19 Σεπ 2017

Γερμανικά και Ελληνικά χρέη, Γερμανικός και Ελληνικός κόφτης

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1953, εβδομήντα χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνυπέγραψαν  τη Συμφωνία του  Λονδίνου για τη διαγραφή-κούρεμα του 62% των τεράστιων Γερμανικών χρεών και την αποπληρωμή του υπολοίπου με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Το υπόλοιπο αυτό 38% του χρέους, συμφωνήθηκε να αποπληρωθεί σε 10 – 30 χρόνια σε μάρκα, άτοκα για τα πέντε πρώτα χρόνια και με επιτόκιο  0%-5%, για τα επόμενα χρόνια.Η εξυπηρέτηση αυτού του 1/3 περίπου του χρέους, συμφωνήθηκε να μην ξεπερνά το 5% των εσόδων της Γερμανίας από τις εξαγωγές της και εφ’ όσον τα υπερέβαινε, θα επανεξεταζόταν η γενική συμφωνία για βελτίωσή της ! Όχι μόνο δηλ. διαγράφηκαν σχεδόν τα 2/3 των αιματοβαμμένων χρεών της Γερμανίας,αλλά και για το υπόλοιπο περίπου 1/3, θεσπίστηκε ένας φιλικός «κόφτης» για την  αποπληρωμή του, αν η χώρα αδυνατούσε να το εξυπηρετήσει !
Σε αντίθεση με τη δική της περίπτωση, η σημερινή Γερμανία, αρνείται πεισματικά όχι μόνο να ξεπληρώσει τα χρέη και τις πολεμικές αποζημιώσεις που υπολογίζονται σε σημερινές τιμές ότι ανέρχονται άτοκα σε περισσότερα από 160 δις ευρώ, αλλά επιμένει άτεγκτα στην αποπληρωμή των τεράστιων χρεών της χώρας μας.
Και όμως αυτή η Γερμανία που αιματοκύλισε την Ευρώπη και τη χώρα μας, απαιτεί σήμερα από εμάς να καταβάλλουμε όλα τα χρέη, που το μεγαλύτερο μέρος τους δημιουργήθηκε μέσα στη Γερμανοκρατούμενη ευρωζώνη και οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τοκοφόρα δάνεια για την αποπληρωμή αμυντικού εξοπλισμού  κυρίως από τους ίδιους.
Και αν δεν επιτύχουμε το ακατόρθωτο, ένα ετήσιο πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα λειτουργήσει ο κόφτης αντίθετα απο ότι στην περίπτωση τηες Γερμανίας. Θα κοπούν και άλλο συντάξεις, μισθοί, δημόσιες δαπάνες…..
Όταν ρώτησαν τον Βόλφαγκ Σόϊμπλε πως δικαιολογεί την ευνοϊκή ρύθμιση των γερμανικών χρεών, γεγονός που αρνείται στην περίπτωση της Ελλάδας, αρκέστηκε να απαντήσει ότι, "τότε η κατάσταση ήταν διαφορετική"!Τόσο απλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου