10 Μαρ 2015

Standard & Poor's : Οι ξένες τράπεζες φοβούνται σήμερα λιγότερο ένα Grexit


Με τίτλο «Αυτή τη φορά οι ξένες τράπεζες φοβούνται λιγότερο ένα Grexit», ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μόνο συντηρεί το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και καθησυχάζει τους ξένους τραπεζικούς οίκους πως δεν αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Και επι πλέον ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του "Ευρωιερατείου" απέναντι στη συνεχώς και περισσότερο αδύναμη θέση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές.

Οι ξένες τράπεζες έχουν περιορίσει αρκετά την έκθεσή τους στην Ελλάδα, αναφέρει η Standard & Poor's και επομένως ένα Grexit δε θα τις οδηγούσε σε αλλαγές ως προς την αξιολόγησή τους, ούτε θα τις υποχρέωνε σε στήριξη κεφαλαίων για να ξεφύγουν από τον σκόπελο.
«Θεωρούμε πως η ευθεία επίπτωση των ξένων τραπεζών από ένα Grexit, ή από μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το θέμα, θα ήταν περιορισμένη καθώς αντιστοίχως έχουν περιορίσει την άμεση έκθεσή τους σε ελληνικές τράπεζες ή στον ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – ειδικά μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012».
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα άμεσα ανοίγματα των ξένων τραπεζών στους ελληνικούς φορείς ανέρχονται στο ποσό των 46 δισεκατομμυρίων ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2014) με περαιτέρω δυνητικά ανοίγματα υπό τη μορφή παραγώγων, εγγυήσεων και ανάληψης υποχρεώσεων, ύψους 22,8 δολάρια δισ. Τα επίπεδα αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά του 2011 (138 δισ. δολάρια).
Όσο για την έκθεση τριών εκ των σημαντικότερων χωρών στη χώρα μας, κι αυτή είναι ωσαύτως περιορισμένη. Συγκεκριμένα, το 80% της έκθεσης στην Ελλάδα προέρχεται από τράπεζες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας. Ωστόσο, τα ποσά αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής έκθεσης στο εξωτερικό, των τραπεζών των χωρών αυτών. Η Γερμανία έχει ανοίγματα ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (μόλις το 0,56%), το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια (0,36%) και οι ΗΠΑ έχουν 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια (0,34%).

- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/standard-poors-oi-xenes-trapezes-fovoyntai-simera-ligotero-ena-grexit#sthash.xOBAi5bj.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου