30 Οκτ 2019

Μνήμες δεκαετίας 1980


της Κικής Τριανταφύλλη


Το πρώτο πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα θα θυμηθεί κάποιος ήδη ενήλικος εκείνη την εποχή ήταν ο έντονος πολιτικός χαρακτήρας των ημερών. Μετά την πτώση της χούντας οι θεσμοί είχαν εκδημοκρατιστεί ενώ επίσης είχε  δημιουργηθεί μια (μεγάλη) μεσαία τάξη με εισόδημα που επέτρεπε μια καλύτερη ζωή.Ήταν η δεκαετία που η ποπ γνώρισε την αποθέωση (υπάρχει κανείς που δεν θυμάται τρελά πάρτι με Μάικλ Τζάκσον, Τίνα Τάρνερ, Μαντόνα και Φιλ Κόλινς;), όμως το καθαρό ροκ εξακολουθούσε να
μεγαλουργεί. Ήταν η δεκαετία που ακούγαμε με πάθος Μπρους Σπρίνγκστιν, Νικ Κέιβ και Σαντέ, Pink Floyd και U2, αλλά και Siouxsie and The Banshees και Cure και Police, εντωμεταξύ έκαναν τους πρώτους δίσκους τους και οι Iron Maiden, οι Metallica και οι Guns ’N’ Roses που θα κυριαρχούσαν στην hard rock σκηνή στα ‘90s. Βλέπαμε επίσης πολύ σινεμά, τα Tootsie, Blues Brothers, Σινεμά ο Παράδεισος, Η Έξαψη και η Τιμή των Πρίτζι ήταν ταινίες των ‘80s. Όσο για την ραδιοτηλεόραση, εξακολουθούσε να είναι μονοπώλιο της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ μέχρι το 1989 που επιτράπηκε επίσημα η λειτουργία ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Το πιο μεγάλο χαρακτηριστικό των ‘80s όμως είναι ότι τεχνολογικά πρόκειται για σημείο καμπής μετά από το οποίο η επικοινωνία και η μετάδοση της πληροφορίας δεν θα είναι πια η ίδια. Στις αρχές της δεκαετίας άρχισε να λειτουργεί στη Σκανδιναβία  το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας (ποιος θυμάται τα πρώτα ογκώδη κινητά που κυκλοφόρησαν τότε;) ενώ  το 1989 δημιουργήθηκε η τεχνολογία του παγκόσμιου ιστού (www), από τότε και μετά λοιπόν τα πάντα άλλαξαν. 

Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ οποιουδήποτε διασυνδεδεμένου υπολογιστή σε συνδυασμό με την ολοένα αναπτυσσόμενη ψηφιακή τεχνολογία, έχει δημιουργήσει μία τεράστια «αποθήκη» γνώσεων και πληροφοριών. Παραδοσιακές μορφές τέχνης, όπως ο κινηματογράφος και η μουσική, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας παίρνουν τη μορφή αρχείων δεδομένων με αντικείμενα που εκ πρώτης όψεως είναι εντελώς διαφορετικά όπως για παράδειγμα η ιατρική επιστήμη ή κάποιο πρόγραμμα λογισμικού.  Ποιος μπορεί σήμερα να σκεφτεί τη ζωή του χωρίς κινητό τηλέφωνο και διαδίκτυο που εντωμεταξύ έχουν επίσης διασυνδεθεί;


Εικόνες της δεκαετίας του 1980 που μοιάζουν ήδη πολύ μακρινές
Ποιος μπορεί σήμερα να θυμηθεί πώς ήταν η καθημερινότητά μας πριν από όλα αυτά; Η έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» έρχεται τώρα να θυμίσει στους μεγαλύτερους και να γνωρίσει για πρώτη φορά στους νεότερους όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας τη δεκαετία του Ογδόντα επιχειρώντας να παρουσιάσει όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με στόχο την ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της δεκαετίας του 1980 μέσα από 4.000 διαδραστικά εκθέματα, 4 θεματικές ενότητες, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περισσότερες από 30 παράλληλες εκδηλώσεις. Την επιστημονική επιμέλεια έχουν οι συγγραφείς του βιβλίου «Η Ελλάδα στη δεκαετία του 1980: Κοινωνικό, Πολιτικό και Πολιτισμικό Λεξικό»,  Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ και Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν 30 και πλέον ειδικοί συνεργάτες καθώς και επιμελητές από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, της κριτικής, της τέχνης και της δημοσιογραφίας, που θα επιλέξουν ποια αντικείμενα από αυτά που θα συγκεντρωθούν είναι κατάλληλα για να συμπεριληφθούν στην έκθεση.

Λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο, το σχεδιασμό, το συλλογισμό, τους συντελεστές και συνεργάτες, μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα της έκθεσης www.gr80s.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου