5 Δεκ 2015

O Σόϊμπλε επιμένει στο προσωρινό Grexit


Έτσι εξηγείται γιατί στα απώνερα του  υπόγειου πολέμου νομισμάτων, η Ουάσιγκτον πιέζει αφόρητα  για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, προφανώς γιατί αυτό εξυπηρετεί τα δικά της οικονομικά συμφέροντα.Το ζητούμενο ειναι ποιο απο τα δύο νομίσματα, το δολάριο ή το ευρώ, θα είναι το κυριαρχο ανταλλαγματικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές. Προφανώς, αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την Ελλάδα, η οποία πληρώνει τη ραφιναρισμένη αυτή διαμάχη ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ.
Η ιδέα του προσωρινού Grexit δεν έχει ξεχαστεί από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ και τον «ζήλο» που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει ανάλυση της Deutsche Welle με τίτλο «Ο 'δύσκολος' Σόιμπλε και η 'ξεχασμένη κρίση'».Όπως έχουμε και στο παρελθόν  επισημάνει εδώ, o Βόλφαγκ Σόϊμπλε επιμένει στη στάση αυτή γιατί θέλει να ισχυροποιήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου.Αν υπάρξει χαλάρωση στην ευρωζώνη λόγω Ελλάδος, αυτό  δεν μπορεί να γίνει.

Έτσι εξηγείται γιατί στα απώνερα του  υπόγειου πολέμου νομισμάτων, η Ουάσιγκτον πιέζει αφόρητα  για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, προφανώς γιατί αυτό εξυπηρετεί τα δικά της οικονομικά συμφέροντα.Το ζητούμενο ειναι ποιο απο τα δύο νομίσματα, το δολάριο ή το ευρώ, θα είναι το κυριαρχο ανταλλαγματικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές. Προφανώς, αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την Ελλάδα, η οποία πληρώνει τη ραφιναρισμένη αυτή διαμάχη ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της DW, μπορεί λόγω τρομοκρατίας και προσφυγικής κρίσης να έχει ατονήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό ζήτημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει.«Το ίδιο ισχύει και για τους ενδοιασμούς του Β. Σόιμπλε», παρατηρεί η DW, προσθέτοντας ότι «η διελκυστίνδα μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών καλά κρατεί».
Η DW θυμίζει ότι, το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Σόιμπλε προέκρινε τη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Ο Γερμανός υπουργός δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την ιδέα αυτή, αναφέρει, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό που έχει αλλάξει από την πλευρά του κ. Σόιμπλε είναι ότι μετά την απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται πως έχει πολύ καλύτερη και ουσιαστικότερη επικοινωνία με τον νυν Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Μια από τις προειδοποιήσεις του Β. Σόιμπλε προς την Ελλάδα που θα θυμούνται πολλοί από το 2015 ήταν ένας συνδυασμός αγγλικών και γερμανικών λέξεων και δη γερμανικής διαλέκτου. 'Am 28., 24:00 Uhr, isch over' (στις 28 του μηνός, στις 12 το βράδυ, τελείωσε). Ήταν η φράση με την οποία ο γερμανός υπουργός επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την τότε καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων. Η διορία εξέπνευσε τελικώς, εντούτοις το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδας παρατάθηκε για τέσσερις μήνες προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση Τσίπρα», γράφει η DW.
Εντέλει όμως, σημειώνει η DW, η σκληρή στάση του κ. Σόιμπλε εξασφάλισε στην κ. Μέρκελ την πλειοψηφία της Bundestag κατά την ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν και «υπάρχουν βέβαια και άλλοι που διαφωνούν με αυτή την ανάγνωση».
«Πρόσφατα οι δανειστές ενέκριναν την εκταμίευση της υποδόσης των δυο δισ. ευρώ αλλά και τη σταδιακή αποδέσμευση των δέκα δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Εντούτοις ένα νέο πακέτο δύσκολων μεταρρυθμίσεων βρίσκεται προ των πυλών. Σύντομα θα τεθούν προς διαπραγμάτευση το αμφιλεγόμενο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλά και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Επιπλέον το ΔΝΤ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε επίσημη και δεσμευτική δήλωση σχετικά με τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Η ενεργός εμπλοκή του Ταμείου είναι αποφασιστικής σημασίας για τη γερμανική κυβέρνηση. Μπορεί να μην εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο η αξιολόγηση του προγράμματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», καταλήγει το δημοσίευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου