21 Μαρ 2015

Ας βάλουμε λίγο περισσότερο ποίηση στη ζωή μας

Στη σημερινή ταλάιπωρη Ελλάδα η ποίηση και η μουσική αποτελούν ίσως το καλύτερο σύγχρονο πολιτιστικό μας προϊόν. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο βραβεία Νόμπελ έχουν δοθεί σε μεγάλους Έλληνες ποιητές στον Γιώργο Σεφέρη και στον Οδυσσέα Ελύτη. Ενώ ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αν και χωρίς Νόμπελ, θεωρείται και είναι κατά την άποψή μου, ένας απο τους μεγαλύτερουςποιητές-φιλόσοφους διεθνώς. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα της ποίησης, προσωπικά στέλνω το μήνυμα σε όλους τους φίλους και τις φίλες να βάλλουμε όλοι  περισότερο ποίηση στη ζωή μας. Είναι κι΄αυτό κάτι που μπορεί να μας βοηθά να τα βγάζουμε πέρα σε όλες τις εποχές και ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε σήμερα. Η  παγκόσμια ημέρα ποίησης που γιορτάζεται σήμερα, 21 Μαρτίου. Με την ευκαιρία αυτή, και με τη βοήθεια του ήλιου που ανέτειλε για λίγο ανάμεσα σε συνεχόμενες κρύες μέρες, διοργανώνεται μια ειδική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.Ο πρώτος Λογοτεχνικός Περίπατος στην Αθήνα ακολουθεί τα μονοπάτια της ποίησης με ξεναγό έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, τον Γιώργο Σεφέρη.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την οδό Άγρας 20 στο σπίτι όπου ο Γιώργος και η Μάρω Σεφέρη ( Σεφεριάδης) έχτισαν ως μόνιμη κατοικία τους μετά το τέλος της μακράς διαμονής του ποιητή στο εξωτερικό λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του. Το διώροφο σπίτι με τα αναρίθμητα ενθύμια ακολουθώντας το νησιώτικο στυλ βρίσκεται μια ανάσα από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η δεύτερη στάση θα είναι στην οδό Κυδαθηναίων 9 στην Πλάκα, στην οικία Σεφεριάδη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά σπίτια της πρωτεύουσας καθώς όχι απλώς αποτέλεσε το πατρικό σπίτι του ποιητή αλλά το ισόγειο διαμέρισμα ήταν η έδρα του όταν ερχόταν στην Αθήνα στη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας. Εκεί ζούσε και η αδερφή του επίσης  ποιήτρια Ιωάννα με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Τσάτσο, διαπρεπή παλαιό πολιτικό και άνθρωπο των γραμμάτων.Η επόμενη στάση είναι προγραμματισμένη να γίνει στον ιστορικό εκδοτικό οίκο Ίκαρο στην οδό Βουλής 4, ο οποίος είναι και ο αποκλειστικός εκδότης των έργων του Γιώργου Σεφέρη του ποιητή που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1963.Η διαδρομή θα κλείσει στο Public Συντάγματος όπου ο επίσης ποιητής και βιβλιογράφος του Σεφέρη Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα είναι διαθέσιμος για συζήτηση με το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου