Google+ Followers

10 Οκτ 2014

Τα Αντικύθηρα στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με τη νέα εξερεύνηση του ναυαγίου


Το αγαπημένο μας νησί τα Αντικήθυρα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με την πρόσφατη επιχείρηση ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες. Στο ναυάγειο αναφέρεται, εκτός των άλλων διεθνών ΜΜΕ και το CNN, φιλοξενώντας δηλώσεις του Μπρένταν Φόλεϊ, αρχαιολόγου του Woods Hole Oceanographic Institution και συνυπεύθυνου για τις τελευταίες έρευνες.Ο Φόλεϋ χαρακτηρίζει το ναυάγιο «πιθανόν το σημαντικότερο, το πιο διάσημο ναυάγιο από την αρχαιότητα».


Το αφιέρωμα του CNN κάνει μια ιστορική αναφορά στο πώς ανακαλύφθηκε το ναυάγιο, όταν το 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη, αγκυροβόλησαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού, περιμένοντας να κοπάσει μια άγρια καταιγίδα, πάνω από αυτό που έμελε να ταράξει ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο. 

Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, βρισκόταν ένα απίστευτο ναυάγιο, ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια. και καθώς η περιοχή εξερευνήθηκε το επόμενο έτος, αποκαλύφθηκαν ανθρωπίνων διαστάσεων χάλκινα αγάλματα και αξιόλογα έργα τέχνης. Ήταν όμως το 1902, όταν η ανακάλυψη μιας συστάδας ασβεστοποιημένης πέτρας με μυστηριώδεις επιγραφές, έδωσε ώθηση στο ναυάγιο στις τάξεις των αρχαιολόγων».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και και για τον περίφημο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων»: «Τα διαβρωμένα σε μεγάλο βαθμό χάλκινα κομμάτια αποδείχτηκε ότι ήταν αυτό που περιέγραψαν ως τον πρώτο υπολογιστή του κόσμου, σχεδιασμένος τον 1ο αιώνα π.Χ. Φτιαγμένος για να παρακολουθεί το αστρονομικό ημερολόγιο και τις σεληνιακές κινήσεις, μετέπειτα ανάλυση της ραδιολογικής εικόνας του μηχανισμού αποκάλυψε 30 περίπλοκους τροχούς».
Ο φημισμένος εξερευνητής του βυθού, Ζακ Ιβ Κουστώ επισκέφθηκε την περιοχή το 1976 για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και επέστρεψε στην επιφάνεια με αναρίθμητους θησαυρούς. Από τότε η περιοχή παραμένει αδρανής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού για σχεδόν 40 χρόνια, τονίζει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στα νέα ευρήματα: Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, συστάδες αμφορέων και τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης.
140822104751-antikythera-shipwreck-diver-1-vertical-gallery
Στις ανασκαφές, οι αρχαιολόγοι έχουν στη διάθεσή τους εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας με μια στολή που παραπέμπει σε αυτή του Iron Man να είναι αυτή που ξεχωρίζει.
Το ειδικό σκάφανδρο που χρησιμοποιείται και είναι τόσο απλό στη χρήση του, μπορεί να φέρει επανάσταση στο μέλλον της υποθαλάσσιας έρευνας.Το Exosuit, όπως είναι το όνομά του, συνίσταται από ένα ατμοσφαιρικό σύστημα κατάδυσης, που αρχικά σχεδιάστηκε για την υπεράκτια εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου. Αναδιαμορφωμένοο για τη συγκεκριμένη αποστολή, προσφέρει εκτεταμένο χρόνο παραμονής στον βυθό και στον χώρο του ναυαγίου, εξηγεί ο Φόλεϊ.