Google+ Followers

29 Απρ 2016

Μαίνεται ο πόλεμος νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ με θύμα την Ελλάδα


Θεόδωρος Κατσανέβας

Ανοιχτή παρέμβαση έκανε το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών υπέρ των θέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στις απαιτήσεις του τελευταίου για νέα σκληρότερα μνημονικά μέτρα αλλά και κούρεμα του χρέους από τη μεριά των Βρυξελών ώστε να γίνει βιώσιμο. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Αμερικανού Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Nathan Sheets, ο οποίος μιλώντας σε αρμόδια οικονομική επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια του ΔΝΤ, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει τις ζητούμενες βαρύτατες νέες «μεταρρυθμίσεις». Και ως άτυπος εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τόνισε ότι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η Αθήνα δε θα έχει
πρόσβαση στις διαδικασίες δανεισμού που χορηγεί το Ταμείο στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Nathan Sheets συντάχθηκε πλήρως με την θέση του ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι, το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αναπροσαρμοστεί  για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο με βαρύτερα μέτρα  από την Αθήνα και ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Αποδεικνύεται όσο ανοιχτά γίνεται πλέον ότι, η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το ΔΝΤ το οποίο απαιτεί από τους Ευρωπαίους να επιβαρυνθούν με κούρεμα του Ελληνικού χρέους, χωρίς το Ταμείο να συμμετέχει σε σχετική εκταμίευση, εκτός και αν επιβληθούν σκληρότερα μέτρα που οδηγούν σε ομηρία και αυτοκτονία της Ελληνικής οικονομίας. 

Τα πρώτα τέτοια μέτρα για τα οποία ενδιαφέρεται η Ουάσιγκτον είναι η απελευθε΄ρωση των κόκκινων δανείων και για την πρώτη κατοικία με σκοπό την εκποίησή τους από τις τράπεζες, ο έλεγχος των οποίων έχει περιέλθει σε Αμερικανούς Γύπες που ακονίζουν τα νύχια τους για να καταπιούν όλη τη χώρα. Παράλληλα η Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ μαζί, με τη συνδρομή και της Γαλλίας του Ολάντ, επιμένουν στο να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ευρωκόλαση για τη χώρα μας.

Είναι πλέον περισσότερο από προφανές ότι η επιμονή αυτή της Ουάσιγκτον οφείλεται στον πόλεμο νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ, με δεδομένο ότι η παραμονή της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη αδυνατίζει τη Γερμανική επιδίωξη για ισχυροποίηση του ευρώ και μετατροπή του σε διεθνές αποθεματικό και ανταλλάξιμο νόμισμα, υποκαθιστώντας έτσι μερικώς το δολάριο. Σε μια τέτοια προοπτική, αντιτίθεται σφόδρα η Ουάσιγκτον και γι’ αυτό επιμένει για την παραμονή μας στην ευρωζώνη, επιβάλλοντας τις απόψεις αυτές στον Αμερικάνοδουλο ΣΥΡΙΖΑ. Και παράλληλα προτρέπει το ΔΝΤ να προτείνει μέτρα πολιτικής που δε δέχονται οι Ευρωπαίοι και είναι δυσβάστακτα για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστός εκπρόσωπος των Γερμανικών θέσεων και συμφερόντων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ παράλογες, επισημαίνοντας ότι η νομοθέτηση προληπτικών περαιτέρω βαρύτερων μέτρων για την Ελλάδα δε θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο. Φυσικά ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβουργιανού φορολογικού παράδεισου,κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για την Ελλάδα. Κύριο μέλημά του είναι η κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο εκτέλεση των εντολών του Βερολίνου που επιδιώκει την ισχυροποίηση του ευρώ και γι΄ αυτό έχει προτείνει το φιλικό Grexit

Eίναι παράδοξο μεν αλλά προφανές ότι, στη σημερινή γεωπολιτική και διεθνή οικονομική συγκυρία αυτή είναι η καλύτερη λύση για τη χώρ αμας, με την προϋπόθεση ότι οι επικεφαλείς της που θα αναλάβουν τη σχετική διαπραγμάτευση θα γνωρίζουν το θέμα και θα πρωτάσουν πα΄νω απ’ όλα τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Όπως έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα, μέσα στον ιδιόμορφο πόλεμο νομισμάτων και συμφερόντων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, η Ελλάδα με μια κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναντίστοιχες των κρίσιμων καιρών, μετατρέπεται σε κλοτσοσκούφι των ισχυρών της δύσης και οδεύει μοιραία στον όλεθρο. Εκτός και αν ξυπνήσουμε πριν είναι πολύ αργά.