Ύστερα από το ολοφάνερο αδιέξοδο της επώδυνης συμφωνίας με του Θεσμούς, το φιλικό Grexit, παραμένει ακόμα στο τραπέζι ως η καλύτερη λύση, ή κατ’ άλλους η λιγότερο κακή απ’ όλες. Αυτό, συνεπάγεται την παραμονή της χώρα μας στην ΕΕ, προσωρινή έξοδο από την ευρωζώνη για πέντε χρόνια, με συνύπαρξη για όλο ή ένα αρχικό διάστημα του ευρώ με τη δραχμή, της οποίας η ισοτιμία θα κλειδωθεί στο 1 : 1,4, με εγγύηση των Εταίρων. Οι τελευταίοι, σε πρώτη φάση θα διαθέσουν 25 δις ευρώ και σε δεύτερη φάση άλλα 25 δις για την αγορά της νέας δραχμής ή της ευρωδραχμής (geuro). Στην ουσία δηλ., θα μας διαθέσουν 50 δις ευρώ. Ενώ, όπως έχει αναφέρει ο «κακός» αλλά ρεαλιστής Σόϊμπλε, θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία αποκλείεται μέσα στην ευρωζώνη.
Οι Εταίροι δεν υποχωρούν από τις σκληρές τους θέσεις όσο η χώρα μας παραμένει στην ευρωζώνη. Δεν επιθυμούν να χαλαρώσουν οι συγκεκριμένοι κανόνες της ευρωζώνης για την Ελλάδα, γιατί τότε θα επακολουθήσει ντόμινο ανάλογων ρυθμίσεων και για τις άλλες χώρες, με συνέπεια την κατάρρευση της όλης πολιτικής τους. Αν θέλετε το «ευρώ πάση θυσία», θα υποστείτε και όλες τις θυσίες που επιβάλλονται από τους κανόνες της ευρωζώνης και της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεστε, μας λένε.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα αν γίνει αποδεκτή η ρεαλιστική πρόταση του φιλικού Grexit που την αναθεματίζουν όλοι με το επιχείρημα ότι, προέρχεται από το συγκεκριμένο πρόσωπο, χωρίς να εξετάζουν την ουσία.
Σύμφωνα με τη ίδια πρόταση που την έχουν προτείνει και άλλοι εκτός του Β. Σόϊμπλε και η οποία είναι ασφαλώς διαπραγματεύσιμη για βελτίωσή της, η Ελλάδα δε θα υπάγεται στους αυστηρούς κανόνες της ευρωζώνης και θα μπορεί να ακολουθήσει μια στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική, με σωστό σχεδιασμό, σύνεση και φειδώ στην έκδοση του εθνικού μας νομίσματος. H οποία θα ακολουθεί τους κανόνες της συγκρατημένης κυκλοφορίας νομίσματος σε ποσοστό 10-20% του ΑΕΠ ( σύμφωνα με το Μ2) για την αποφυγή του υπερπληθωρισμού.
Η υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 20% και η συγκρατημένη διολίσθησή της έως 30-40% αργότερα, θα προσδώσει άμεσα ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία ενισχύοντας τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Η εσωτερική ζήτηση θα ισχυροποιηθεί και αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και προοπτική συμπίεσής της ανεργίας κάτω του 10%.
Οι αναγκαίες εισαγωγές σε καύσιμα, και πρώτες ύλες, μπορεί να αντιμετωπιστούν αρχικά με τα υπάρχοντα διαθέσιμα. Και στη συνέχεια με νέα συναλλαγματικά διαθέσιμα από τις εξαγωγές και τον τουρισμό, καθώς και από διακρατικές συμφωνίες και μακροπρόθεσμα δάνεια έναντι διαπραγματεύσιμων μελλοντικών παραχωρήσεων μέρους του ενεργειακού μας πλούτου.
Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Μπορεί να χορηγηθεί μέσα σε ελάχιστες ημέρες ταμειακή ρευστότητα κυρίως για εσωτερικές συναλλαγές που εκπροσωπούν το 75% του ΑΕΠ. Το Νομισματοκοπείο του Χολαργού που διαθέτει σύγχρονη τεχνογνωσία και ετοιμότητα, μπορεί άμεσα να εκδώσει, υπό την εγγύηση του ελληνικού κράτους, χαρτονομίσματα και κέρματα με την ονομασία ΑΝΕ ( Ανταλλάξιμο Νόμισμα προς το Ευρώ, -ECE, Echangable Currency for Euro) που θα ισούνται με 0,50, 1, 2, 5, 10, 40 ευρώ.
Για μεγάλες συναλλαγές θα χρησιμοποιούνται ΑΝΕ ή ευρώ μέσα από ηλεκτρονικές πληρωμές, με τις οποίες, εκτός από τη διευκόλυνση στις συναλλαγές, αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατική δυσκινησία. Οι έλεγχοι κεφαλαίων ιδιαίτερα για την εξαγωγή συναλλάγματος στο εξωτερικό. θα παραμείνουν ενεργοί με διαφοροποιήσεις κατά την εξέλιξη των πραγμάτων.
Τα ΑΝΕ θα αντικατασταθούν από τη δραχμή ή την ευρωδραχμή μόλις συμφωνηθεί η προσωρινή φιλική έξοδος από την ευρωζώνη.
Στη δραματική αυτή στροφή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας,οφείλουμε τώρα να αφήσουμε πίσω τα τις ιδεοληψίες, τις αγκυλώσεις, τα πείσματα, τον παραλογισμό του «ευρώ πάση θυσία», και τις ακραία χειρότερες λύσεις όπως αυτή του τρίτου μνημονίου το οποίο θα μας βυθίσει σε ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία. Ναι έχουν γίνει λάθη. Αλλά η πεισματική επιμονή στα ίδια και χειρότερα λάθη είναι καταστροφική.
Η κυβέρνηση αν δεν ακούει ή δεν εμπιστεύεται δικές μας εισηγήσεις, οφείλει να ζητήσει άμεσα τη συνδρομή διεθνών αναλυτών και ειδικότερα του Γερμανού διαπρεπούς οικονομολόγου Τόμας Μάγερ, οποίος έχει παρουσιάσει συγκροτημένες και αναλυτικές προτάσεις προς την ίδια κατεύθυνση που, το τονίζουμε και πάλι, αποτελούν τη μόνη αχτίδα σωτηρίας της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου