Google+ Followers

14 Οκτ 2014

Ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία γκρεμίζει το ευρώ 

Με δεδομένο ότι το ευρώ κατέστρεψε όλες τις οικονομίες των χωρών του νότου και έχει γονατίσει ολόκληρη την ευρωζώνη, το κίνημα για την απαλλαγή απο τη νομισματική αυτή γερμανική θηλειά φουντώνει σε όλη την Ευρώπη. Ο Μπέπε Γκρίλο του κόμματος των πέντε Αστέρων στην Ιταλία μαζεύει υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Ιταλοί σχολιαστές εκτιμούν ότι, σε διάστημα έξι μηνών θα έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός παρά το γεγονός ότι κάποιοι συνταγματολόγοι επιχειρούν να τον αποθαρρύνουν.

Η πρωτοβουλία του Μπέπε Γκρίλο εκδηλώνεται σε μια περίοδο που αμφισβητείται σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο το μοντέλο ανάπτυξης της ευρωζώνης και της γερμανικής κυριαρχίας.Οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας βρίσκονται υπό κατάρρευση με ότι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη ενώ οι ευρωσκεπτικιστές και τα ακροδεξιά κόμματα σαρώνουν στην κυριολεξία δημιουργώντας νέο σκηνικό που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Στην περίπτωση που συνεχιστεί η σημερινή οικονομική πολιτική σε Ιταλία και Γαλλία τότε ο κίνδυνος αποδόμησης ολόκληρου του πολιτικού συστήματος είναι άμεσος, ενώ οι παρενέργειες θα είναι ανεξέλεγκτες.Γιαυτό άρχισαν ακόμα και οι κατεστημένες δυνάμεις να συζητούν για μια συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ που θα είχε ως συνέπεια την ανασυγκρότηση των οικονομιών στις χώρες του νότου και την επιστροφή στη βιομηχανική ανάπτυξη.

Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι διεθνούς φήμης παραδέχονται ότι με ασπιρίνες δεν υπάρχει σωτηρία για την Ιταλία και την Γαλλία και πολύ περισσότερο για χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Γιαυτό βλέπουν ως μοναδική λύση την επιστροφή σε εθνικά νομίσματα που θα κάνουν τις χώρες του νότου ανταγωνιστικές και θα σταματήσει η αιμορραγία καταθέσεων προς την Γερμανία.Εξάλλου, το ακριβό ευρώ άρχισε να δημιουργεί προβλήματα και στην ίδια την Γερμανία η οποία για πρώτη φορά εμφανίζεται με αρνητικούς δείκτες σε βασικά οικονομικά μεγέθη.

Όταν χώρες όπως η Ιταλία δεν αντέχουν να συναλλάσσονται με το ακριβό ευρώ παρότι διαθέτουν ακόμα ισχυρή βιομηχανική παραγωγή τότε όλοι κατανοούν ότι για την Ελλάδα η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της οικονομίας.Γιατί από την εποχή που μπήκαμε στο ευρώ διαλύθηκε η παραγωγική βάση της χώρας. Οι βιομηχανίες έκλεισαν και όσες απέμειναν είναι προβληματικές και ετοιμόρροπες.

Τα προϊόντα που εξακολουθούμε να παράγουμε δεν είναι ανταγωνιστικά ενώ και ο τουρισμός είναι πολύ ακριβός και η επιτυχία σε αφίξεις που σημείωσε φέτος οφείλεται στις συρράξεις στην Μέση Ανατολή που κατέστρεψαν την τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, του Μαρόκου και άλλων χωρών. Είναι τουλάχιστον περίεργη η αντιμετώπιση της επιστροφής σε εθνικός νόμισμα ως ταμπού τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά και την Αριστερά.

Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τολμηρές και αποφασιστικές κινήσεις που θα είναι ικανές να βγάλουν τη χώρα από το δραματικό αδιέξοδο.Όταν το δημόσιο μαζί με το ιδιωτικό χρέος στη χώρα μας φτάνει τα 700 δις ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια κανένα πρόγραμμα και καμία μικροαλλαγή δεν μπορεί να σώσει την οικονομία η οποία χρειάζεται ένα σοκ και αυτό μπορεί να προέλθει μόνο με την αλλαγή νομίσματος. Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα σέρνεται από μνημόνιο σε μνημόνιο μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή και τη λεηλασία ολόκληρης της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.


Με στοιχεία από το www.oneminute.gr