Αν η κυβέρνηση καταφέρει να βάλει χέρι στους πραγματικούς υπερεξουσιαστές και τοποτηρητές του Γερμανικού βαρβαρισμού, στους μεγαλοκαναλάρχες που στην πραγματικότητα ελέγχουν και κυβερνάνε τη χώρα και το πετύχει χωρίς εκπτώσεις, ειλικρινά θα της βγάλουμε το καπέλο. Πιο κάτω παρατίθεται σχετική ενημέρωση από τηνεφημερίδα Παραπολιτικά, με την επιφύλαξη ότι, στο τέλος του παιχνιδιού θα φανεί η πραγματικότητα. Γιατί και άλλοι το προσπάθησαν και έφυγαν νύχτα.Ίδωμεν

Το «κουτί της Πανδώρας» για τις τηλεοπτικές άδειες αναμένεται να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας ρήξης με το «τρίγωνο της αμαρτίας» -όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός-, δηλαδή κυβέρνηση, καθεστωτικά media και ολιγάρχες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που παρουσιάζουν σήμερα τα «Π», ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάςέχει ξεκινήσει συναντήσεις αλλά και ενδελεχή έρευνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζεται ότι είναι πρόθεση του υπουργού, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου να δοθεί τέλος στην κρατική άφεση αμαρτιών προς τους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών. Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί ήδη μια ομάδα εργασίας για τα ΜΜΕ στο υπουργείο, που έχει αναλάβει δράση, συλλέγοντας στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει τα κανάλια, καθώς και για τις οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», στο γραφείο του υπουργού βρίσκονται ήδη τα πρώτα στοιχεία που αφορούν το ελάχιστο ετήσιο αντάλλαγμα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου (2% επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τις πρώτες διασταυρώσεις που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκύπτουν οφειλές άνω των 20 εκατομμυρίων από τα τηλεοπτικά media και μάλιστα μόνο για τα τρία τελευταία έτη.
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας που διεξάγει ο υπουργός αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και τις σχέσεις τους με τα πιστωτικά ιδρύματα. Οπως αφήνουν να διαρρέουν πηγές του Μαξίμου, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια είναι υπερχρεωμένα και ο τραπεζικός τους δανεισμός ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Επί τάπητος, εξάλλου, στη σχετική έρευνα που γίνεται από την κυβέρνηση Τσίπρα, φαίνεται ότι θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν τον διαγωνισμό της Digea, τον οποίο ολοκλήρωσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ηδη μάλιστα στο στόχαστρο της παρούσας κυβέρνησης φαίνεται ότι μπαίνουν οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου διαγωνισμού, αλλά και μια σειρά παραμέτρων που έχουν, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, σκιές (μεταφορά των υποχρεώσεων χρηματοδότησης της εταιρείας στους πολίτες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόγραμμα ΕΣΠΑ κ.τ.λ.).
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, ανάμεσα στις επιχειρήσεις - ομίλους για τους οποίους παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία προς διερεύνηση είναι ο «Πήγασος», ο Τηλέτυπος, ο ΔΟΛ, ο όμιλος ΣΚΑΪ και η Forthnet. Το πρόσωπο-κλειδί που αναμένεται να αναλάβει το δύσκολο έργο της διαμόρφωσης του νέου μιντιακού τοπίου είναι ο πλέον στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος ΠαππάςΟ άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Μαξίμου έχει αναλάβει πολιτικά όλο το εγχείρημα, που αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να ξεκαθαρίσει και τις ισορροπίες αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ έναντι της κυβέρνησης, αλλά και να αποσαφηνίσει τους όρους με τους οποίους θα γίνει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να ενεργοποιήσει τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα ρυθμίζονται τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης, διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων δημοπρασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος τις τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το Μαξίμου θέλει να προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό να εισπράξει το Δημόσιο τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, και ενώ στην αρχή διαφαινόταν μέσω φημών και διαρροών ότι θα υπήρχε πριμοδότηση των παλαιών καναλαρχών, δίνοντάς τους δικαίωμα πρώτης προτίμησης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται ο νέος διαγωνισμός να γίνει από «μηδενική βάση».
ΚΟΣΤΟΣ
Ως εκ τούτου, οι καναλάρχες, που εδώ και 25 χρόνια περίπου λειτουργούν τους σταθμούς με προσωρινές άδειες, οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο, είναι πολύ πιθανόν να κληθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό επί ίσοις όροις με νέους ενδιαφερόμενους. Οπως, επίσης, θα κληθούν -για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό- να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά και τα χρέη τους στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που σημαίνει ένα μεγάλο κόστος σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Κρίσιμο σημείο σε αυτή τη διαδικασία είναι το εάν η κυβέρνηση θα επιλέξει να πριμοδοτήσει το κριτήριο της παλαιότητας ή, αντίθετα, το κριτήριο της πραγματικής επένδυσης, αξιολογώντας τα επενδεδυμένα κεφάλαια και τα ίδια κεφάλαια που υπάρχουν στις επιχειρήσεις. Και αυτό διότι, ανάλογα με τον τρόπο που θα αποφασιστεί, θα «φωτογραφηθούν» συγκεκριμένα ΜΜΕ και ιδιοκτήτες. Η δεύτερη τομή της νέας κυβέρνησης είναι ότι μέσω νομοθεσίας σκοπεύει να απαγορεύσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει διαφανής διαδικασία χρηματοδότησης. Ουσιαστικά, λέει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στα «Π», «τελειώνουν τα λεγόμενα “θαλασσοδάνεια”, δηλαδή τα δάνεια άνευ εγγυήσεων και με αδιαφανείς όρους παραχώρησης, με τα οποία μιντιάρχες ανακεφαλαιοποιούσαν τις επιχειρήσεις τους ή ήταν έτοιμοι να τα λάβουν προκειμένου να αγοράσουν στον διαγωνισμό τις νέες άδειες. Και τα οποία, στην πλειονότητά τους, ποτέ δεν εξυπηρετούνταν…».
ΕΛΕΓΧΟΙ
Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει διατάξεις νόμων που θα επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από την Τράπεζα της Ελλάδος ή εισαγγελικές Αρχές που θα αφορούν τη χρηματοδότηση -από όπου και αν αυτή προέρχεται- του κάθε μέσου ενημέρωσης. Ο τρίτος πυλώνας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον διαρκώς αναβαλλόμενο ειδικό φόρο διαφημίσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο οποίος, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αν και ο νόμος όριζε ότι ο συγκεκριμένος φόρος θα πληρώνεται κάθε μήνα, λίγο πριν από τις εκλογές, με «διάταξη νύχτας», αυτή η υποχρέωση μεταφέρθηκε χρονικά για το τέλος του 2016… Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να ξαναφέρει την είσπραξη του ειδικού φόρου κάθε μήνα.
Ερχεται την Πέμπτη στη Βουλή ο νόμος για τη νέα ΕΡΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη 5/3/2015 θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της ΕΡΤ Α.Ε. Πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί συνολικά το ζήτημα, δεν αρκείται στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου, αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς να «ρίξει μαύρο» και χωρίς τις ανεπίτρεπτες νομικές πρωτοτυπίες που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Προς τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα θέματα ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει καθημερινή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα, προκειμένου η ΕΡΤ να λειτουργήσει άμεσα και να αποκατασταθεί η διαρρηχθείσα σχέση του κοινού με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», με το σχέδιο νόμου:
  • Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν.
  • Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
  • Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής, ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
  • Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστικών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στον σημερινό φορέα.
  • Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων, με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
  • Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης, κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης.
Των Παναγιώτη Τζένου, Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Το power game των καναλαρχών και το «κόλπο» με την Digea