17 Ιουν 2015

Βελούδινο διαζύγιο με Grexit και προσωρινό διπλό νόμισμα ευρώ και δραχμής είναι μια ρεαλιστική λύση

Ύστερα από το  δραματικό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, μια μέση εφικτή και ρεαλιστική λύση, είναι η συντεταγμένη προσωρινή έξοδος της χώρας από το ευρώ και η πιθανή επανένταξή της αργότερα, όταν ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της και υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η μελετημένη και ισορροπημένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, με νοικοκύρεμα και αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομίας, μπορεί να συνυπάρξει με παράλληλη χρήση του ευρώ όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός αυτής. Άλλωστε και όταν μπήκαμε στο ευρώ, είχαμε συνύπαρξη ευρώ και δραχμής για σημαντικό διάστημα.

Η ρεαλιστική πρόταση από τους ίδιους τους Γερμανούς

Τη ρεαλιστική αυτή πρόταση του διπλού προσωρινού ή μακριάς διάρκειας διπλού νομίσματος, επανέφερε ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν. Το ίδιο έκανε και ο επίσης σημαντικός Γερμανός οικονομολόγος Τόμας Μάγερ  σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα όπου συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Βόλφαγκ Σόίμπλε μίλησε επίσης για Grexit με υποτίμηση της δραχμής κατά 40% ( 1 ευρώ = 1,6 δραχμές) με κλειδωμένη ισοτιμία και διάθεση βοήθειας, όπως είπε, από τους Εταίρους. 

Αν γίνεται σωστή ανάγνωση αυτών των προτάσεων, υπάρχει δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους με επιμήκυνσή του σε πολύ μακρύ χρονικό διάστημα με τα ισχύοντα σημερινά επιτόκια, γεγονός που στην ουσία θα σημαίνει ένα έμμεσο κούρεμά τους που δε θα ενοχλήσει τα Κοινοβούλια και τους ψηφοφόρους των δανειστών. Παράλληλα, με το προσωρινό ή και μόνιμο,ανάλογα με τις εξελίξεις Grexit, θα αποφευχθούν οι όποιοι κίνδυνοι για την Ελληνική, την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία. ¨Όπως και το  φαινόμενο του λεγόμενου ντόμινο, κάτι που το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχτεί, ενώ οι συμμαχικές κυβερνήσεις του στο νότο και αλλού θα σαρωθούν από τις εσωτερικές τους αντιπολιτεύσεις.

Η επιθετική επαιτεία δεν έχει τύχη

Σήμερα, η  αντίσταση στις Βερολινέζικες συνταγές της ακραίας λιτότητας διογκώνεται  διεθνώς, αλλά η ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν έχει ωριμάσει ακόμα για την ανατροπή τους. Πολύ δύσκολο έως απίθανο είναι η  πολιτική αυτή να ανατραπεί από τη μικρή   Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τότε  θα καταρρεύσουν τα προκεχωρημένα φυλάκια του Βερολίνου σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και αλλού και στο τέλος το ίδιο το κάστρο  των Μερκελ-Σόιμπλε. 

Στην περίπτωση αυτή, το δάγκωμα του «θηρίου» στην Ελλάδα θα είναι πολύ οδυνηρό. Κάτι τέτοιο πολύ δύσκολο θα το αντέξει η χώρα, ας είμαστε ρεαλιστές. γεγονός είνα επίσης ότι, η επιθετική επαιτεία που ακολουθείται σήμερα, δεν είχε και δεν έχει καμιά τύχη. Το ίδιο ισχύει και με τη χορήγηση αίματος ή την άντληση αίματος από ένα πτώμα όπως είναι η ελληνική οικονομία, το οποίο χρειάζεται θεραπεία σοκ για να αναστηθεί.

Οι  διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν με τις χώρες των BRICS, να ισχυροποιούνται στη διεθνή σκακιέρα. Οι ΗΠΑ, επιθυμούν μια ισχυρή Ευρώπη ως προμαχώνα απέναντι στη Ρωσία, αλλά όχι μια πανίσχυρη Γερμανία. Και κάθε άλλο παρά αδιαφορούν για την πιθανή απώλεια της χώρας μας από τη δική της σφαίρα επιρροής. 

Στη σημερινή χρονική συγκυρία, το προσωρινό Grexit και η συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή, με παράλληλη χρήση του ευρώ και έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, είναι  ένα βελούδινο προσωρινό διαζύγιο που δε θα τραυματίσει τις δύο πλευρές, εφ' όσον υπάρχει αμοιβαία συνεννόηση και κατανόηση και ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Είναι προτιμότερο από "κολοτούμπες" από τη μία ή  και από τις δύο πλευρές και τα συνακόλουθα βαριά τραύματα για όλους.

Δημοψήφισμα και λήψεις επιμέρους μέτρων

Η διενέργεια δημοψηφίσματος για τον ίδιο σκοπό, εφ’ όσον η πλειοψηφία του ελληνικού λαού εγκρίνει το προσωρινό Grexit όπως πιστεύουμε ότι θα γίνει, θα κατοχυρώσει τη δημοκρατική και πολιτική νομιμότητα του εγχειρήματος.  Στα περιθώρια του παρόντος σύντομου άρθρου φυσικά δεν μπορεί να γίνει διεξοδική ανάλυση ζητημάτων που έχουμε παρουσιάσει σε μελέτες, βιβλία και άρθρα μας. Επισημαίνονται εδώ, βασικές αρχές όπως η σταδιακή διολίσθηση της δραχμής σε επίπεδα υποτίμησης μέχρι 30-50% σε σχέση με το ευρώ, η προστασία των καταθέσεων και των δανείων σε αναλογία 1: 1, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, το νοικοκύρεμα της οικονομίας, η στοχευμένη ανάπτυξη, η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης με αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Η παροχή ελεγχόμενης ρευστότητας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση θα μας απαλλάξει από την καθήλωση του αποπληθωρισμού και θα ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και παραγωγή. Αλλά και για το έλεγχο του υπερπληθωρισμού, απαιτείται διαχειριστική σύνεση με έκδοση εθνικού νομίσματος που δε θα ξεπερνά ένα ορισμένο μέγεθος σε επίπεδα της τάξης του 10-15% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους γνωστούς δείκτες Μ2, κλπ.

Συνακόλουθη προϋποθέσεις είναι οι αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων, με απαγόρευση της εξαγωγής συναλλάγματος χωρίς εύλογη αιτιολογία. Επί μέρους ζητήματα που θα προκύψουν, μπορεί να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση σύμφωνα με οργανωμένο σχέδιο και πολλές ρυθμίσεις που έχουμε προτείνει ή θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση. Με συνετή κυβερνητική διαχείριση και προβλεψιμότητα, δε θα υπάρξει πρόβλημα έλλειψης βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων.

Τα μέτρα αυτά και διάφορα άλλα, μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σε μια αναπτυξιακή τροχιά για την ανατροπή του μνημονίου της φτώχειας, της ανεργίας και της υποτέλειας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρέους. Το Μνημόνιο, ας το εκλάβουμε ως ένα τρανταχτό χαστούκι, ως ένα χρήσιμο μάθημα για να μην επαναλάβουμε τα τραγικά λάθη του παρελθόντος και να βγούμε από την πλαστή ευημερία της εύφορης κοιλάδας των δανεικών που μας οδήγησε στην υποτέλεια. 

Απαράβατη προϋπόθεση είναι, η χώρα να κυβερνάται, με την αίσθηση του μέτρου και του δικαίου, με αποτελεσματικότητα, ικανότητα και εντιμότητα, από τους άριστους και όχι τους αρεστούς Ίσως κάπου μας χρειαζόταν ο Γερμανός μας. Αλλά όχι οι Γερμανοί με κατοχική προοπτική. Η ανατροπή του μνημονίου με προσωρινή ή μόνιμη μετάβαση στη δραχμή, με αυτοδύναμη ανάπτυξη και νοικοκύρεμα του κράτους, με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι σήμερα η πλέον εφικτή λύση. Το βελούδινο διαζύγιο με προσωρινό  ή μόνιμο Grexit και προσωρινή συνύπαρξη διπλού νομίσματος ευρώ και δραχμής, είναι μια ρεαλιστική εφαρμόσιμη πρόταση, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα τηρηθούν απαράβατα βασικοί κανόνες, ορισμένοι μόνο από τους οποίους περιγράφηκαν εδώ. .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου