1 Ιουλ 2017

Πως αντιμετωπίσαμε τον μεγάλο καύσωνα του 1987

Στις 20 Ιουλίου του 1987 η χώρα έζησε έναν πρωτόγνωρο φονικό καύσωνα σχετικά μακριάς διάρκειας. Σχεδόν σε όλες τις πόλεις, η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, με συνύπαρξη υψηλής  υγρασίας και  άπνοιας για 7-8 συνεχόμενες μέρες. Η θερμοκρασία ακόμα και την νύχτα δεν έπεφτε κάτω από τους 30
βαθμούς. Η χώρα που τις εποχές εκείνες δεν είχε ακόμα μυηθεί στα κλιματιστικά, βρέθηκε σε έναν πρωτοφανή εφιάλτη, αφού οι τσιμεντένιες πολυκατοικίες μετατράπηκαν σε φούρνους, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ηλικιωμένους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αποτέλεσμα του καύσωνα άφησε πίσω του επισήμως 1300 και ανεπισήμως περισσότερα από 1500 θύματα, ενώ το βαρύτερο φόρο πλήρωσε η Αττική με περίπου 1115 νεκρούς.
Μια και δεν υπήρχε πολύς χρόνος για χάσιμο, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μου ζήτησε να αναλάβω και ως επικεφαλής τότε του ΙΚΑ, τον συντονισμό έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπισή των συνεπειών του καύσωνα.
Η πρώτη μας ενέργεια ήταν να ανακληθούν όλες οι άδειες γιατρών, νοσοκόμων και γενικότερα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, ενώ υπήρξε αυστηρός έλεγχος για την τήρηση του μέτρου. Ξεκίνησε άμεσα ενημερωτική εκστρατεία για μέτρα προφύλαξης από τη θερμοπληξία  με εκκλήσεις για αποφυγή άσκοπης κυκλοφορίας στους δρόμους, επισήμανση της ανάγκης για συνεχή λήψη πόσιμου νερού, κάλυψη του κεφαλιού και πληροφοριών για κέντρα βοήθειας.
Τοποθετήθηκαν άμεσα κλιματιστικά σε νοσοκομεία. Και το πιο σημαντικό. Όλα τα ασθενοφόρα εξοπλίστηκαν με κλιματιστικά,αφού πολλοί τις πρώτες 1-2 μέρες πέθαιναν κατά τη μεταφορά τους στους κινούμενους θερμοθάλαμους των ασθενοφόρων. Επιστρατεύτηκε ο στρατός, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα νεκροτομεία.
Γενικότερα,αν και απροετοίμαστος για ένα τέτοι πρωτόγνωρο φαινόμενο, ο κρατικός μηχανισμός, λειτούργησε ικανοποιητικά με κατάλληλες διοικητικές και ελεγκτικές δράσεις αλλά και με επιστράτευση του παραδοσιακού ελληνικού φιλότιμου, που αναδεικνύεται στα δύσκολα.
Και το φαιδρό του θέματος. Ανώτερος κυβερνητικός λειτουργός με Υπουργικό αξίωμα, έκανε την ακόλουθη κωμικοτραγική δήλωση που άφησε εποχή :  «Μην ανησυχείτε.... τα νεκροταφεία είναι σε ετοιμότητα»! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου