Κανένα από τα σενάρια δεν είναι συμβατό με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, επισημαίνει το Bloomberg View, υποστηρίζοντας ότι το πάρτι τελείωσε! Σύμφωνα δε με τον αρθρογράφο Mark Gilbert, η Ελλάδα δεν έπρεπε εξαρχής να έχει ενταχθεί στο ευρώ, ενώ σήμερα, δεν έχει την ικανότητα ούτε τη βούληση να κάνει όσα απαιτούνται. Σύμφωνα με τον Gilbert, η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάσχεσε τη ρευστότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης μιλώντας για «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη» υποδεικνύει ότι το ρευστό για την Ελλάδα εξαντλείται. Και συμπληρώνει: «Κανένα από τα πιθανά σενάρια του τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια δεν είναι συμβατό με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».
«Η Ελλάδα δείχνει τόσο απρόθυμη, όσο και ανίκανη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στο ευρώ. Έχοντας παραχωρήσει τον έλεγχο του νομίσματός της, η χώρα έχει αποκλείσει την υποτίμηση ως επιλογή για να βγάλει τη οικονομία της από τη δίνη. Ορισμένοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει ήδη να λένε πως ίσως η χώρα τα καταφέρει καλύτερα μόνη της», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο Gilbert επισημαίνει ότι «αξίζει να θυμηθούμε με ποιο τρόπο η Ελλάδα πήρε το μαγικό εισιτήριο της εισόδου στο κλαμπ του ευρώ: Με την εξαπάτηση. Η χώρα δεν θα μπορούσε να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 3% του ΑΕΠ και να προκριθεί για την ένταξη και έτσι προσέλαβε την Goldman Sachs για λίγη δημιουργική λογιστική που έφτιαξε το σωστό νούμερο έως το 1999.»
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η λίστα με τα πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα περιλαμβάνει: Κεφαλαιακούς ελέγχους που θα σταματήσουν τις εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις έως και κατά 15% φέτος. Καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ. Πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με IOUs. Και γενική στάση πληρωμών αφού δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα.
Ο Richard Woolnough, διαχειριστής ομολόγων που επιβλέπει το ύψους 24,5 δισ. βρετανικών λιρών M&G Optimal Income fund της Prudential έγραψε πως η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να είναι η λύση για τα οικονομικά δεινά στην Ελλάδα:
«Η ικανότητα της Ελλάδα να προσφέρει στους πολίτες της έχει υποστεί βλάβη, όπως το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Θα μπορούσαν κάλλιστα οι πολιτικοί να αναγνωρίσουν πως το αόρατο χέρι της συναλλαγματικής ισοτιμίας εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο, και πως η δραχμή της ελεύθερης διακύμανσης, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια οικονομική λύση, δεδομένης της έκτασης των προβλημάτων στην Ελλάδα».
Ο Roger Bootle, ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Economics, έγραψε στην εφημερίδα Telegraph σήμερα ότι η μόνη διέξοδος από μια «παρατεταμένη επιθανάτια εμπειρία» είναι για την Ελλάδα να έχει το δικό της φθηνότερο νόμισμα:
«Η υποτίμηση του νομίσματος έπαιζε ανέκαθεν κεντρικό ρόλο στην κλασική θεραπεία του ΔΝΤ για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Και, ας το παραδεχτούμε, για την Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη εναλλακτική λύση».
Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει παραμονή στο ευρώ, δεν είναι σαφές τι θα ψήφιζαν σε ένα δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές που θα τους καλούσαν να αποδεχτούν όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα που απαιτεί η παραμονή στην ευρωζώνη.
«Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι. Ο έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι η ώρα να σταματήσει να σερβίρει το μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ μπορεί να τελείωσε, είτε βγει κόμμα του ευρώ, είτε φύγει από μόνη της, είτε πεταχτεί έξω για κακή συμπεριφορά», καταλήγει ο Gilbert.
Πηγή: newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου