16 Σεπ 2015

Ενισχύεται το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ( AfD) και μειώνεται η απήχηση της Μέρκελ


Το κόμμα  Εναλλακτική για τη Γερμανία ( AfD), που τάσσεται ενάντια στο ευρώ και υπέρ μιας ποιο σκληρής γραμμής για το μεταναστευτικό, έχει αυξήσει την εκλογική του απήχηση στο τελευταίο διάστημα,καθώς αυξάνονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η δημοσκόπηση του INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild, δείχνει πως η υποστήριξη για το AfD, που είχε πληγεί από εσωτερικές έριδες το πρώτο μισό του χρόνου και οι ιδρυτής του Bernd Luke αποχώρησε για να σχηματίσει ένα νέο κόμμα, αυξήθηκε στο 5,5%, το υψηλότερο ποσοστό του από τα τέλη Μαΐου.
Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης πως η υποστήριξη για το συντηρητικό συνασπισμό της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ υποχωρεί κατά 1,5 μονάδες και πέφτει στο 40%, παραμένοντας μακράν πρώτο κόμμα, αλλά σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό του από τα τέλη Ιουνίου.
Η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά από τότε έχει αλλάξει στάση εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους ηγέτες των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας."Η προσφυγική κρίση αφαιρεί δύναμη από τους συντηρητικούς και ωθεί το AfD πάνω από το όριο του 5%", δήλωσε στην Bild ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ.
Παρουσιάζοντας την πολιτική του για το άσυλο σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα, το AfD τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής συνοριακών ελέγχων προκειμένου να αναχαιτισθεί το κύμα των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία από την Ουγγαρία μέσω Αυστρίας.Το Σαββατοκύριακο η Μέρκελ υπέκυψε στην πίεση πρωθυπουργών κρατιδίων, περιλαμβανομένου και εκείνου της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, και συμφώνησε με τους ελέγχους.
Ο Μπερντ Λούκε, καθηγητής Οικονομικών ο οποίος ίδρυσε το AfD το 2013 ως μία πλατφόρμα εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης της ευρωζώνης, αποπέμφθηκε από το κόμμα στις αρχές Ιουλίου έπειτα από δημόσια αντιπαράθεση με τους ηγέτες της ανατολικογερμανικής πτέρυγας του AfD.
Η Φράουκε Πέτρι, μία 40χρονη πρώην χημικός και επιχειρηματίας ύστερα από την επιτυχή της πορεία ως επικεφαλής τους AfD στις εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια πέρυσι υιοθετώντας μια περισσότερο σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό,έχει εκλεγεί επικεφαλής του AfD. Ο Λούκε,αποχωρώντας από το AfD,  ίδρυσε ένα νέο κόμμα, τη Συμμαχία για την Πρόοδο και την Ανανέωση (ALFA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου