2 Μαρ 2015

Telegraph : Η Ελλάδα οδηγείται στην κόλαση για να σωθεί το ευρώ

Η πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 25% στα χρόνια της κρίσης έχει προκαλέσει ένα πολύ μεγάλο παραγωγικό κενό, που κανείς δεν ξέρει στην ουσία πόσο μεγάλο είναι.Mε τη Γερμανία και τις ΗΠΑ του 1930, τη χρονιά της Μεγάλης Ύφεσης, συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, ο Roger Bootle, εκτελεστικός πρόεδρος της Capital Economics, σε άρθρο του στην Telegraph, τονίζοντας ότι για να σωθεί, η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 30%-40%.


Όπως λέει, η πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 25% στα χρόνια της κρίσης έχει προκαλέσει ένα πολύ μεγάλο παραγωγικό κενό, που κανείς δεν ξέρει στην ουσία πόσο μεγάλο είναι. «Στον μεταπολεμικό κόσμο δεν υπάρχει καμία χώρα που να μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Bootle, το βασικότερο για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ανάπτυξη, καθώς εάν η οικονομία είχε ανάπτυξη 10% το χρέος θα υποχωρούσε από το 177% στο 160%, ενώ αν ο τρέχον προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν ικανό να αποπληρώσει μέρος του χρέους. Παράλληλα, εάν η ανεργία ήταν χαμηλότερα το χρέος θα έπεφτε περαιτέρω στο 140%.

Ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι επίσης καταλυτικός, όπως σημειώνει ο Bootle, ο οποίος λέει ότι η παραδοσιακή συνταγή του Ταμείου, δηλαδή η δημοσιονομική σύσφιξη, οδηγεί σε συναλλαγματική υποτίμηση, αλλά αυτό είναι πρόβλημα στην Ελλάδα η οποία δεν έχει ξεχωριστό νόμισμα για να υποτιμήσει.

«Ο μόνος τρόπος να το αναπληρώσει αυτό είναι να επιτρέψει στην εσωτερική υποτίμηση να δημιουργήσει εγχώρια αποπληθωρισμό, ο οποίος όμως, όπως μάθαμε από το 1930 δεν λειτουργεί. Ο αποπληθωρισμός είναι εξαιρετικά αργός και επώδυνος κι ακόμα κι αν καταφέρει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα θα επιδεινώσει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στο δρόμο προς τη μιζέρια χωρίς κανέναν δρόμο διαφυγής» εξηγεί.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/222937-telegraph...
- See more at: http://www.drachmi5.gr/ellada/telegraph-i-ellada-odigeitai-stin-kolasi-gia-na-sothei-eyro#sthash.qTk2r50r.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου