6 Ιουλ 2015

Συνέντευξη Θ.Κ. στην Εφημερίδα Φιλελέυθερος στην Κύπρο ( 5-6-2015)

  1. Μαρία Ψαρά : Πώς εκτιμάτε την επιλογή και τον χρόνο του δημοψηφίσματος;
Θόδωρος Κατσανέβας :Η χρονική στιγμή ήταν λάθος. Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε η επιλογή του δημοψηφίσματος να ληφθεί νωρίτερα. Προφανώς το είχαν σχεδιάσει έτσι οι εταίροι μας, ώστε να συμπέσει με την ώρα των πληρωμών των μισθών και συντάξεων, προκειμένου να είναι εντονότερη η κρίση. Πιστεύω βαθιά ότι ήταν σχέδιο των εταίρων και ήταν λάθος του Γιάνη Βαρουφάκη που δεν το αντιλήφθηκε.

  1. Πιστεύετε κι εσείς ότι το πραγματικό ερώτημα είναι «ευρώ ή δραχμή» ή «Μέσα ή έξω από την Ευρώπη»;
Προφανώς και όχι, είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι αυτό είναι το ερώτημα. Ιδιαίτερα για το αν θέλουμε να είμαστε μέσα ή έξω από την ΕΕ, σε καμία περίπτωση. Στην πραγματικότητα, το ερώτημα είναι υποταγή ή ελπίδα. Μόνο με το ΟΧΙ υπάρχει ελπίδα. Με τη λιτότητα, με το υπερτιμημένο ευρώ και χωρίς ανάπτυξη, δεν είναι ποτέ δυνατόν να αποπληρώσουμε το συνεχώς αυξανόμενο τεράστιο χρέος μας. Με τις συνταγές του Βερολίνου, δεν υπάρχει περίπτωση η οικονομία μας, το ΑΕΠ, να αυξηθεί πάνω από 3,5-4% ετησίως, που είναι και το όριο πάνω από το οποίο μειώνεται η ανεργία. Το ΝΑΙ θα σημάνει την πλήρη υποδούλωση, την απόλυτη υποταγή στους Γερμανούς, ότι οι Γερμανοί ξανάρχονται και ότι εκχωρούμε τη χώρα στο Βερολίνο. Και όχι στη Γερμανία του Γκέτε και του Σίλερ, αλλά σε αυτήν του νεο-ναζισμού

  1. Ηταν αναμενόμενο το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή capital control;
Καταρχάς το επέβαλε ο Μ. Ντράγκι και η ΕΚΤ. Πάγωσαν τον ELA σε ένα τραπεζικό σύστημα που ήδη αιμορραγούσε. Και αναμενόμενο ήταν. Τον τελευταίο καιρό, έχουν φύγει από τις τράπεζες πάνω από 60 δις ευρώ,ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 του ΑΕΠ! Ο έλεγχος των κεφαλαίων χρειαζόταν να επιβληθεί. Το αν θα ξανανοίξουν και πότε οι τράπεζες εξαρτάται καθαρά από το ΟΧΙ. Γιατί αν επικρατήσει το ΝΑΙ, κάτω και από το σφυροκόπημα των ολιγαρχών, θα έχουμε αποτέλεσμα αντίστοιχο της Κύπρου, δηλ. κατάσχεση κατασχέσεων

Το βασικό ερώτημα παραμένει τι θα σημαίνει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και τι το ΟΧΙ;

Το ΝΑΙ θα σημαίνει άμεση παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης ή έστω ανατροπή της και «πέρασμα» των τραπεζών στον απόλυτο έλεγχο της ΕΚΤ. Αυτό θα οδηγήσει σε ακραίες μορφές πτώχευσης, αφού οι Ευρωπαίοι θα θελήσουν να αντλήσουν τα χρήματα από τις δόσεις που δεν πληρώσαμε. Θα ακολουθήσει ένα βάρβαρο PSI, όχι μόνο των ομολόγων, αλλά και μέσα από κατασχέσεις ιδιωτικών καταθέσεων. Στην Κύπρο, υπήρξε το όριο των 100.000 ευρώ, εδώ μπορεί το όριο να πέσει στα 10 ή 20.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει απέραντη φτωχοποίηση. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να δοθεί ένα μάθημα στους απείθαρχους λαούς που θα μπορούσαν να σκεφτούν και να αντιδράσουν στις πολιτικές λιτότητας. 

Κι επίσης για να τιμωρήσουν τον Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό που «δεν προσαρμόστηκε προς τας υποδείξεις».Το ΟΧΙ, αν μάλιστα είναι ισχυρό,  θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να διαπραγματευτεί με διαφορετικό τρόπο. Από θέση ισχύος, οι δυνατότητες αλλάζουν.

Το βασικότερο θέμα που προκύπτει είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο στις τράπεζες. Με το ΟΧΙ, θα τον έχει η ελληνική κυβέρνηση που θα μπορεί να διασφαλίσει τις καταθέσεις. Και θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε σε μια έντιμη συμφωνία.

Αν οι Ευρωπαίοι παραμείνουν στην σκληρή τους στάση, τότε η δική μου πρόταση είναι να πάμε σε ένα προσωρινό ανταλλάξιμο νόμισμα με αντιστοιχία προς το ευρώ -ας το πούμε ΑΝΕ). Αν και δεν είναι γνωστό, για την έκδοση τέτοιων ανταλλάξιμων τραπεζογραμματίων, υπάρχει τεχνολογία στην Ελλάδα για να γίνει μέσα σε λίγες μέρες, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της αρχικής περιόδου. Όταν λίγο αργότερα  ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα επακολουθήσουν άλλα μέτρα.

  1. Παρόλο που είναι προφανές, τι θα ψηφίσετε εσείς και για ποιο λόγο;
Την Κυριακή ψηφίζω όχι γιατί θέλω να πάρω τη χώρα μου πίσω. Γιατί αν ψηφίσω ναι, οι Γερμανοί θα μας αποτελειώσουν, θα μείνω για πάντα δούλος. Γιατί θέλω ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου, γιατί σήμερα ζούμε πολύ-πολύ χειρότερα με το ευρώ, από τις εποχές που είχαμε την δραχμή. Γιατί ποτέ δε ζήσαμε τέτοια τραγωδία όπως σήμερα στην εποχή του «ευρωπαράδεισου». Γιατί εκτός από εμάς, και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου στην ευρωζώνη, παραπαίουν, γιατί, με το ευρώ και τη λιτότητα μεγαλώνει συνέχεια το χρέος. 

Γιατί μέσα στην ευρωζώνη, θα μπορούν πάντα να μας εκβιάζουν οι Γερμανοί όπως έκαναν και με την Κύπρο. Γιατί δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση  της φτώχειας, της ανεργίας, της δυστυχίας, της απόκλισης αντί της σύγκλισης των εθνών- που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Γιατί θέλω να μπορώ να ελπίζω για ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μου, Γιατί το δημοψήφισμα αποτελεί μια κορυφαία δημοκρατική και Συνταγματική επιταγή...Και πιστεύω ότι όλοι οι νουνεχείς, σοβαροί και υπεύθυνοι πολίτες θα ψηφίσουν ΟΧΙ, παρά τον “βομβαρδισμό” που δέχονται από παντού για το ΝΑΙ.

Η συνέντευξη δόθηκε στις 4-6-2015 στη δημοσιογράφο μαρία ψαρά για την εφημερίδα Φιλελεύθερος Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου