13 Μαρ 2013

Μπέπε Γκρίλο : Η Ιταλία είναι ντε φάκτο εκτός ευρώ


O Γκρίλο πιστεύει, ότι οι βορειοευρωπαϊκές χώρες θα διώξουν την Ιταλία από την ευρωζώνη, μόλις πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν επενδύσει σε ιταλικά ομόλογα.
«Η Ιταλία είναι ντε φάκτο εκτός ευρώ» λέει ο Μπέπε Γκρίλο
Ο Μπέπε Γκρίλο δεν πιστεύει στην παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Ο Πρόεδρος του Κόμματος «Πέντε Αστέρια», που έκανε πρόσφατα την έκπληξη στις ιταλικές εκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ, ότι «η Ιταλία είναι ντε φάκτο ήδη εκτός ευρώ».


Ο Γκρίλο πιστεύει, ότι οι βορειοευρωπαϊκές χώρες θα κρατήσουν την Ιταλία στην ευρωζώνη «μέχρι να πάρουν πάλι πίσω τις επενδύσεις των τραπεζών τους σε ιταλικά κρατικά ομόλογα. Μετά θα μας αφήσουν να πέσουμε κάτω σαν καυτή πατάτα».

Ο Ιταλός πολιτικός άφησε να εννοηθεί, ότι θα επιδιώξει δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής της χώρας του στη ζώνη του ευρώ. Επίσης τόνισε, ότι δεν θα ελάμβανε μόνος του μία τέτοια απόφαση, αλλά θα πραγματοποιούσε «ένα online δημοψήφισμα» τόσο για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και για τη Συνθήκη της Λισαβώνας. Αυτά είναι «όλα θέματα, στα οποία αγνοήσαμε το Σύνταγμά μας» συμπλήρωσε ο Γκρίλο.

Σφοδρή είναι και η κριτική, που ασκεί ο Γκρίλο στον Μάριο Μόντι χαρακτηρίζοντάς τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας «διαχειριστή στο όνομα των τραπεζών», ο οποίος «προτίμησε να επιβάλλει περισσότερους φόρους στους πολίτες αντί να κάνει περικοπές στα εισοδήματα των πλουσίων και στον κρατικό μηχανισμό».

Ο Γκρίλο δεν θεωρεί πάντως τον εαυτό του αντιευρωπαϊστή και δηλώνει στο Χάντελσμπλατ, ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται», ζητά όμως μία σημαντική αλλαγή της πορείας της και «περισσότερη δημοκρατία». Για το Κόμμα του αναφέρει ότι «είμαστε η Γαλλική Επανάσταση, αλλά χωρίς γκιλοτίνα». Κατά την άποψή του, απαιτείται για την Ευρώπη ένα εναλλακτικό «Σχέδιο Β»: «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, τι απέγινε από την Ευρώπη; Γιατί δεν έχουμε μία ενιαία πολιτική πληροφόρησης, μία ενιαία φορολογική πολιτική, μία ενιαία μεταναστευτική πολιτική; Γιατί πλούτισε μόνο η Γερμανία;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου