10 Ιουλ 2012

Η εξωφρενική φαρμακευτική δαπάνη και τι θα μπορούσε να γίνει




                                                                                                    
Το πρόβλημα της εξωφρενικής φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εξοντώσει και διαφθείρει τη χώρα και απασχολεί την επικαιρότητα σήμερα, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση και κοινή λογική. Κι’ αυτό με δύο κύριους τρόπους που εφαρμόστηκαν από το ΙΚΑ την περίοδο 1985-87, 27 ολόκληρα χρόνια πριν. Πρώτον, με την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων με την οποία ελέγξαμε τότε τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, (ενώ παρόμοιους σκοπούς εξυπηρετούσε η τότε δημόσια καμπάνια του ΙΚΑ για την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο και  αφιλοκερδή Θανάση Βέγγο). Και δεύτερο, αυτό που αποκρύπτεται σκανδαλωδώς σήμερα, με την καθιέρωση της  ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Έναν τέτοιο σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξη του υδατογραφημένου κουπονιού που από τότε, ας μου επιτραπεί να το ξανατονίσω, 27 ολόκληρα χρόνια πριν, υπάρχει μέχρι σήμερα επάνω στις συσκευασίες όλων των φαρμάκων.  


Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα, που το αντέγραψαν πολλές χώρες, μας έδωσε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την κατευθυνόμενη  συνταγογραφία. Τότε, 100 περίπου γιατροί τιμωρήθηκαν παραδειγματικά και ορισμένοι παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα. Αποτέλεσμα : η φαρμακευτική δαπάνη συρρικνώθηκε-τσακίστηκε στην κυριολεξία, όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία. Όμως, όλα αυτά είχαν τις συνέπειές τους. Τα πανίσχυρα συμφέροντα του χώρου με υποχρέωσαν να αποχωρήσω από επικεφαλής του ΙΚΑ το 1987 και τότε μου προσφέρθηκαν άλλες ποιο σημαντικές Υπουργικές θέσεις που δε δέχτηκα, προτιμώντας τα Πανεπιστημιακά έδρανα. ( Απομάκρυνση δια της προαγωγής ! ). Η υποβάθμιση του συστήματος αυτού μετά το 1988, σε συνδυασμό με την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Εκείνο που με διαολίζει είναι ότι πολλοί που τα γνωρίζουν αυτά, ( προσωπικά προσπάθησα να τα υπενθυμίσω ), παριστάνουν τους ειδήμονες περιπλέκοντας τα θέματα και σχεδιάζοντας την ανακατασκευή του τροχού ! Οι ίδιοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό της «Φαραωνικού» τύπου υπερπολύπλοκης σημερινής ηλεκτρονικής συνταγογράφισης-τρίχες, η οποία αφού καταβροχθίσει πολλά δις, θα ακολουθήσει τη μοίρα του ΤΑΧΙΣ,  δηλ. θα παραπεμφθεί στις καλένδες προς δόξαν των τρωκτικών. Με διαολίζει επίσης η συζήτηση για τα γενόσημα, αφού ο υπερκινητικός-σβούρας πρώην Υπουργός Αντρέας Λοβέρδος, αντί να κυνηγάει σαν μπόγιας τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, θα μπορούσε  να είχε ρυθμίσει το θέμα με την καθιέρωση μιας σύγχρονης επιστημονικά ορθής και  λογικού κόστους λίστας φαρμάκων. Το ερώτημα είναι αν οι σημερινοί «ειδήμονες» γύρω από τους Υπουργούς, είναι  : α) άσχετοι,  β) διαθέτουν στρεβλή διάθεση για εύλογους λόγους, ή γ) διακατέχονται από φοβική πολιτική βούληση έναντι των τεράστιων συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο, ε) δεν ενδιαφέρονται για την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, υποστηρίζοντας ασύστολα και ανενδοίαστα τις ξένες πολυεθνικές. Ή συμβαίνουν σωρευτικά όλα αυτά ;


[1] Ο Θ.Κ. ήταν Διοικητής στον ΟΑΕΔ και στο ΙΚΑ την περίοδο 1982-87

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου