27 Οκτ 2015

Νίκη των Περονιστών Kirtsenists στην Αργεντινή με το τελικό αποτέλεσμα να κριθεί σε επαναληπτικές εκλογές σε ένα μήνα


Στις γενικές εκλογές, Προεδρικές και Κοινοβουλευτικές, που έγιναν στην Αργεντινή την περασμένη Κυριακή 25 Οκτωβρίου, επικράτησαν οι διάδοχοι της Κριστίνας Φερνάντεζ Κίρτσνερ των Περονιστών, επιλεγόμενων και Kirtsenists, με συνολικό ποσοστό πάνω από το 68% του εκλογικού σώματος. Στο 90% περίπου των καταμετρηθέντων ψήφων, ο  Περονιστής Daniel Scoli του Μετώπου για τη Νίκη, διάδοχος της Κίρτσνερ, έλαβε 36,86% και ο επίσης προερχόμενος από τον ίδιο πολιτικό χώρο Sergio Massa του νεοπαγούς κόμματος Ενωμένοι για μια νέα Εναλλακτική, έλαβε 21,34%. 
 
Ο αντιπολιτευόμενος τους Kirtsenists Maurisio Macri των Cambiemos έλαβε 34,33% και ήρθε δεύτερος, με ποσοστό περισσότερο από το αναμενόμενο. Με δεδομένο ότι το Σύνταγμα της Αργεντινής επιβάλλει τη δημιουργία δεύτερου γύρου εκλογών αν κανένα κόμμα δε λάβει τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε ένα μήνα, σε επαναληπτικές εκλογές στις 22 Νοεμβρίου τρέχοντος. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ψήφος των οπαδών του τρίτου στη σειρά επιτυχίας Sergio Massa, καθώς και μικρότερων, κυρίως αριστερών δυνάμεων, που συγκέντρωσαν συνολικά περίπου το 8% των ψήφων. 
 
Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ των Περονιστών Kirtsenists, μετά τον πρόωρο  θάνατο του αναμορφωτή συζύγου της Νέστο Κίρτνερ τον Οκτώβριο του 2010, έχει εκλεγεί δύο συνεχόμενες φορές με μεγάλη πλειοψηφία, παρ’ όλη τη λυσσαλέα κινητοποίηση των ΗΠΑ εναντίον της και σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν είχε δικαίωμα για τρίτη θητεία. Έτσι άνοιξε η ίδια το δρόμο για τη διαδοχή της, η οποία όμως έγινε με σκληρές εσωτερικές κομματικές συγκρούσεις και οδήγησε τελικά σε διάσπαση του πολιτικού της φορέα. 
 
Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών της 22ας Νοεμβρίου θα κρίνει αν τελικά οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να πάρουν ξανά τον έλεγχο της χώρας ή αν οι Αργεντίνοι θα συνεχίσουν στο δρόμο της αυτοδύναμης επιτυχημένης εθνικής ανάπτυξης που ακολουθούν μετά την αποδέσμευσή του νομίσματός τους του πέσος από το δολάριο το 2002. Τον ίδιο χρόνο δηλ. που η Ελλάδα εντάχθηκε στη μοιραία για εμάς ευρωζώνη και κατρακύλησε στα ίδια και χειρότερα χάλια που είχε η Αργεντινή πριν την αποτίναξη του ζυγού της από το δολάριο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα εδώ κατοχικά ΜΜΕ είτε αγνόησαν εντελώς την είδηση   των εκλογών στην Αργετινή ή τη μετέδωσαν ως ήττα του κινήξματος των Κίρτσνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου