28 Ιουλ 2015

Μεγάλο πλήθος και πάθος στη συγκέντρωση-ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη με μήνυμαμα τη συσπείρωση του όχι και τη δραχμή


Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως, με αφόρητη ζέστη στα τέλη του Ιουλίου ( 27/7), περισσότεροι από 5.000 άτομα καταχειροκρότητησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά την είσοδο στις 8,15μμ αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εξαίρετης, αγωνιστικής αλλά και συγκροτημένης ομιλίας του αναδεικνύοντάς τον σε αναμισβήτητο ηγέτη του αντιμνημονιακού μετώπου και του όχι που κυρίαρχησε και ως σύνθημα στο ακροατήριο.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο γήπεδο του Πανελληνίου στο Πεδίον του Άρεως, με αφόρητη ζέστη στα τέλη του Ιουλίου ( 27/7), περισσότεροι από 5.000 άτομα καταχειροκρότητησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά την είσοδο στις 8,15μμ αλλά και σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής αλλά και συγκροτημένης ομιλίας του, αναδεικνύοντάς τον σε αναμισβήτητο ηγέτη του αντιμνημονιακού μετώπου και του όχι που κυρίαρχησε και ως σύνθημα στο ακροατήριο.Μεγάλο πλήθος κόσμου συνωστιζόταν στην είσοδο του Πανελληνίου, χωρίς τη δυνατότητα να εισέλθει στην αίθουσα. Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν δίνοντας ραντεβού για μια μεγαλύτερη συγκέντρωση του όχι την επόμενη φορά.

Το πλήθος, το πάθος η συγκίνηση ήταν τόσο μεγάλη που όπως ανέφερε στην αρχή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, "ο Πανελλήνιος αν και Πανελλήνιος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το μεγάλο όχι που συνεχίζεται". Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, τα συστημικά κανάλια της μιντιακής δικτατορίας, την ίδια ώρα που αγιοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα με ανούσια ρεπορτάζ, δεν τόλμησαν να δείξουν εικόνες απο το πλήθος των συγκεντρωθέντων, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν τη συγκέντρωση.
Όπως ανέφερε ο ηρωϊκός Μανώλης Γλέζος στη σύντομη ομιλία του, η ΙΣΚΡΑ που είχε την ευθύνη της συγκέντρωση, μεταφράζεται ως λέξη από τα ρωσικά στα ελληνικά σε σπίθα και αυτή η σπίθα είναι η φωτιά του όχι που θα γιγαντωθεί. Ο ίδιος προέτρεψε απο το βήμα τον φίλο του όπως ανέφερε Θεόδωρο Κατσανέβα που παραβρισκόταν μαζί με πολλά στελέχη της Κίνησης ΔΡΑΧΜΗ, να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη γαι τη διοργάνωση ομιλιών- συζητήσεων γαι τη δραχμή. 
Η εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας της ιστοσελίδας www.iskra.gr, με την κεντρική ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέσα σε ένα φορτισμένο κλίμα αγωνιστικότητας, πάθους και συγκίνησης, απετέλεσε μια εντυπωσιακή πρώτη συσπείρωση του 61,3% του όχι του δημοψηφίσματος της 25ης Ιουνίου. Ο ομιλητής επικεντρώθηκε στην απόριψη των μονόδρομων του μνημονίου και την ανάγκη εξόδου της χώρας απο το ευρώ με μετάβαση στο εθνικό μας νόμισμα. Ενόψει των εσωκομματικών διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε που οι απόψεις που εκπροσωπεί  (αυτός και η Αριστερή Πλατφόρμα), εκφράζουν τις πάγιες παραγματικές θέσεις του κόμματος, εκπέμποντας επί της ουσίας το μήνυμα ότι «ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς» και καθιστώντας σαφές ότι η μάχη για την επόμενη ημέρα στο κόμμα θα είναι σκληρή.
Με τη φράση «η κυβέρνηση και η χώρα διέθετε και διαθέτει εναλλακτική», παρουσίασε το περίγραμμα της εναλλακτικής αυτής πρότασης με κορμό την έξοδο από το ευρώ και την υλοποίηση ενός εναλλακτικού μοντέλου, με απώτερο στόχο τον σοσιαλισμό και βασικά σημεία την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλων των στρατηγικών επιχειρήσεων και δικτύων, τη μεγάλη αναδιανομή του πλούτου, τη βαθιά διαγραφή του χρέους, την αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των ΜΜΕ, ενώ ζήτησε να ανοίξει δημόσιος διάλογος για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. «Μπορεί ένα πρόγραμμα σαν κι αυτό να εφαρμοσθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, με παρουσία στο ευρώ;», διερωτήθηκε και άφησε στους συγκεντρωμένους, που φώναζαν «όχι», να δώσουν την απάντηση.
Ο Π.Λ.  κατέστησε περισσότερο από σαφές ότι η Πλατφόρμα θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει και να εκφράσει πολιτικά το «όχι» του δημοψηφίσματος, το οποίο, όπως είπε, «μπορεί η κυβέρνηση να το παραμέρισε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι νικήθηκε». Παραθέτοντας τα όσα ακολούθησαν το δημοψήφισμα, ο κ. Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το ότι δύο εβδομάδες μετά το περήφανο «όχι» η κυβέρνηση ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί ένα τρίτο μνημόνιο, και στάθηκε στην επιλογή των βουλευτών της Πλατφόρμας να μη συναινέσουν και, ακολούθως, να καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα. Τόνισε ότι «όχι μόνο δεν μετανιώνουμε, αλλά είμαστε περήφανοι για το όχι στη Βουλή».
Αναφορικά με τα όσα ακολούθησαν, είπε ότι ήταν εν γνώσει του ιδίου και των υπολοίπων υπουργών που καταψήφισαν ότι θα απομακρύνονταν από την κυβέρνηση, αλλά «δεν είμαστε εδώ και δεκαετίες στην Αριστερά για να κυνηγάμε καρέκλες», ενώ αναφέρθηκε και «σε συντροφικά μαχαιρώματα από στελέχη και της ηγετικής πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ», στα οποία, διευκρίνισε, ότι δε θα απαντήσει.
Μίλησε, ωστόσο, για ανιστόρητη στάση εκείνων που υποστήριξαν ότι η Πλατφόρμα υπονομεύει «την ενότητα του κόμματος και τον πρόεδρο». «Ρωτώ ευθέως. Υπονομεύουμε όσοι υπερασπιζόμαστε τις αντιμνημονιακές αρχές και αξίες και το ριζοσπαστικό πρόγραμμα; Εμείς που θέλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στις αγωνιστικές παραδόσεις ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα;», υποστήριξε.
Εξαπέλυσε, τέλος, επίθεση προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επιλογή να επιδιωχθεί συμφωνία με τους εταίρους, στη βάση του επιχειρήματος ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Αφού είπε ότι αυτό ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για τα προηγούμενα μνημόνια, έθεσε το ερώτημα: «Οταν καταγγέλλαμε εκείνη την επιλογή, γιατί τους καταγγέλλαμε; Δεν είχαμε εναλλακτική; Οταν δεσμευόμασταν για κατάργηση των μνημονίων, ποια εναλλακτική διαθέταμε ή δεν είχαμε εναλλακτική, όπως λέγεται από επίσημα χείλη;». Ζήτησε για το θέμα αυτό να υπάρξουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και να γίνει βαθιά συζήτηση στο κόμμα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Μανώλης Γλέζος, Κώστας Λαπαβίτσας, Γιάννης Μηλιός, αλλά και ο Θεόδωρος Κατσανέβας και πολλά στελέχη της Κίνησης ΔΡΑΧΜΗ. Χαιρετισμό απέστηλε ο καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου Γιώργος κασιμάτης, ο μεγάλος διανοητής της διεθνούς αριστεράς Σαμίρ Αμίν, ο πρόδρος των αριστερών οικονομολόγων της Αργεντινής, Γ.Κάτς και άλλοι. ¨ολόκληρη η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη παρατίθεται σε διπλανή στήλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου