4 Μαρ 2015

Μας εκβιάζουν με νέο μνημόνιο και τρίτο δάνειο οι "σύμμαχοι"τοκογλύφοι


Μέσα σε διαδικασίες σκληρών πιέσεων από Ευρωπαίκό ιερατείο, συνεδριάζει το Euroworking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να επεξεργαστεί τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου, τις άμεσες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα και το αν τελικά θα δοθεί στην Ελλάδα μέρος της δόσης των 7.2 δισ.Τα μηνύματα όμως που έρχονται από τους σημαντικούς παίκτες της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα αυστηρά δείχνοντας ότι οι εταίροι πιέζουν και εκβιάζουν ξεκάθαρα πλέον για τρίτο δάνειο και τρίτο μνημόνιο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουις ντε Γκουίντος, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «Έχουμε και εμείς αυτούς τους τέσσερις μήνες, πρώτον, για να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση, για να δούμε πως η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στους όρους και να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια (...) που ουσιαστικά είναι μια τρίτη διάσωση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Βαρκελώνη.
Όπως εκτίμησε, το «προκαταρκτικό εύρος» μιας νέας διάσωσης της Ελλάδας είναι στα 30-50 δισ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό δεν έχει ακόμα καθοριστεί.Σημείωσε, δε, πως είναι απίθανο η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές μέχρι τον Ιούνιο, και θα χρειαστεί κάποιο νέο ντιλ.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας και τις λήξεις των ομολόγων στην συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Από την άλλη μεριά ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι «προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», ενώ το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να καταφέρει εξαρτάται από την Αθήνα. Συγχρόνως προειδοποίησε τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι αν προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας θα το κάνει με δική του ευθύνη γνωρίζοντας ότι είναι λάθος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλούμ που δήλωσε σε συνέντευξη στην ολλανδική τηλεόραση ότι «υπάρχει πολλή ρητορική στο εσωτερικό. Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις τις οποίες δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που λένε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα αξίας 30-50 δισ. ο κ. Νταίσελμπλουμ τα χαρακτήρισε αναληθή, ενώ δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τότε η ευρωζώνη είναι έτοιμη να το κοιτάξει. «Δεν έχουμε συζητήσει κάτι συγκεκριμένο και σίγουρα δεν γνωρίζω κάτι για τα ποσά», είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ντάισελμπλουμ δεν γνωρίζει το ποσό που θα προταθεί στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην ισπανική El Pais, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στην κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά «οι εκλογές δεν αλλάζουν συνθήκες».
Ο Γιουνκέρ δήλωσε ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα είναι απίθανο να τηρηθούν και ότι αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί στους Έλληνες ψηφοφόρους. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απευθύνει τις σωστές ερωτήσεις. Αλλά δεν έχει δώσει ποτέ τις κατάλληλες απαντήσεις», δήλωσε ο Juncker.
Την ίδια ώρα τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τρέχουν με 1 δισ. ευρώ τον μήνα δημιουργώντας ένα πολύ κακό κλίμα στην διαπραγμάτευση.Από τις προβολές που έχουν κάνει σε έσοδα και δαπάνες στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι ο Απρίλιος παρουσιάζει χρέη που σε σωρευτική βάση φτάνουν τα 2,918 δισ. ευρώ.
Τα χρέη αυτά συνιστούν το ύψος της δημοσιονομικής εκτροπής που θα παρουσιάσει ο προϋπολογισμός στα τέλη Απριλίου έναντι των 2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.Σύμφωνα με πληροφορίες τα συνολικά έσοδα τον Απρίλιο προβλέπεται να φτάσουν στα 15,444 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα οι δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 18,361 δισ. ευρώ.
Έτσι δημιουργείται ένα σημαντικό αρνητικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και με αυτά τα «ψυχρά» δεδομένα προσέρχεται στο επικείμενο Εurogroup της Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης με στόχο να πείσει ότι είναι αναγκαία η ανάσα ρευστότητας για τη χώρα μα
πηγή - oneminute.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου