24 Μαρ 2015

Τόμας Μάγερ : Η Ελλάδα πρέπει να καταφύγει στη λύση του διπλού νομίσματος


Ο πρώην επικεφαλής  της Deutsche Bank, o Γερμανός κορυφάιος οικονομολόγος Τόμας Μάγερ, υποστηρίζει, όπως και ο συμπατριώτης του Χανς Βέρνερ Ζιν  ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει διπλό νόμισμα. Να κρατήσει το ευρώ για να αποπληρώνει τα δάνεια της χώρας, αλλά συγχρόνως να εισαγάγει και το «ελληνικό ευρώ» για εσωτερική κατανάλωση, που θα αυξήσει τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.Σε υνέντευξή του στην Ελένη βαρβιτσιώτη στην Καθημερινή της Κυριακής της 22/3/2015 αναφέρει τα εξής :
Ο πρώην επικεφαλής  της Deutsche Bank, o Γερμανός κορυφάιος οικονομολόγος Τόμας Μάγερ, υποστηρίζει, όπως και ο συμπατριώτης του Χανς Βέρνερ Ζιν  ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει διπλό νόμισμα. Να κρατήσει το ευρώ για να αποπληρώνει τα δάνεια της χώρας, αλλά συγχρόνως να εισαγάγει και το «ελληνικό ευρώ» για εσωτερική κατανάλωση, που θα αυξήσει τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.Σε υνέντευξή του στην Ελένη βαρβιτσιώτη στην Καθημερινή της Κυριακής της 22/3/2015 αναφέρει τα εξής :


– Πιστεύετε ότι έχουμε επιστρέψει στο 2012;

– Νομίζω είναι χειρότερα από το 2012. Τότε είχαμε μια οικονομική κρίση η οποία αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από το «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» του κ. Ντράγκι. Τώρα, η κατάσταση έχει εξελιχθεί στον χώρο της Ευρωζώνης σε πολιτική κρίση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τεχνοκρατικά μέτρα. Δεν βλέπω εύκολη λύση όπως το 2012. Οταν ξεκίνησε η ΟΝΕ, οι Γερμανοί είχαν όρο το ευρώ να οικοδομηθεί ως σκληρό νόμισμα, όπως το γερμανικό μάρκο, και η ΕΚΤ να ακολουθήσει τα βήματα της Βundesbank. Αυτός ήταν ο όρος που έθεσαν οι Γερμανοί για να εγκαταλείψουν το μάρκο και, σύμφωνα με αυτό τον όρο, δημιουργήθηκε και η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Από τότε, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα μπορούσαν όλοι να διαχειριστούν ένα τέτοιο σκληρό νόμισμα. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του ευρώ έλεγαν «μην ανησυχείτε, οι οικονομίες θα προσαρμοστούν στο σκληρό νόμισμα». Η Ε.Ε. είναι ένα ποικιλόμορφο μέρος, με ανθρώπους με διαφορετικές συνήθειες, κουλτούρες και συμπεριφορές. Ηταν αφελές που πιστέψαμε ότι το κοινό νόμισμα θα ένωνε την Ευρώπη, καθώς τώρα αυτό είναι που τη διχάζει.

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εκτός ευρώ;

– Αν συμφωνήσουμε ότι δεν ταιριάζουμε όλοι στο μοντέλο του ευρώ και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, τότε η δεύτερη καλύτερη λύση είναι να εισάγουμε ένα παράλληλο νόμισμα, συμπληρωματικό του ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες να αποκτήσουν λίγο περισσότερη ελαστικότητα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει υποσχέσεις που δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει, γι’ αυτό και αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Για να τις χρηματοδοτήσει, θα μπορούσε να εκδώσει perpetual bonds, που δεν θα αποπληρώσει ποτέ.

– Πώς ακριβώς θα λειτουργούσε κάτι τέτοιο;

– Η κυβέρνηση ξεκινάει να τυπώνει τα ελληνικά ευρώ και να τα ανταλλάσσει. Για παράδειγμα, θα ξεκινούσε υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς σε ελληνικά ευρώ. Οι εταιρείες, με τη σειρά τους, θα έπρεπε να αποκτήσουν αυτά τα ελληνικά ευρώ για να πληρώσουν τους μισθούς και θα έπρεπε να αρχίσουν να πουλάνε τα αγαθά τους, επίσης σε ελληνικά ευρώ. Ετσι εισάγεις ένα δεύτερο νόμισμα παράλληλα με το ευρώ, που θα αύξανε τη ρευστότητα.

– Και τι θα γινόταν με τους δανειστές μας;

– Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία νωρίτερα μαζί τους, στην οποία θα ξεκαθαρίζετε ότι η χώρα δεν θα μπει σε καθεστώς χρεοκοπίας και ότι η ΕΚΤ δεν θα κλείσει την κάνουλα του ευρώ, αλλιώς θα πρέπει να τα μετατρέψετε όλα στο νέο νόμισμα, και αυτό θα ήταν άσχημο. Θα μπορούσατε να αποτρέψετε κάτι τέτοιο αν συμφωνούσατε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε το νέο νόμισμα για να γυρίσετε στις παλιές κακίες συνήθειες της σπατάλης και των χρεών, αλλά ότι θέλετε το νέο νόμισμα γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να ανακουφίσει από τη λιτότητα και θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος κ.λπ. Η κυβέρνηση είχε δίκιο στην εκτίμησή της ότι χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα, αλλά λάθος στην πολιτική που ακολουθεί μέχρι στιγμής. Η πολιτική της λιτότητας δεν λειτούργησε, γιατί έγιναν πολύ λίγες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια υποτίμηση του νομίσματος θα βοηθούσε να επιστρέψει η ανάπτυξη, κι ένα παράλληλο νόμισμα θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

– Ποια θα ήταν η ισοτιμία του νέου νομίσματος;

– Θα το εισαγάγατε με την ισοτιμία 1 προς 1, αλλά βέβαια θα υποτιμάτο άμεσα. Αν υποθέσουμε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί, τότε θα υπάρχουν περισσότερες εξαγωγές, περισσότεροι τουρίστες και η κυβέρνηση θα μπορέσει να συλλέγει περισσότερους φόρους. Ετσι είναι πιθανό να αποσυρθεί σταδιακά το νέο νόμισμα, καθώς θα μπορείτε να το εξαγοράσετε με ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου