31 Αυγ 2019

Κώστας Γαβράς : Από τον Γρηγόρη Λαμπράκη στον Γιάνη Βαρουφάκη...


Ο Κώστας Γαβράς πριν από πολλά- πολλά χρόνια, σκηνοθέτησε για τον κινηματογράφο το «Ζ», το αριστουργηματικό έργο για την πολιτική δολοφονία του αριστερού αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη από τους μπράβους του τότε ακροδεξιού παρακράτους. Η ίδια ταινία, που
στηρίχθηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού,  είχε γίνει σύμβολο των αγώνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για την πάλη ενάντια στη χούντα της 21η Απριλίου και  ενάντια σε κάθε χούντα. Ήταν τότε που οι έννοιες αριστερά-δεξιά ήταν ξεκάθαρες.

Ο  Κώστας Γαβράς μας έκανε να νοιώθουμε περήφανοι με την λαμπρή παρουσία του στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Ένας πολυβραβευμένος σπουδαίος καλλιτέχνης, καλός Έλληνας αριστερός, δημοκράτης. Κύλησαν  πολλά χρόνια και στο μεσοδιάστημα μέχρι σήμερα, ο Κώστας Γαβράς συνέχισε να υπογράφει εξαίρετες κινηματογραφικές δημιουργίες που τις είδα προσωπικά όλες αφού πάντα τον θαύμαζα.

Και φτάσαμε στο σήμερα που όλα έχουν αλλάξει από το χθες. Και πρώτα απ’ όλα οι έννοιες της αριστεράς και της δεξιάς. Μέσα στη μεγάλη παραζάλη της εποχής και των εννοιών που φέρνει σκοτοδίνη, ο Κώστας Γαβράς,μετοίκισε από την αριστερή όχθη του αγνού παρελθόντος του, στην αγκαλιά της λεγόμενης αριστεροδεξιάς «πολιτικής ορθότητας» και  γυρίζει  ταινία για τις «περιπέτειες» του ανεκδιήγητου Γιάνη Βαρουφάκη. Ναι, αυτού του απίθανου τύπου που παριστάνει τον αριστερό αλλά στην πραγματικότητα είναι κάργα δεξιός, με την παλιά κλασική έννοια των σχετικών όρων.

Γιατί, τι μπορεί να είναι ένας πολιτικός- πολιτικάντης που πρώτιστο μέλημά του είναι το προσωπικό του φαίνεσαι και κυρίως, η συνταύτιση του με το κατοχικό κατεστημένο και τις ελίτ της Γερμανικής κατοχής και της Νέας Τάξης. Θερμός υποστηρικτής της Ευρωζώνης, Σφοδρός πολέμιος του Brexit, φόρτωσε τη χώρα μας  με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με τις ιλαροτραγικές 

διαπραγματεύσεις του στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Και αντί να σιωπά, έκανε δικό του κόμμα και έβγαλε βιβλίο για τα «κατορθώματά» του ο αθεόφοβος. Ο Κώστας Γαβράς αυτό το βιβλίο το  κάνει ταινία !  Πολύ λυπάμαι φίλτατε Κώστα. Την ταινία σου «Ζ» την είδα πάνω από πέντε φορές. Την ταινία σου για τα συστημικά καραγκιοζιλίκια του Γιάνη δεν θα την δω. Και ελπίζω το ίδιο να κάνουν οι περισσότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου