14 Μαρ 2015

Πισσαρίδης: Δεν αποκλείω τη λύση του διπλού νομίσματος


Τη λύση της κυκλοφορίας διπλού νομίσματος δεν αποκλείει  ο Κύπριος Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.Απαντώντας σε ερώτηση του διευθυντή του Capital.gr, Θανάση Μαυρίδη στην εκπομπή της NERIT Fair Play, ο Νομπελίστας οικονομολόγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράλληλης κυκλοφορίας της δραχμής με το ευρώ, λέγοντας, ωστόσο, πως εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές, αυτό θα αποφευχθεί.Η λύση αυτή ωστόσο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, να εφαρμοστεί σε περίπτωση που το δημόσιο επιδείξει αδυναμία να πληρώσει το σύνολο μισθών και συντάξεων. Θα μπορούσε, δηλαδή, εναλλακτικά να καταβάλει τα οφειλόμενα σε μορφή ομολόγων τα οποία θα διαπραγματεύονται σε μια αγορά -και έτσι αυτό αποτελεί την αρχή ενός νομίσματος.

Πάντως, ο κ. Πισσαρίδης, θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο “όχι” στη λιτότητα αλλά να εφαρμόσει παράλληλα μεταρρυθμίσεις.Ο συνδυασμός Merkel-Schaeuble δεν θα μπορέσει να καθοδηγήσει την Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια εάν οι Γερμανοί εμμείνουν στις πολιτικές τους, σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη.
“Πιστεύω πως θα βρεθεί μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία ή η Ισπανία και θα πει κάποια στιγμή όχι” στη γερμανική πολιτική, είπε. “Εκτός εάν βρεθεί ένας Κολ ή ένας Σρέντερ που θα αλλάξουν την πολιτική”.Ο οικονομολόγος σχολίασε και την αντιπαράθεση Schaeuble-Βαρουφάκη, λέγοντας ότι ο τρόπος που γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση δεν βοηθάει την Ευρώπη, γιατί γίνεται με όρους “η χώρα μου, η χώρα σου, οι ψηφοφόροι μου, οι ψηφοφόροι σου”. Κατέληξε λέγοντας ότι “δυστυχώς η Ελλάδα έχει ανάγκη τη βοήθεια Γερμανίας”.
Σχολιάζοντας την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, ο οικονομολόγος είπε πως η Κύπρος ανέκαμψε χάρη στο “κούρεμα” των καταθέσεων και εξέρχεται από το πρόγραμμα διάσωσης.“Εμείς στην Κύπρο κάναμε κάτι που εσάς δεν θα σας αρέσει. Κουρέψαμε τις καταθέσεις”, είπε, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς αυτό το χρέος θα ήταν πολύ υψηλό.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε επίσης στις έτερες χώρες των “μνημονίων”, Ιρλανδία και Πορτογαλία, λέγοντας πως η Ιρλανδία είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς, μεταξύ άλλων, βοηθήθηκε από τους Ιρλανδούς της Αμερικής οι οποίοι έκαναν επενδύσεις, ενώ η Πορτογαλία είχε πολύ μικρότερο χρέος.

- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/pissaridis-den-apokleio-ti-lysi-toy-diploy-nomismatos#sthash.zG7o04eL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου