Google+ Followers

6 Νοε 2016

Ο νέος Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, το διπλό νόμισμα και το Grexit

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο νέος Υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι "δεν υπάρχει θέμα διπλού νομίσματος όπως έχει αναφερθεί από την κυβέρνηση". Φυσικά δε θα περίμενε κανείς να αναφέρει το αντίθετο αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο νέος Υπουργός, ο οποίος ως διαπρεπής οικονομολόγος καθηγητής οικονομικών στις ΗΠΑ και Πρόεδρος του προοδευτικού Levy Institute, έχει σαφώς τοποθετηθεί υπέρ του διπλού νομίσματος ή και της ανάγκης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Εκτιμάται ότι οι συγκροτημένες και μελετημένες όσο και σαφείς απόψεις του νέου Τσάρου της οικονομίας, δεν μπορεί να μην εξεταστούν ως προοπτική διεξόδου, εφ΄όσον συνεχιστεί το ανελέητο μαστίγωμα της χώρας από την παγίδα χρέους και  τις αυξανόμενα παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ούτε μπορεί να θεωρηθεί αναβάθμισή του η θέση του Υπουργού Οικονομίας σε μία καταρρέουσα χώρα και μάλιστα ως απλού διεκπεραιωτή αδιέξοδων πολιτικών. Ούτε η Υπουργοποίησή του μπορεί να είναι τυχαία, αφού οι απόψεις του για το Grexit είναι σαφείς και γνωστές και δεν πρέπει να συγχέονται με τις θολές προτάσεις Βαρουφάκη, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ενάντια στη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, όπως απέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, η πολεμική του ενάντια στο Brexit.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου δείχνει ότι είναι σοβαρό πρόσωπο, του οποίου η επιστημονική διαδρομή, η προσήλωση σε απόψεις, η οντότητα και το ώριμο της ηλικίας, δεν του επιτρέπουν  να  ευτελιστεί με το αλλάξει εντελώς απόψεις και να ακολουθήσει τη γελοία και αυτοκτονική ιδεοληψία του "πάση θυσία στο ευρώ"

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ οφείλεται σε εμμονή της Ουάσιγκτον για λόγους που συνδέονται με τον πόλεμο νομισμάτων ανάμεσα στο δολάριο και στο ευρώ και γενικότερα στον εμφύλιο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο για την πρωτοκαθεδρία στο δυτικό στρατόπεδο. Ο διορισμός του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι  πολύ πιθανό να αποτελεί μια αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον ιδιαίτερα όσον αφορά το Grexit. Κια αυτό δεν μπορεί παρά να φανεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι, το πρώτο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεν μία ανερχόμενη δύναμη, είχε υποστηριχθεί από το Ινστιτούτο Levy, που αποτελεί ένα από τα think tank που τον στήριξαν και τον στηρίζουν.

Ο κ. Παπαδημητρίου έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε συνεντεύξεις και ομιλίες του για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα στη χρήση ενός διπλού νομίσματος ήδη από το 2013. Ο ίδιος έχει πει και γράψει πως η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές,  μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα έχει αναφέρει, ότι εκτιμά, από εκτεταμένη έρευνα που έχει κάνει, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα το απέρριπτε αν πληρούσε μερικές προϋποθέσεις.

Ο κ. Παπαδημητρίου το 2013 έλεγε στο Έθνος: «Μπορεί να ακούγεται ως ριζοσπαστική ιδέα, αλλά δεν είναι. Την έχουν ασπαστεί τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι προοδευτικοί οικονομολόγοι. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος θα συνοδεύεται με την προσωρινή αναστολή (α) στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων (δημιουργήθηκε ήδη προηγούμενο με το σχέδιο «διάσωσης» της Κύπρου) και (β) στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έως την ανάκαμψη της οικονομίας και της επιστροφής του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2008. Το παράλληλο νόμισμα θα προσφέρει τη δυνατότητα για την εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω στοχευμένων δημόσιων δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος του «εργοδότη έσχατης προσφυγής» για κοινωνική εργασία.

Όλες οι εγχώριες συναλλαγές, ξεκινώντας πρώτα με τον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια με τον ιδιωτικό τομέα, θα γίνονται με διαφορετικό νόμισμα από το ευρώ. Το παράλληλο νόμισμα φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για ένα βιώσιμο «σχέδιο Β’», αφού η ΕΕ δείχνει να κλείνει τα αυτιά της στην ανάγκη για τη χάραξη και την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ.

Το σχέδιο για διπλό νόμισμα θα συναντήσει σοβαρές προκλήσεις εφαρμογής, απαιτώντας ανάμεσα σε άλλα ένα τεχνολογικά εξειδικευμένο σύστημα πληρωμών προκειμένου να περιοριστεί, ακόμη και να μειωθεί, η παραοικονομία. Παρά τις δυσκολίες που εμπεριέχει αυτό το σχέδιο, η υλοποίησή του είναι εφικτή. Και, φυσικά, οι μελλοντικές εξελίξεις στην Ιταλία μπορεί να οδηγήσουν στην εξέταση τού έως τώρα αδιανόητου σεναρίου - δηλαδή την έξοδο του Νότου από το ευρώ. Και τότε να δούμε πώς θα μπορέσουν το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον να μαζέψουν τα συντρίμμια από τη μετάδοση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες ποιες επιλογές υπάρχουν και τους κινδύνους που συνοδεύουν κάθε μία από αυτές τις επιλογές. Αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι παγιδευμένοι στην ιδέα του φόβου της χρεοκοπίας όταν η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει».

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που συνδέεται με την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα,το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, θα είναι καθοριστικές για το ζήτημα του Grexit, το οποίο αν εφαρμοστεί σωστά θα βγάλει τη χώρα μας από τη σημερινή τραγωδία που βιώνουμε