σε μια τέτοια περίπτωση, σχολιάζει ο Bootle, η ΕΚΤ σίγουρα θα αρνηθεί να υποστηρίξει την Τράπεζα της Ελλάδας.
Επομένως, επισημαίνει ο αρθρογράφος, για να αποτραπεί μια τραπεζική κατάρρευση, η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να αντικαταστήσει το ευρώ με ένα νέο ελληνικό εθνικό νόμισμα. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να υποστηρίξει το τραπεζικό σύστημα αλλά η ισοτιμία του νέου νομίσματος θα υποχωρούσε σημαντικά.
«Ούτε οι αγορές ούτε η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πώς θα αποδεικνυόταν μια έξοδος από το ευρώ. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Εάν η Ελλάδα αψηφήσει τις αρχές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς επίσης και τις αγορές, κηρύσσοντας στάση πληρωμών και βγαίνοντας από το ευρώ, δεν θα έχει που να κρυφτεί».
Και συμπληρώνει πως εάν τώρα η κατάσταση είναι χαοτική, τότε κανείς δεν ξέρει τι θα συνέβαινε στη συνέχεια, οικονομικά και πολιτικά. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που υποπτεύομαι ότι, παρά κάποιους δείκτες που εμφανίζουν το αντίθετο, θα ήταν επιτυχία ένα Grexit».
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου