17 Απρ 2015

Έκανε ή όχι "κολοτούμπα" στην ομιλία του ο Πωλ Κρούγμαν ;



 Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ο Πωλ Κρούγμαν, μίλησε από στήθους χωρίς χειρόγραφο για την Ελλάδα και την πορεία της μέσα στην ευρωζώνη, αναφερόμενος σε διάφορες πτυχές του όλου θέματος και εξισορροπώντας ανάμεσα στην άποψη αν η Ελλάδα πρέπει ή όχι να παραμείνει στο ευρώ.Παρόμοια εξισορροπητική στάση κράτησε και στις σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν. Προσωπικά του υπέβαλλα την ακόλουθη ερώτηση : «θα λέγατε ότι η μετάβαση στη δραχμή θα είναι καταστροφική για τη χώρα μας όπως υποστηρίζουν τα κεντρικά ΜΜΕ και το κατεστημένo;». Όπως τουλάχιστον το κατάλαβα εγώ και οι συνεργάτες μου και φίλοι μου, μου απάντησε ως εξής : «θεωρώ ότι η πρώτη περίοδος  της μετάβασης στη δραχμή διάρκειας περίπου ενός-ενάμισι χρόνου, θα είναι πολύ δύσκολη, άλλά μετά τα πράγματα θα είναι καλύτερα».


Αυτή η απάντηση και πιθανώς άλλες αποστροφές του λόγου του, μεθερμηνεύτηκαν από τα πρόθυμα παπαγαλάκια του συστήματος και αμέσως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι ο Κρούγμαν είπε πως «η μετάβαση στη δραχμή θα είναι κόλαση». Επειδή υπάρχει πράγματι μια σύγχυση στο τι ακριβώς είπε ο ομιλητής στο επίμαχο θέμα, καλό θα ήταν να ερωτηθεί ευθέως να απαντήσει «αν θεωρεί ότι η δραχμή είναι κόλαση». Αν απαντήσει ότι το πιστεύει αυτό, κάτι  που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι δεν ισχύει, τότε, ο Πωλ Κρούγκμαν που εδώ και έξι χρόνια υποστηρίζει με πάθος και επιχειρήματα τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας της ευρωζώνης, την ανάγκη διάλυσής του και την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή, θα έχει κάνει μια μεγαλειώδη «κολοτούμπα», πρωτοφανή για έναν κορυφαίο επιστήμονα του μεγέθους του. Το ζήτημα χρειάζεται επειγόντως διευκρίνιση για να δούμε που βρίσκεται η αλήθεια.


Αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά τίτλους από παλαιότερα άρθρα του Κρούγμαν για να βγάλει ο κάθε αναγνώστης τα κατάλληλα συμπεράσματα «Η δραχμή μονόδρομος για την Ελλάδα», « Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ>», «Ο Τσίπρας δε θα προδώσει τους ψηφοφόρους του και δε θα κερδίσει ποτέ την εκτίμηση της ελίτ του Νταβάς».«Οι Ευρωπαίοι να γίνουν ρεαλιστές και να μην πιέζουν άλλο την Ελλάδα»,«Η Ελλάδα ως θύμα»,,«Η Ελληνοποίηση της οικονομικής πολιτικής»,«Σκληρές καρδιές, ελαφρά μυαλά», οι άνθρωποι της ευρωζώνης», Η Ελλάδα αδυνατεί να ανακάμψει λόγω ευρώ και τρόικας»«Η Γερμανία βλάπτει την ευρωζώνη», κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου